StoryEditorOCM
ŽupanijaPlenković fokusiran na Šibenik

Učestali posjeti premijera uspjeli su uvjeriti šibenske HDZ-ovce kako im je šef stranke nekako posebno sklon; Ali, istina je sasvim drugačija

Piše Davorka Blažević
28. lipnja 2020. - 16:49

Predsjednik nijedne hrvatske vlade dosad nije tako često zalazio u Šibenik kao Andrej Plenković. Stječe se dojam da je premijer u ovom gradu na nekoj vrsti privremenog rada. Ove se godine po prvi put dogodilo i da je na otvaranje Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, koji bogme slavi lijepu, 60-tu obljetnicu, stigao premijer. Po protokolu, svih proteklih desetljeća, MDF se održavao pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike, a najčešće je predsjednik i osobno dolazio na svečanost otvaranja i podizanja festivalske zastave.

Ali, ove je godine u tome napravljena iznimka, pa je šef države Zoran Milanović poslao kao svoga izaslanika, savjetnika za kulturu Zdravka Zimu, koji je i Festivalu i djeci poželio uspješno druženje narednih dva tjedna, a MDF počastio atribucijama jednog od najvećih i najuglednijih kulturnih zbivanja u ovom dijelu Europe, a premijer Andrej Plenković stigao je na otvaranje MDF-a osobno. Iako je, po defaultu na otvaranju bila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Razumije se, i "domaći" ministar Ivan Malenica.

Premijer na "privremenom radu" u Šibeniku

Plenković je u Šibeniku ostao na produženom boravku pa je sutradan nakon otvaranja bio na misnom slavlju u povodu 50-te obljetnice kanonizacije Nikole Tavelića, družio se sa Šibenčanima, i protivno epidemiološkim mjerama koje i sam propagira podupirući Nacionalni stožer Civilne zaštite u zajedničkoj "pobjedi" nad Covidom- 19, grlio i ljubio kao s najrođenijima, radio selfije sa mladima i starima. I to još nije, naravno, sve. Prigrlio premijer Šibenik kao da mu je rodni grad, pa je stigao i na obljetnicu Miljevačke akcije, koja je bila prva ratna "oluja" prije globalne Oluje.

Plenković nije stigao uveličati otvaranje Poljane. Ali bi propust, možda mogao ispraviti već koji dan kasnije, 3. srpnja, dan uoči izborne šutnje, kada je na trgu ispred Sv. Barbare predviđeno otkrivanje spomenika MDF-u u povodu njegova 60-tog jubilarnog izdanja, skulpture dječaka s kišobranom, rad akademskog kipara Kažimira Hraste. Eto lijepe prilike da šef HDZ-a, tek dva dana prije izlaska građana na birališta pošalje još koju poruku biračima iz grada u kojemu HDZ vlada, i izborne jedinice (IX) koja još slovi najjačom utvrdom "zajedničara". Pa, neka pati koga smeta, Šibenik je centar premijerovog predizbornog svijeta...

Učestali posjeti premijera uspjeli su uvjeriti šibenske HDZ-ovce kako im je šef stranke nekako posebno sklon. Ali, figu! Budimo realni, izbori su pred vratima, a HDZ na biračkom tržištu više ne kotira kao nekoć kad mu nikakva kampanja de facto nije ni trebala i rezultat je redovito bio, bar u ovoj izbornoj jedinici, predvidljiv gotovo bez greške. Mandat više- manje.
Za HDZ je od iznimne važnosti potvrditi svoju snagu upravo u ovoj, najvećoj izbornoj jedinici, gdje u pravilu osvaja i najveći broj mandata.

HDZ-ov imperativ u IX jedinici 7-8 mandata

U prošlom, 9. sazivu Hrvatskog sabora HDZ je u IX izbornoj jedinici osvojio sedam zastupničkih mandata, jedan manje negoli u 8. sazivu kada je predsjednik stranke bio Tomislav Karamarko. Iz Šibenika je u prošlom sazivu Sabora sjedila samo Branka Juričev Martinčev, iako je mandat osvojio i Nediljko Dujić, ali ga nikad nije konzumirao, nego ga je prepustio kolegi Ivanu Šipiću iz Sinja. Na listi je, pri samom dnu (11.), bio i šibenski gradonačelnik Željko Burić, ali, iako je navodno i njemu nuđeno da ide u Sabor, baš kao i Dujić tu je sinekuru odbio, tvrdeći da je od Šibenčana tražio povjerenje za funkciju gradonačelnika, pa je red i da je časno i pregnantno odradi do kraja.

No, Šibenik je, unatoč podzastupljenosti svojih HDZ -snaga, u Saboru imao zastupnike iz drugih političkih opcija, SDP-ovce Franka Vidovića i Ivana Klarina (kojeg je pola mandata mijenjala kolegica Marija Alfirev iz Vodica) te Hrvoja Zekanovića iz Hrasta.

U osmom sazivu u Saboru su, doduše kratkotrajno, manje od godinu dana, sjedile Sandra Jakelić, načelnica općine Rogoznica i Josipa Rimac bivša kninska gradonačelnica. Zanimljivo je da je u tim izborima (2015.) čak i tadašnji čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko po mandat saborskog zastupnika išao iz IX izborne jedinice. A što se Josipe Rimac tiče, samo nekoliko dana prije uhićenja bila je nominirana od ŽO HDZ-a za novi saborski mandat…

U osmom sazivu šibenski SDP je bio zastupljen istim snagama kao i u devetom sazivu, s Frankom Vidovićem i Ivanom Klarinom, a tada je u državni parlament ušao i Stipe Petrina čija je Nezavisna lista koalirala s Mostom.

Sada, uoči velike bitke za 151 stolac Hrvatskog sabora, Plenkoviću je imperativ osvojiti u IX izbornoj jedinici bar sedam, osam mandata. Sve ispod toga za HDZ bi bio debakl. Uostalom, za HDZ će izborni rezultat u ovoj jedinici biti ključni indikator HDZ-ove pobjede ili poraza.

Jer, bilo je saziva u kojima je ova izborna jedinica HDZ-u donosila i nevjerojatnih 10 mandata! Dogodilo se to u šestom sazivu Sabora konstituiranom u siječnju 2008. Samo četiri od mogućih 14 mandata osvojila je tada oporba, i to sva četiri SDP!
Plenković, ma koliko prepotentan i ambiciozan bio, nije toliko iracionalan da bi "pucao" na tu nedostižnu "desetku". Bit će dovoljno, kažu u ovdašnjem HDZ-u, i da se ne padne ispod sedam, osam mandata.

Ovog puta listu HDZ-a u IX izbornoj jedinici nosi Ivan Malenica, aktualni Plenkovićev ministar uprave, u utrku se također ponovo uključuju Nediljko Dujić i Branka Juričev Martinčev, a na predzadnjem je mjestu drniški gradonačelnik Josip Begonja. Zanimljivost ove liste je da joj dno čuva inkriminirani Božidar Kalmeta koji je svoju rehabilitaciju doživio upravo zahvaljujući Plenkoviću koji ga je "vratio iz mrtvih".

I MDF-ov PR pod paskom HDZ-a

Šibenske Restart akvizicije su Franko Vidović, SDP-ov nositelj liste, a njegove kolege Igor Meić i Marija Alfirev drže sedmu i osmu poziciju na listi Restarta. Zanimljivo je da je Meić iz pirovačke organizacije koja je Vidovića predložila za kandidata, dok mu je njegova matična, šibenska organizacija kandidaturu uskratila. Peta i šesta pozicija rezervirane su za koalicijske partnere, Šibenčane Ljubicu Kardum iz HSU-a i Gorana Grguričina iz HSS-a.

Ali na mandat u IX izbornoj jedinici računaju i Hrvoje Zekanović, koji prevdodi listu Škorinog Domovinskog pokreta i nezavisni Stipe Petrina koji nosi koalicijsku listu NL Stipe Petrine, Akcije mladih, Živog zida, Promijenimo Hrvatsku i Stranke Ivana Pernara. Iste ambicije ima i Anton Dobra vodeća akvizicija Stranke rada i solidarnosti- Milan Bandić 365.

Dakle, ponuda je šarolika, izborna jedinica i prevelika (proteže se od Ličko –senjske, preko Zadarske i Šibensko-kninske sve do Splitsko-dalmatinske županije čiji je sjeverni dio, od Dicma i Dugopolja od Sinja i Trilja također priključen IX izbornoj jedinici), i realno, ima za svakog ponešto. Neki kampanju vode svim raspoloživim sredstvima, poput HDZ-a koji ovih dana ne dijeli državne od stranačkih poslova, a neki su jedva primjetni.

Uza sve, HDZ je čak i Međunarodni dječji festival, čini se, stavio pod punu kontrolu. Osim premijernog ukazanja premijera na svečanom otvaranju MDF-a, po prvi put ove godine Festival se održava u izvanrednim korona uvjetima koji su mu, iako je jubilarni, 60-ti, izravno definirali obujam programa i način realizacije. Ipak, ostao je međunarodni, a Šibenik, kako reče ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, će se unatoč svemu potvrditi kao svjetsko središte umjetnosti za djecu i mlade.

No, pod epidemiološkim mjerama koje se moraju poštovati, mada nitko nije rekao kako to osigurati kad su djeca u pitanju, ako to ni stariji, a morali bi biti i (naj)odgovorniji, ne poštuju. Konačno, HNK Šibenik je po prvi put, baš za ovaj obljetnički MDF, uspostavio (neobično) partnerstvo s Hrvatskim katoličkim sveučilištem u Zagrebu u organizaciji šibenskog Festivala.

U najkraćem, za ovogodišnji PR MDF-a zadužen je komunikacijski tim na čelu s Kristijanom Sedakom koji je inače asistent na Odjelu za komunikologiju pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu. No, Sedak je često predstavnik na domaćim i međunarodnim skupovima Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, čiji je zakladnik HDZ. Bio je i predavač komunikacijskih vještina za potrebe Mladeži HDZ-a ali i na HDZ-ovoj Političkoj akademiji u organizaciji spomenute Zaklade.

Ništa, kako vidimo, nije prepušteno slučaju, a hoće li to donijeti i očekivane efekte, vidjet ćemo…

23. travanj 2024 13:59