StoryEditorOCM
ŽupanijaIdući tjedan

Velika policijska akcija: Vežite pojas i ne izlazite na cestu ako vam je vozilo tehnički neispravno

Piše šibenski.hr
6. ožujka 2020. - 12:06

U narednom tjednu, odnosno u vremenu od 9. do 15. ožujka na području Policijske uprave šibensko-kninske će se provoditi ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa vozača i putnika, kao jednog od najvažnijih elemenata pasivne sigurnosti tih sudionika u prometu, javljaju iz šibenske policije.

- Pri provođenju ove akcije posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima- kazala je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko- kninske.

U provođenje akcije će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju, kao ugrožene u pogledu činjena težih prometnih prekršaja, koji su najčešći uzroci najtežih prometnih nesreća. Pojačane aktivnosti, koje su tijekom narednog tjedna prvenstveno usmjerene na ove prekršaje, ali i na sve druge prekršaje koji uzrokuju prometne nesreće s teškim posljedicama, kontinuirano će se provoditi i u narednom razdoblju na svim otvorenim cestama i cestama u naseljima na području cijele Županije šibensko-kninske, kažu u policiji.

- Naši statistički pokazatelji upućuju na činjenicu da ovakve preventivno represivne akcije u prometu daju pozitivne rezultate na suzbijanju ove vrste prekršaja, pa tako bilježimo pad broja prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva tijekom protekle godine, kojih je zabilježeno 2 861 prekršaj u odnosu na 2018.g. kada su zabilježena 3 243 ova prekršaja. Osim toga zabilježen je pozitivan trend i u protekla dva mjeseca kada je utvrđeno i sankcionirano 329 prekršaja u odnosu na 448 prekršaja u istom razdoblju prošle godine- ističe Kosor.

Međutim, statistički pokazatelji upućuju i na činjenicu da velik broj vozača, a posebno putnika u vozilima tijekom vožnje ne koriste sigurnosni pojas, što kod prometnih nesreća često dovodi do teških, čak i smrtnih stradavanja, dok oni koji su vezani ostaju u vozilima s lakšim tjelesnim ozljedama, zaključuju u šibensko-kninskoj policiji.

23. travanj 2024 11:37