StoryEditor
Split1000 radova, 58 zemalja svijeta

Austrijanac, Izraelac i Splićanka laureati 16. Međunarodnog festivala karikature u Solinu: ‘Ovo je jedan fantastičan medij, tu možeš reći ono što ne bi smio možda riječima reći‘

Piše Mia Sesartić
20. rujna 2021. - 20:29

Među tisuću radova iz 58 zemalja svijeta ovogodišnji Grand prix 16. Međunarodnog festivala karikatura u Solinu ponio je Austrijanac Klaus Pitter.

Budući da je tema ovogodišnjeg festivala bila "Povijesni gradovi", 74-godišnji Austrijanac, inače poznati karikaturist i ilustrator brojnih knjiga, nacrtao je garažu, odnosno parkiralište na uzvisini jednog starog mjesta, odnosno sela, a na vrhu supermarket.

- Vodeći se zadanom temom želio sam prikazati jednu situaciju koja se događa isto tako i kod nas u Austriji, da se zapravo gradi jako puno te neke infrastrukture koja često zna narušiti taj identitet povijesnih gradova, pa sam na to htio ukazati – kazao nam je nakon primanja nagrade Klaus Pitter koji je, ističe, s uživanjem boravio u Solinu, a otkad je u mirovini sve više se, veli, može posvetiti i ovakvim festivalima.

Drugonagrađeni je Ilya Katz iz Izraela, a treća nagrada je otišla domaćim snagama, Dubravki Bodulić iz Splita.

- Presretna sam zbog nagrade, posebno što sam prepoznata od kolega. Karikatura je jedan fantastičan medij, tu možeš kazati jako, kratko, oštro, smiješno, žalosno, groteskno, nešto neočekivano ili ludo..., dakle najjednostavnije bez priče možeš reći ono što ne bi smio možda riječima reći.

Kroz temu povijesni gradovi, turizam, ljudi, običaji…, ja sam predstavila svoj povijesni grad, Split, odnosno Dioklecijanovu palaču. Prikazala sam Vestibul, zapravo, onaj pogled u nebo kroz onu rupu, redizajnila sam onaj otvor u obliku virusa, kao pogled na koronu koja je obilježila proteklo razdoblje. Minimalistički crtam, sa što manje želim što više reći - kazala nam je Dubravka inače arhitektica po struci, koja je čitav radni staž provela u prosvjeti baveći se likovnom pedagogijom, a karikaturom isto tako već dugo i odmalena voli crtati.

- Čestitam svim dobitnicima, nadam se da će ovaj kulturno-turistički proizvod i dalje biti ovako uspješan i prepoznatljiv, a da će također pomoći za privlačenje gostiju i u posezoni - kazala je Jelena Stupalo, direktorica Turističke zajednice grada Solina koja je u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi "Zvonimir" i Gradskom knjižnicom Solin te autorom projekta, karikaturistom i osnivačem festivala Markom Ivićem, odlučila ove godine ovu vrijednu manifestaciju sadržajno razraditi u trajanju od tri dana.

- Veoma sam zadovoljan ovogodišnjim festivalom na kojem su se našli najeminentniji karikaturisti iz cijelog svijeta, čak 350 autora je poslalo svoje radove. Kad bi to usporedija s nogometom, to vam je kao da vam dođe Ronaldo u Solin, poput gospodina Klausa koji visoko kotira u tom svijetu karikatura. Drago nam je i što su poznati karikaturisti poput Joška Marušića i Nikole Listeša u sklopu festivala održali i svoja predavanja, da su održane radionice za škole, večer aforizama, da su ljudi mogli dobiti i svoju karikaturu… – kazao nam je Marko Ivić, koji je zajedno sa Jelenom Stupalom podijelio glavne nagrade, ali i zahvalnice za pokroviteljstvo manifestacije, među njima Gradu Solinu, hotelu "Salona Palace", domaćinu ove večeri, kao i Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije, koju je preuzeo župan Blaženko Boban koji, kako je rečeno, od početka prati festival.

- Moja prva godina mandata je bila kada je krenuo festival karikatura, dovoljan znak da sam to podržavao i kao gradonačelnik, i kao građanin, i sada kao župan kroz našu Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije.

Ovo je vrlo vrijedna promocija grada i u turističke svrhe kada znam koliko se kandidata iz cijelog svijeta natječe.

Veliki doprinos promociji festivala, a kroz njega i Grada Solina, dao je Marko Ivić, osnivač, čovjek koji je dao cijelog sebe u to.

Karikatura je izričaj koji oslikava i određene probleme u društvu. Ova sa solinskog Festivala je specifična jer oslikava naš odnos prema kulturnoj baštini, što su nam pređi ostavili, da nam posvijesti da tako nešto ne smijemo obezvrijediti radi naših potomaka - poručio je župan.

U sklopu programa kojeg je uveličala ženska klapa KUD-a "Salona", organizatori su uručili i prigodne zahvalnice nazočnima, novinaru i književniku Mladenu Vukoviću, kao i karikaturistima Nikoli Listešu, Ivici Kolumbiću, Krešimiru Kvešteku i Slobodanu Butiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:05