StoryEditorOCM
Županija‘Zajedno za Murter‘

U teretani pokrenuta prva autohtona otočna politička opcija: mladi imaju moderniji pogled prema naprijed

Piše Davorka Blažević
24. rujna 2020. - 10:52

Murter je dobio novu političku stranku! Radi se o centrističkoj političkoj opciji, registriranoj pod imenom "Zajedno za Murter", koja ima ambiciju biti alternativa aktualnoj općinskoj vlasti.
Stranku je osnovalo 100-tinjak Murterina koji su odlučili aktivno participirati u politici, uvjereni da je svojim angažmanom mogu mijenjati i, kako kažu, činiti boljom, transparentnijom i na korist svih stanovnika Murtera, a ne samo onih koji su dio vlasti.
Za predsjednika nove murterske stranke izabran je 25-godišnji Renato Kožulić, magistar kineziologije, koji se upravo sprema u Murteru ili Šibeniku odraditi pripravnički staž.


– U razgovoru s ljudima na terenu zaključili smo da Murter treba novu političku opciju, da su ljudi nezadovoljni aktualnom vlašću, ponajviše zbog njezine netransparentnosti, i odlučili smo se organizirati, povezati iskustvo starijih s energijom mladih, nas rođenih 1995., i prionuti poslu na dobrobit Murtera i Murterina – ističe Kožulić, sportaš i "ugostitelj".
Šef nove stranke, naime, u sezoni redovito radi u obiteljskom restoranu kao konobar, ali vjeruje da će, unatoč sve brojnijim obvezama, naći sasvim dovoljno vremena i za politiku. Uostalom, napominje, stranku vidi kao timski rad, on je samo jedan u timu koji će zajedno artikulirati programske politike nove političke opcije.
Ideja za osnivanje stranke rodila se u teretani u školi, a znamo da je škola kao institucija osnova svakog pojedinca i majka znanja – kaže Kožulić, no, odmah dodaje kako je i situacija s COVID-19 i murterska karantena pridonijela brzom sazrijevanju ideje. Ime stranke "Zajedno za Murter" sublimira potrebu povezivanja svih koji žele promjene, i to je prva autohtona murterska stranka.

– Naravno, Murter mora ostati Murter sa svojom baštinom, Kornatima, tradicijom, ali mi mladi koji smo se angažirali na ovom projektu imamo moderniji pogled prema naprijed. Vidimo da puno toga ne funkcionira u Murteru, makar će zli jezici reći da da to nije istina, da se puno radi, ali mi mislimo da Murter stoji i da se mora razvijati na drukčiji, transparentniji način – ističe Kožulić, navodeći primjer izgradnje dječjeg vrtića za koji se općina zadužila kreditom u iznosu od 10 milijuna kuna, a trebat će, kaže, vjerojatno još toliko da bi se završio.
– Druge općine oko nas izborile su se za sredstva iz Europskog fonda za ruralni razvoj pa se pitamo je li to mogao i Murter – dodaje Kožulić, uzgred spominjući i probijanje putova, nerazvrstanih cesta, uređenja plaža ogromnim sredstvima itd.
Izgradnju kanalizacije smatraju prioritetom jer bez nje, nema napretka ni razvoja mjesta. A onda bi na red došla i ostala lokalna infrastruktura, i podizanje kvalitete života u općini.

Ili, kako to opcija "Zajedno za Murter" u svom programu ističe: projekti za europske fondove, referendumi, infrastruktura, to su ključni ciljevi na koje se namjeravaju fokusirati.
Naravno, izići će na lokalne izbore u svibnju iduće godine, nadaju se potpori i povjerenju svojih sumještana koji nisu zadovoljni lokalnom vlašću – poručuje šef stranke Renato Kožulić. Neprihvatljivim smatraju prijetnje i zastrašivanje njihovih članova od lokalnih moćnika, a konkurenciju smatraju zdravom, ali ona podrazumijeva slobodu od bilo kakvih ucjena.
Renato Kožulić potvrđuje i da će se na lokalnim izborima kandidirati za načelnika općine Murter i boriti za svakog pojedinca, za pravednost i prosperitet.

18. travanj 2024 06:52