StoryEditor
SplitMJERE PREVENCIJE

Cian započeo dezinfekciju gradskih autobusa, a direktor splitskog Prometa poručuje: Cijeli vozni park ćemo dezinficirati radi naših putnika

Piše Tanja Gattin DUJE KLARIĆ/HANZA MEDIA
13. ožujka 2020. - 14:33
Tvrtka Cian zapocela je dezinfekciju autobusa Prometa zbog suzbijanja koronavirusa  Duje Klarić/HANZA MEDIA

Gradska tvrtka "Promet" brine za svoje građane, a sve počinje u njihovoj garaži u Hercegovačkoj ulici gdje su u petak djelatnici "Ciana" krenuli u dezinfekciju autobusa te gradske tvrtke.

- Prvo moramo reći da ne treba stvarati paniku, jer inače svaki dan čistimo naš autobuse, a posljednjih tjedana s pojačanom pažnjom kada su u pitanju rukohvati i slični dijelovi autobusa. Međutim, ovo je jedan korak naprijed da pružimo što veću sigurnost svim našim građanima.

Tako djelatnici specijalizirane tvrtke "Cian" rade dezinfekciju i dezinsekciju autobusa. Plan nam je da u sljedeća dva dana obradimo svih 160 autobusa i da na ovaj način svim našim korisnicima pokažemo da o njima vidimo dodatnu brigu i da ćemo to i dalje nastojati. Na ovaj način ćemo pružiti još jednu veću sigurnost svim našim putnicima i korisnicima - kazao je Miroslav Delić, direktor "Prometa".

Upitali smo ga svako koliko vremena će svaki autobus ponovo doći na red za dezinfekciju.

- Za sada ćemo pokušati u dva dana obraditi cijeli vozni park, tako da bi nastavili tim tempom. No, sve će ovisiti o situaciji i broju korištenja autobusa s obzirom na to da u sljedeća dva tjedna neće biti nastave u školama i na fakultetima, što će vjerojatno značiti da vozni red neće imati ona pojačanja u vrijeme polaska i povratka u škole i na fakultete.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Sad je stvar operativnog dogovora što i kako sljedećih dana kada su u pitanju obrađivanje svih naših autobusa od strane radnika "Ciana" i svih naših zaposlenika u servisu koji se svakodnevno brinu o čistoći autobusa - rekao je Miroslav Delić.

Djelatnik u bijelom zaštitom odijelu i s maskom na licu s posebnim uređajem je 10 do 15 minuta, ovisno o veličini autobusa, iznutra zaprašivao svako pojedino vozilo. Asistirao mi je još jedan kolega.

Alan Kurtović, voditelj tehničkog odjela tvrtke "Cian" objašnjava da uz pomoć ULV uređaja, koji po autobusu rasprši dezinficijens, napravi se fina magla koji uđe i u najmanje dijelove unutrašnjosti vozila.

- Vrstu dezinficijensa i koncentraciju je odredio Nastavni zavod za javno zdravstvo - kaže nam Alan Kurtović. Nakon obrađivanja unutrašnjosti autobusa, radnik djelatnika je izišao iz vozila kojem su potom zatvorena vrata.
- Važno je trajanje ekspozicije da taj dezinficijens učini svoj posao, odnosno uništi mikroorganizme. Nakon toga je bitno provjetravanje autobusa. Tek tada je završen cijeli ciklus - napominje voditelj tehničkog odjela "Ciana".

image
Tvrtka Cian zapocela je dezinfekciju autobusa Prometa zbog suzbijanja koronavirusa
 
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Kurtović napominje da kada bude dokazan slučaj korona virusa, tada će biti drugačija procedura koja je malo zahtjevnija i o tome će također odlučivati Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Vozači autobusa, kaže nam prvi čovjek "Prometa", imaju na raspolaganju rukavice, te im uskoro stižu zaštitne maske i gelovi za dezinfekciju ruku jer su u kontaktu s putnicima i jer rukuju s novcem dok prodaju karte.
Petar Stanić, vozač na liniji 69, s 11 godina staža, kaže da su dosta zaštićeni u kabini, ali opet diraju novac.
- Nije nam svejedno. Našem direktoru svaka čast - za kraj će.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 21:41