StoryEditorOCM
ŽupanijaSKANDAL NA IZBORNIM LISTAMA

Ukrali nam nacionalnost! Kandidati nisu ni Hrvati ni Srbi

Piše Ante Talijaš
15. svibnja 2017. - 10:14

Pukao je skandal s izbornim listama. Sukladno Izbornom zakonu, Županijsko izborno povjerenstvo zajedno s gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima javno su (u prilogu Slobodne Dalmacije) objavili zbirne liste i pravovaljane kandidacijske liste za izbor župana, članova Županijske skupštine, gradonačelnika gradova, načelnika općina te članova gradskih i općinskih vijeća za predstojeće izbore na području Županije šibensko-kninske. Prema izbornim pravilima, uz ime i prezime pojedinog kandidata na pravovaljanim stranačkim ili nezavisnim listama stoji velikim slovima napisana nacionalnost - Hrvat, Hrvatica, Srbin, Srpkinja, grad ili mjesto stanovanja, adresa, datum rođenja i naposljetku broj OIB-a.

Međutim, nakon javne objave, uočeno je da uz uredno popunjene ostale podatke nije upisana nacionalnost kod određenog broja kandidata. Štoviše, paradoksalno je da im u rubrici nacionalnost stoji - NEPOZNATA. A takvih je kandidata gotovo na svim pravovaljanim listama za gradska i općinska vijeća na području županije. Takav nevjerojatan previd razljutio je brojne kandidate koji se nadmeću na lokalnim izborima, a koji ističu da ne skrivaju svoju nacionalnost.

A kako se zapravo dogodilo da izborni kandidati ostanu preko noći bez nacionalnosti, odnosno da izgube nacionalni identitet na tako važnom događaju kao što su predstojeći lokalni izbori?
Sanibor Vuletin, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva, kaže da se podatak o nacionalnosti kandidata koristi isključivo prema evidenciji iz registra birača.
- O razlozima pojedinih upisa, odnosno zašto je nekom od kandidata u registru upisana nacionalnost, a o nekima je taj podatak nepoznat, treba postaviti pitanje nadležnom tijelu za vođenje registra birača - Uredu državne uprave u županiji - rekao je Vuletin.



Do pojašnjenja zbrke oko neupisane nacionalnosti kandidatima, došli smo u Gradskom izbornom povjerenstvu grada Vodica.
- Upoznati smo s tim problemom jer su na njega upozorili i pojedini izborni kandidati na listama za grad Vodice. Postoji informatička aplikacija za provedbu izbora iz koje izborna povjerenstva crpe podatke o svim kandidatima. Za neke kandidate ta aplikacija jednostavno nije izbacila podatke o nacionalnosti. Najvjerojatnije je do toga došlo ljudskom pogreškom kada se provodio popis stanovništa 2011. Ljudima nisu upisane nacionalnosti najvjerojatnije nemarom popisivača - kazala je Tina Bosotin, članica vodičkog povjerenstva.

Ona je dodala kako nije bilo vremena da se dodatno upiše nacionalnost kandidatima na listama jer je to dugotrajan postupak koji je od kandidata zahtijevao prikupljanje većeg broja potvrda iz različitih državnih institucija.
- Sukladno s odredbama Zakona o registru birača, evidencija birača sadrži podatak i o nacionalnosti. Kandidat uz čije ime i prezime na objavljenim pravovaljanim kandidacijskim listama stoji nacionalnost NEPOZNATA, nemaju upisan podatak o nacionalnosti u registru birača, a iz razloga što evidencije na kojima se temeljio upis u registar birača nisu sadržavale podatak o nacionalnoj pripadnosti - izjavila je Edita Grubišić, predstojnica Ureda državne uprave.

Ona ističe da ako evidencija na kojima se temelji upis u registar birača ne sadrže podatak o nacionalnosti, taj se podatak upisuje na temelju izjave birača pred nadležnim uredom.
- Takva izjava se može dati tijekom cijele godine, a u vrijeme raspisanih izbora, najkasnije 10 dana prije dana njihova održavanja. Po raspisivanju lokalnih izbora, birači, odnosno kandidati obaviješteni su i o mogućnosti, vremenu i načinu pregleda, dopune i ispravka podataka upisanih u registar birača. Objava je objavljena na internetskoj stranici našeg ureda, a zahtjevi za dopunu i ispravak podataka mogli su se podnositi do 10. svibnja - rekla je Grubišić.


ZAKASNILI STE
Zahtjevi za dopunu i ispravak podataka mogli su se podnositi do 10. svibnja

19. travanj 2024 11:08