StoryEditor
SplitNEMA PRIVOĐENJA

Druga strana medalje: na području Splita drastično opali kriminal i broj prometnih nesreća, policija se bavi kontrolama samoizolacije i propusnicama

Piše Vladimir Urukalo
27. ožujka 2020. - 08:13
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Ako se išta pozitivno može naći u ovom "dobu korone" u kojem su nam već na razne načine ugroženi životi, radna mjesta, egzistencija i ljudska prava, onda je to činjenica da je stopa kriminala, ako je suditi recimo po primjeru Splita, drastično opala.

I dok se u vrijeme prije pojave pandemije koronavirusa u policijskom biltenu svakodnevno moglo naći svih vrsta kaznenih i prekršajnih djela - od provala, krađa, ubojstava, tučnjava, razbojstava, a posebno su zadnjih mjeseci na splitskom području dominirale zapljene droga, sada se situacija potpuno okrenula.

Posljednjih desetak do petnaest dana policija u svojim redovnim dnevnim izvješćima navodi samo pokoju krađu, provalu ili prijetnju. Tako je, primjerice, tijekom srijede na području koje pokriva PU SD zabilježeno jedno oštećenje
tuđe stvari, jedna krađa i pet požara na otvorenom prostoru. U utorak zabilježena dva oštećenja tuđe stvari, jedna teška krađa, tri krađe i četiri požara na otvorenom prostoru. Drastično je pao i broj prometnih nesreća, a samim time i broj ozlijeđenih odnosno poginulih osoba.

Istina, policijske snage su, pored svojih redovnih aktivnosti, dodatno angažirane na provođenju mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite, od kontroliranja ulaska i izlaska u grad do hvatanja onih koji krše samoizolaciju i šire lažne vijesti uzbunjujući tako građane. Upravo je i ta činjenica, da je policije na ulicama više nego ikada, doprinijela tome da se kriminalci s ulice prebace na neke druge načine poslovanja. Primjerice, virtualne prevare.

image
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

- Možemo konstatirati da je u proteklih 15 dana razvidan pad broja kaznenih djela na području PU splitsko-dalmatinske, posebno imovinskih kao na primjer teških krađa. Također, bilježimo i manji broj evidentiranih događaja narušavanja javnog red i mira, te znatno manji broj prometnih nesreća. U protekla 24 sata smo na području ove PU zabilježili samo dvije prometne nesreće. Ovo je naravno uvjetovano novonastalom situacijom, obzirom da su građani u svojim domovina i pridržavaju se odluka i uputa Stožera civilne zaštite - kazali su nam iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću splitske policije kad smo ih pitali je li doista točan naš dojam o padu kriminalnih aktivnosti na splitskim ulicama.

S obzirom na to da su zatvoreni sudovi i da suci istrage, kojima se privode osumnjičenici, rade samo po potrebi, u razgovoru s nekima od njih doznajemo kako je drastično opao broj privođenja bilo za kaznena djela s općinske ili županijske nadležnosti. Privode se samo oni koji su osumnjičeni za teža kaznena djela, poput dvojice muškaraca koji su uhićeni i nalaze se u istražnom zatvoru zbog sumnje da su orobili i pretukli makarskog poduzetnika, a taj je čin izazvao njegovu smrt.

Osumnjičeni za druga kaznena djela koji bi u doba prije koronavirusa gotovo sigurno završili pred istražnim sucem i iza rešetaka splitskih Bilica, poput referentice OTP banke, njenog supruga i knjigovođe koji su, po prijavi policije, oštetili banku za najmanje 7 milijuna kuna, uopće nisu privedeni. Izvješće o ovom kaznenom djelu otišlo je, izvijestila je policija, redovnim putem na splitsko Županijsko državno odvjetništvo.

#SPLIT#POLICIJA#KRIMINAL

Izdvojeno

29. svibanj 2020 18:25