StoryEditor
SplitSESTRE SU UŽASNUTE

‘Dostavljali su hranu na Zarazni odjel bez zaštite! Na Križinama je kako tako, na Firulama puno gore!‘: iz bolničke kuhinje cure šokantni podaci

Piše Magdalena Družijanić
27. ožujka 2020. - 08:33

'Zaprimili smo na desetine poruka od grupe Medicinske sestre - medicinski tehničari koji su molili anonimnost zbog straha i pritisaka na radnim mjestima. Maski i zaštitne opreme nema ili nije adekvatna, dok ministri se šepure sa FFP3 maskama!!! Vili Beroš pomagaj!'- objavljeno je na stranicama medicinskasestra.eu. te u grupi 'Medicinske sestre-medicinski tehničari' na Facebooku.

image
medicinskasestra.eu/

Ministar Beroš u srijedu je poludio zbog pitanja o zaštitnoj opremi, kazavši kako neki liječnici namjerno skrivaju maske i rukavice.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) prošlog je tjedna ocijenila da su se zdravstvene ustanove neujednačeno pripremile za epidemiju koronavirusa, jer se iz dojava i upita članova HUBOL-a vidi bojazan da u bolnicama nema dovoljno zaštitne i druge opreme.

Prije nekoliko dana djelatnica koja radi u kuhinji splitske bolnice objavila je post na društvenim mrežama: 'Molimo sredstva za dezinfekciju i rukavice i maske. Ako netko može donirati kuhinji. Kuhari i pomoćnice rade sa hranom, a s odjela nam dolazi sva zaraza. Radnike ne primaju u taksije jer nemaju masku i rukavice.'

image
medicinskasestra.eu/

Kontaktirali smo djelatnicu bolničke kuhinje, a ona nam je, iako je post u međuvremenu obrisala, u telefonskom razgovoru kazala sljedeće:

- Radilo se jednim dijelom bez maski i rukavica. Na Križinama je još "kako tako", ali na Firulama je zadnjih dana još puno gore - tvrdi gospođa, čiji su podaci poznati redakciji.

- Imali smo jedno dezinfekcijsko sredstvo, a kad se ono potrošilo nikome ništa - priča nam.

Tvrdi nam čak i kako su se Zaraznom odjelu na Križinama i dežurnim liječnicima u istoimenoj bolnici tri dnevna obroka dostavljala bez zaštitne opreme.

image
medicinskasestra.eu/

U neslužbenom razgovoru sa djelatnicama KBC Split, kuhinje na Firulama i one na Križinama, ovako nam pričaju:

- Imamo opremu, konstantno dolazi sve. Ali 'na kapaljku'...

Prije nekoliko dana Slobodna Dalmacija je objavila članak o tome kakvo je stanje sa zaštitnom opremom i sredstvima u KBC-u Split.

Neslužbeno je navedeno da "ima svega, ali pod ključem".

Kako pouzdano doznajemo, KBC Split je, samo u zadnjih mjesec dana, potrošio zaštitne opreme koliko inače u prosjeku potroši tijekom pola godine.

Jedna ambulanta unutar bolnice, u jednoj smjeni, dakle govorimo o samo jednom doktoru i jednoj sestri, potroši dva paketa rukavica.

Što se zbiva na terenu pitali smo i Anicu Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

- Tako je. Puno je pritisaka, oprema se zadnje vrijeme, naravno, troši više od prosjeka, sestre su te koje su na raposlaganju 24 sata dnevno uz bolesnike, na prvoj su crti obrane.

- Uputili smo apel ministru Berošu, ne samo vezano uz zaštitnu opremu, već i za brojna druga pitanja. Prijevoz, prehranu, raspored rada, godišnje odmore...

- Oprema mora biti prioritet, ovaj se problem mora riještiti. Nitko se nije nadao ovome - rezimira Prašnjak.

Osvrnula se i na još jedan problem.

- Osuđujem ove cijene zaštitne opreme koja je "otišla u nebo". Nažalost, događa nam se ratno profiterstvo - zaključuje predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

- U kontaktu smo na svim razinama, ukazujemo na probleme, trudimo se. Potrebiti imaju kompletnu opremu - više od toga nemamo što - brani pak Silvana Ganza, predsjednica splitske podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

image
Silvana Ganza, predsjednica splitske podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara 
Duje Klarić/Hanza Media

Svaki dan provode se edukacije o tome kako i kada koristiti zaštitnu opremu.

- Ne moraju svi nositi zaštitnu opremu. Njih moraju nositi samo oni bolnički djelatnici koji su u direktnom kontaktu sa pacijentom, kako bi se zaštitili. Postoje upute o tome tko mora, a tko ne mora nositi zaštitnu opremu. Svi smo prošli naputke za posebne situacije - veli Ganza.

Ima dovoljno, zaključuje, ali se racionalno koristi.

Odgovor na naš upit o cjelokupnoj situaciji iz Uprave KBC-a Split nismo dobili.

#MEDICINSKE SESTRE#KBC SPLIT#ZAŠTITNE MASKE

Izdvojeno

3. svibnja 2020. - 07:31