StoryEditorOCM
ŽupanijaZnanstvenici u Rijeci

Važno je cijepiti se protiv gripe-tako se ne opterećuje zdravstveni sustav i lakše je dijagnosticirati COVID-19, poručuje Ivan Đikić

Piše Hina
24. rujna 2020. - 14:55

Važno je i cijepiti se protiv gripe jer se tako smanjuje opterećenje za zdravstveni sustav i lakše se može dijagnosticirati koronavirus, poručio je u četvrtak ugledni znanstvenik Ivan Đikić sa znanstvenog skupa "Covid-19: Poruke" u Rijeci.
Đikić je na riječkom Sveučilištu, gdje se održava prvi u nizu interdisciplinarnih znanstvenih skupova na kojem znanstvenici iz RH i inozemstva govore o različitim aspektima ove zarazne bolesti, važnim ocijenio na znanstvenim i točnim podatcima govoriti što se događa s covidom-19 i kako to prenijeti javnosti.
U borbi protiv koronavirusa važno je znanje
"Važno je znanje, ne samo da bi stvorili cjepiva, nego i alternativu cjepivima u vidu novih lijekova koji djeluju protiv virusa i protiv simptoma bolesti", rekao je. 
Za rast broja zaraženih u Hrvatskoj naveo je da je posljedica ponašanja prije mjesec dana, ističući važnost testiranja na vrijeme.
"Vjerujem da će ti podatci pomalo padati, ali se porast može ponovno dogoditi jer je virus jako proširen u cijeloj Hrvatskoj. Za to se danas moramo pripremati, slati poruke javnosti o odgovornosti, nošenju maski i držanju razmaka među ljudima", rekao je Đikić.
Na pitanje novinara kako ocjenjuje rad Nacionalnog stožera civilne zaštite, odgovorio je da je Stožer radio dobro kada je radio na temelju konkretnih podataka, "ali je s dolaskom ljeta pojačan utjecaj politike".
Naglasio je kako svaka znanstvena ocjena rada Stožera nije "svađalačka kritika", nego briga za njegov rad i ukazivanje na greške, kojima smatra dopuštanje rada noćnim klubovima i tvrdnje da je virus manje opasan ljeti, jer su takve informacije "dovele do opuštanja ljudi". 
Stožer se uozbiljio, više sluša i gleda podatke
"Sad se Stožer uozbiljio, više sluša i gleda podatke", ocijenio je Đikić i dodao kako javnost ne bi trebala biti zbunjena različitim stavovima ako sluša ljude koji imaju autoritet. "Povjerenje javnosti u Stožer se mora vratiti kako bi on imao autoritet", zaključio je Đikić.
Rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija novinarima je prije početka skupa izjavila kako je današnja prva od pet konferencija koje će se održavati do studenoga u organizaciji ovoga sveučilišta i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a pokriva područje biomedicine. 
Samaržija je navela da će domaći zajedno s hrvatskim znanstvenicima koji rade u inozemstvu pokušati promišljati pandemiju iz perspektive biomedicine, edukacije i transfera obrazovanja.
Sve to u novim okolnostima snažnog uzleta masovnih komunikacijskih mogućnosti, umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, potom društvenih znanosti i pandemije iz perspektive studenata.
"Želja nam je da se na temelju doprinosa znanstvenika koncipiraju zaključci, da nas se čuje kao socijalno odgovorne čimbenike",  rekla je Samaržija. 
U Rijeci vrhunski znanstveni potencijal, posebno u virologiji
Voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci Daniel Rukavina je kao cilj niza skupova naveo potvrdu da u Rijeci postoji vrhunski znanstveni potencijal, posebno na području virologije.
Kruna razvoja treba biti centar za translacijsku medicinu, koji unatoč osiguranim izvorima financija, upozorio je Rukavina, nailazi na prepreke u utemeljenju.
Pročelnik Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci Stipan Jonjić napomenuo je da se u Rijeci gotovo 40 godina sustavno istražuju virusi. "Znanost je ona koja se treba boriti protiv ovakvih pošasti. Bez ulaganja u temeljne znanosti, izučavanja biologije i virusa, nema adekvatne borbe protiv ovakvih bolesti", istaknuo je.

23. travanj 2024 16:48