StoryEditorOCM
Županija‘Kontrolirani turizam‘

Ubiru 50 posto lanjskog prometa: Šibenski ugostitelji ove sezone nisu dizali cijene; Dapače, ponegdje možete ‘ubosti‘ i popust

Piše Branimir Periša
18. srpnja 2020. - 15:12

Šibenski ugostitelji ove sezone 'kontroliranog turizma' nisu povećavali cijene. Listom su jednake kao i lani, ponegdje čak neznatno snižene, govori Joso Smolić, predsjednik županijske podružnice HOK-a, i sam ugodno iznenađen brojem gostiju u ovome dijelu Dalmacije. S obzirom na to da se na graničnim prijelazima jučer čekalo i do sat i po, očekuje da će novi val turista prodrijeti i južnije u Dalmaciju, te podebljati broj noćenja i boravaka u šibenskom gradskom okružju, koji je na 40 posto od lanjskog.

-Šibenski kraj ipak nije toliko daleko u odnosu na Istru i Kvarner, a turista srećom ima i više nego što smo očekivali. Treba pregrmjeti ovo ljeto sa skromnijim očekivanjima, nastavlja Smolić dodajući da se o prometu ugostitelja sigurno može naširoko govoriti, no prilikama na šibensko-kninskom području najbolje odgovara podatak koji je ovih dana iznio Zdravko Marić, ministar financija.

Ugostitelji u prosjeku ubiru 50 posto manje nego lani u ovome razdoblju i to je, izgleda, najviše što će se uspjeti izvući do kraja sezone u kojoj se pleše s koronom umjesto na ljetnim terasama. To se odnosi na one usmjerene ka stranom gostu, međutim ugostitelji okrenuti domaćim ljudima, bez obzira rade li s hranom ili vode kafiće, posluju jako dobro, s prometom na razini prošle godine ili približnim.

Pri tome, napominje Smolić, jedva se na prste jedne ruke dade izbrojiti one ugostitelje koji uopće nisu otvorili lokale. To je jako dobro i ohrabrujuće, jer svi trebaju opstati u poslu s očekivanjima da će naredno ljeto biti dosta bolje. Ne kao lanjsko, kada je u Hrvatskoj ljetovalo 20 milijuna turista, no moglo bi se očekivati 15 milijuna gostiju. Dakako, treba zahvaliti mjerama Vlade što su ugostitelji amortizirali teški udar zatvaranja zemlje u karantenu i ostali u sedlu, jer je pitanje bi li državne financije mogle podnijeti da se to još jednom ponovi. Znatnije snižavanje cijena od 20, 30 ili 50 posto ne bi bilo dobro, drži Smolić, jer bi gost to tražio i naredne godine, u kojoj svi očekuju normalizaciju turističkih tokova.

S druge strane, nema viška gostiju pa da se može previše kalkulirati: ima ih određen broj, raspodijele se i svatko od ugostitelja nešto dobije, bez obzira vodi li jeftiniji ili skuplji lokal. Naši su gosti raznolikih novčanih mogućnosti i za svakoga ponešto ima, naglašava Joso Smolić.

19. travanj 2024 01:10