StoryEditorOCM
Županijasan postaje java

U vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu Rogoznice uložit će se više od 20 milijuna eura! Načelnica Jakelić ispričala nam je sve o zahtjevnom projektu

Piše Vedrana Stočić
21. prosinca 2020. - 13:27

Za jug Općine Rogoznica tekuća voda je još uvijek nedosanjani san, međutim regionalni vodovod je izgrađen, za sekundarnu mrežu izdana je građevinska dozvola, osigurana su sredstva i početkom 2021. godine ide se na spajanje kuća.

Taj je problem može se reći riješen, ali ljudi pitaju što je s kanalizacijom koju za sada uglavnom ima samo uže područje Rogoznice. Problem je puno veći i zbog velikog broja kuća izgrađenih na samoj obalnoj crti. Ekološka prijetnja je velika.

Nositelj projekta 'Vodovod' Šibenik

- Radili smo puno na projektu „Aglomeracija Rogoznica“, odnosno izgradnje kanalizacijskog sustava u svim priobalnim općinskim naseljima. U projekt je uključeno i proširenje uređaja za pročišćavanje i ugradnju bio-kemijskog kolektora. Dovršena je glavna projektna dokumentacija, evidentirane su nerazvrstane ceste, određena je granica pomorskog dobra.

Kada se gradi europskim novcem investicija mora biti gotova za tri godine, a najbitnije je što nema razdvajanja primarne i sekundarne mreže, kanalizacija dolazi do kućnih vrata uključujući i priključak. Težina ove investicije je preko 20 milijuna eura, a općina je za izradu studije utjecaja na okoliš, projektnu dokumentaciju i otkup zemljišta uložila i ulaže milijune kuna. Zbrinjavanje otpadnih voda na cjelokupnom priobalnom području općine je nužnost da bi opstao i razivijao se turizam kao naša glavna gospodarska djelatnost. To sigurno ide i to uskoro - kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

Nositelj ovog zahtjevnog projekta je šibenski „Vodovod“ od kojeg smo dobili i ranu verziju svih uređeja i troškova. Ukupna investicija teška je 288 milijuna kuna. Za igradnju i rekostrukciju sustava odvodnje sustava vodoopskrbe i odvodnje potrebno je 122 milijuna kuna. To podrazumjeva izgradnju 47,5 km kanalizacijske mreže, 25 novih kanalizacijskih crpnih stanica, rekonstrukciju 8,5 km vodovodne mreže, izgradnju 7,5km nove vodovodne mreže, rekonstrukciju postojećih vodovodnih priključaka i izgradnju novih vodovodnih i kanalizacijskih kućnih priključaka.

Dva uređaja za pročišćavanje

Najviše je negodovanja zbog uređaja za pročišćavanje iako, kaže načelnica Jakelić, neće biti jedini, jer će se za jug općine morati izgraditi još jedan. Postojeći mehanički kolektor prema struci je na posve neprimjerenom mjestu. Morske struje otpadne vode guraju prema najvećim i najuređenijim rogozničkim plažama, u blizini je Marina Frape i jezera Zmajevo oko, na prilično je uskoj prevlaci, pa nije jasno kako će se na tom mjestu izgraditi veliko postrojenje za bio-kemijsko pročišćavanje.

Taj problem zaista treba odgovorno riješti struka, a Rogozničani jedva čekaju početak gradnje.

19. travanj 2024 23:40