StoryEditor
SplitDONACIJA HKS-A

Dino Rađa na otvaranju košarkaškog terena kraj OŠ Ravne njive koji nosi njegovo ime: Dico, ovo je za vas. Recite svima da ne lipe žvake, ne bacaju škovace i guštajte

23. lipnja 2021. - 15:51

Na radost kvartovske mladosti, ali i okupljenih zaljubljenika u "basket" pored osnove škole na Ravnim Njivama jutros svečano otvoren novouređen košarkaški teren posvećen Dinu Rađi.

Riječ je donaciji Hrvatskog košarkaškog saveza građanima Splita, a da se radi o emotivnom događaju, kojem su, uz samog Dina Rađu, među ostalima nazočili i gradonačelnik Ivica Puljak, te izbornik reprezentacije Veljko Mršić, kazao je Stojko Vranković, predsjednik HKS-a, čestitavši, kako je sam kazao, svom suigraču, predsjedniku stručnog savjeta, bivšem djelatniku KH Splita -našem Dinu Rađi, na ovoj posveti.

-Zaslužio si to kroz svoju karijeru. Ovo je jedan mali obol koji HKS može napraviti za tebe kazao je Vranković, iskoristivši i prigodu da gradonačelniku Puljku pokloni košarkašku loptu s potpisima reprezentativaca.

Zahvalivši savezu na doniramo terenu, poteštat je izrazio nadu da će se slične investicije nastaviti, uputivši i poseban pozdrav djeci, uz riječi kako u Banovini nastoje građanima omogućiti da budu aktivni i najbolji u svojim nastojanjima.

- Mi se ponosimo time da smo najsportskiji grad na svijetu, a posebno smo ponosni na Dina Rađu Tonija Kukoča, koji će također uskoro dobiti svoj teren, a koji su oboje u Hall of fame-u, što znači da su najbolji na svijetu.

To isto želim i Splitu. I želja nam je razvijati sport da bi djeca, i građani Splita mogli biti aktivni. Zato je ovaj sportski teren izuzetno važan - kazao je, iskoristivši priliku da građane Splita pozove na nadolazeći košarkaški kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, koji će se održavati u Spaladium Areni.

image
Nikola Vilić/Cropix

- To je jedna od prvi sportskih manifestacija koja će se održavati pred publikom i želja nam je da građani sudjeluju uz pridržavanje mjera, te da se naši košarkaši kvalificiraju za Olimpijske igre. - dodao je gradonačelnik Puljak.

Pridruživši se njegovim adanjima Dino Rađa je poteštatu poklonio majicu reprezentacije, te je proglasio igralište otvorenim˝.

- Kad se povelo pitanje oko toga što bi Savez mogao napraviti za mene kao neki poklon, ja sam predložio da se napravi neki teren. Malo nas je ova korona rastegla, to je trebalo biti i lani otvoreno, ali evo, tu je - kazao je Rađa, navevši kako mu je posebno što se drago što su mu posvetili igralište upravo na ovoj adresi, gdje je svojevremeno trenirao i njegov sin.

- Meni je bilo najdraže kad sam čuo da je u subotu, nakon što je teren bio zgotovljen, da je bio pun dice. Jer to je poanta. Da su tu i da se igraju, a ne da su doma na kompjutorima.

image
Nikola Vilić/Cropix

Na ulici se počinje, nema igrača kojeg nije odgojila ulica - kazao je Rađa, pozvavši djecu da čuvaju svoj teren.uz riječi: "Dico, ovo je za vas. Recite svima da ne lipe žvake i ne bacaju škovace i guštajte".

A da je teren za školarce s Ravnih Njiva pun pogodak kazali su nam i mladi košarkaši koje smo tamo zatekli. U sklopu same svečanosti otvaranja na balun su zaigrale djevojke i mladići iz "Košarkaške akademije Žana Lelas", koji treniraju u susjednoj školskoj dvorani, a među njima i 13-godišnja Sara, koja nam je kazala kako konačno imaju adekvatnu alternativu dvorani.

- Već osam godina sam u klubu i skoro uvijek igramo u dvorani, jer je tu bio betonski teren kojeg nismo baš koristili. Danas sam ovdje prvi puta zaigrala i puno je bolje nego na betonu - zadovoljno je kazala.

image
Nikola Vilić/Cropix

Sličnog su dojma bili i Marko i Karlo, učenici 7.razreda, koji su nam priznali da otvorenje nisu mogli dočekati.

-Teren je još u petak bio završen i mi smo ga odmah isprobali. Odličan je! Veliko je veselje to za nas, jer na kvartu nismo imali takav pravi teren - u glas su nam kazali.

Svečanost je prigodno završena polaganjem lovorova vijenca uz spomen ploču Draženu Petroviću, u športskoj dvorani OŠ Ravne Njive, gdje, kako je kazao ravnatelj Miljenko Bitanga, 7. lipnja svake godine obilježavaju obljetnicu smrti ovog "genijalca Hrvatske košarke". Vijenac su položili Stojko Vranković i Dino Rađa, njegovi nekadašnji najbolji prijatelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 06:57