StoryEditor
SplitSAMO NA PAPIRU

Grad Split će na žnjanski plato potrošiti 200 milijuna kuna, ali nitko još ne zna kad bi velebni projekt mogao biti završen

Piše Sandi Vidulić
7. ožujka 2020. - 09:31
GradonaČelnik Splita Andro KrstuloviĆ Opara sa suradnicima predstavio je idejni projekt uređenja Žnjanskog platoa Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

U zgradi gradske uprave novinarima je predstavljeno idejno rješenje za uređenje Žnjanskog platoa kojeg je izradio “Arhitektonski biro Kuzmanić Ante”.

- Grad Split napravio je svu potrebnu dokumentaciju, koju smo uputili Županiji, a ona ju je uputila Vladi, odnosno Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kako bismo dobili najvažniji dokument. To je koncesija s kojom ćemo omogućiti gradnju i upravljanje ovim važnim prostorom - najavio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Na koncesiju se kanimo javiti kad ju Vlada raspiše, a imamo najave da će to učiniti vrlo skoro. Vjerujemo da ćemo s prvim listopadom započeti još intenzivnije raditi na ovim prostorima. Dosadašnji koncesionari na žnjanskom platou će moći raditi do 1. listopada, kada kanimo realizirati koncesiju preko naše firme Spalatum DMC - kazao je gradonačelnik i dodao kako će ukupni troškovi Grada na uređenju žnjanskog platoa koštati oko 27 milijuna eura, prema Studiji gospodarske opravdanosti koju je izradio Pomorski fakultet.

image
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Na novinarsko pitanje na koji period Grad namjerava uzeti koncesiju, doznali smo da će od Vlade RH tražiti Žnjan na 30 godina.

Grad namjerava utrošiti oko 200 milijuna kuna na projekt žnjanskog platoa koji će se po procjeni Pomorskog fakulteta isplatiti tek nakon 27 godina, tek tri godine prije isteka koncesije. Detaljnije je to objasnio Ante Šunjić, direktor Spalatuma DMC.

- Studija koja je napravljena u suradnji s Pomorskim fakultetom je pokazala da nam je potrebno otprilike 26 -27 godina za isplativost cijelog projekta, sa svim predviđenim sadržajima koji se nalaze na kopnu i moru, uključujući garažu. Planirana je koncesija, dakle, na 30 godina. Investor bi bio Grad Split, Spalatum DMC, a objekti bi se radili do roh bau faze. Korisnici, odnosno potkoncesionari koji dobiju na natječaju, bi sami dovršili uređenje - pojasnio je Šunjić.

Novinare je zanimalo kad će biti dovršen Plato, no gradonačelnik na to nije mogao odgovoriti.

- To vam u ovom trenutku ne mogu kazati, ali želimo do ljeta 2021. dovršiti prvu fazu. To su okomite prometnice, šetnica, uređenje ugostiteljskih objekata do roh-bau faze. A do ovog ljeta kanimo hortikulturno urediti plato i postojeće prometnice izvan koncesijskog područja, a što se ne odnosi na poslove koje će Vodovod kroz asfalt provući za koju godinu kroz projekt aglomeracije - kazao je Opara, koji je ponovio da prvog listopada ove godine ističe rok ugostiteljima na platou i dodao kako se nada da će do idućeg ljeta započeti s gradnjom garaža.

image
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Arhitekt Marin Kaliterna predstavio je idejno rješenje za površinu od 128.000 metara četvornih.

- Prva faza koja je predviđena idejnim projektom za priobalni dio predviđa da se ishode dozvole za šetnicu kao kostur cijele priče sa svom infrastrukturom, da bi se omogućilo priključenje svih planiranih objekata. Druga faza, koja je najzahtjevnija, predviđa izgradnju podzemne garaže uz Šetalište pape Ivana Pavla II. Svi paviljonski objekti koji su smješteni u prostoru parka iznad šetnice su prizemnog tipa. Najveća igrališta smještamo na krovove iznad parkirališta. Tako ostaje veći dio parka slobodan, što omogućuje da dobijemo više prostora za zelenilo - kazao je Kaliterna pokazujući razne sadržaje koji bi bili u parku, poput dječjih igrališta, street workouta, amfiteatra, skate parka, polivalentne pozornice… Plaža bi imala tuševe i ormariće za spremanje stvari, a ispod šetnice bi bio samo jedan ugostiteljski objekt na punti platoa.

Na pitanje koliko bi trebalo da hortikultura u punini izraste i da se sve skupa uredi, Opara je prognozirao da bi to moglo biti za “pet do deset godina”, a Kaliterna je kazao da bi to moglo potrajati i dulje.

- Neke se biljke mogu već sad presaditi s povećim deblima, a za neke nije preporučljivo, osobito u ovoj zoni prskanja mora, ovo je vrlo osjetljivo područje, problematika hortikulture je jako ovisna o mikrolokaciji - napomenuo je Kaliterna. Ukupno bi trebalo biti zastupljeno preko 50 biljnih vrsta na žnjanskom platou.

Bivši pročelnik za komunalu Damir Babić je najavio radove koji, kao pripremna faza, uskoro kreću na uređenju Šetališta Ivana Pavla II, izvan prostora koncesijskog obuhvata. Prva faza je uređenje nogostupa kojima se dodaje biciklistička staza. Hortikulturno će se urediti zelene površine u gabaritima ceste, a zamijenit će se i javna rasvjeta, tako što će se postojeća zamijeniti sa štedljivom LED rasvjetom, uz sanaciju kabelske infrastrukture rasvjete. Pristup plažama u ljetnim mjesecima neće biti upitan, unatoč radovima, najavio je Babić.
 

#ŽNJAN#ANTE KUZMANIĆ#ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA#SPALATUM DMC#ANTE ŠUNJIĆ#SPLIT

Izdvojeno

30. lipanj 2020 20:17