StoryEditorOCM
ŽupanijaZatvoreno!

U Solarisu broj zaposlenih prepolovljen, u Jollyjevoj Olympiji svi su još na broju; Šibenski Bellevue otpustio sve radnike

Piše Davorka Blažević
26. ožujka 2020. - 13:47

 

 

 

Kad je početkom ožujka ove godine otkazan turistički sajam u Berlinu, inače za šibenske hotelijere ključni indikator sezonskih trendova, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, Dino Karađole, još se doimao kao neizlječivi optimist. Vjerovao je da će pandemija koronavirusom tek “okrznuti” šibenski turizam, da je cijela ta priča prenapuhana i panična, daleko od realne opasnosti. Još mi stignemo uhvatiti svoj dio sezone, bio je gotovo siguran ovaj šibenski turistički djelatnik. U to je vrijeme Kina već bila poharana koronom, a virus se nezaustavljivo širio i na europski kontinent. Ali oni do čijeg kućnog praga još nije stigao i dalje su pandemijsku priču doživljavali kao kakav SF-film, apstraktno, daleko, nestvarno…

U Solarisu je 2020. trebala biti top-sezona!

Danas je slika, bogme i percepcija turizma, sasvim drugačija, i teško da se među ovdašnjim hotelijerima može naći onog koji se od turističke 2020. ikakvom prihodu nada. A to znači i da na tisuće radnih mjesta dolazi u pitanje…

Goran Zrilić, direktor je najvećeg šibenskog hotelsko-turističkog kompleksa, Amadria Park Šibenik, nekadašnjeg Solarisa, s pet hotela ukupnog kapaciteta 1500 soba i konferencijskim centrom čija velika dvorana ima 1500 mjesta, a uz nju ova hotelska kuća ima i 11 dvorana za sastanke. Tu su i bazeni, plaže, restorani, Dalmatinsko Etno-selo, sportski tereni,wellness i spa centar, kamp…I umjesto da se osoblje užurbano priprema za prihvat proljetnih gostiju, cijeli kompleks je avetinjski prazan i zatvoren!

- Kad je Nacionalni krizni stožer izdao naputak s pooštrenim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa, zatvorili smo hotele, kao i ostali. Nije bilo izbora. A prema rezervacijama koje smo imali, ovo bi bila top-sezona. Imali smo čak 40 posto više rezervacija u kongresnom centru nego lani, i otvorili smo ga već u veljači, nikad ranije. A onda, ubrzo i zatvorili, kaže nam Zrilić. Da su normalne okolnosti, u Amadriinim hotelima bi sad bilo 500 zaposlenih, a u ovim izvanrednim- svega ih je 232.

- Zasad nitko nije dobio otkaz. U hotelu Ivan imamo 232 zaposlenika koji održavaju hladni pogon, a u ostalim hotelima smo imali radnike na ugovorima koji su istekli i jednostavno ih nismo produžili. Analiziramo situaciju, pravimo procjene, planiramo različite izlazne strategije, ovisno o razvoju situacije. Ugovore nismo mogli produžiti nikome jer mi već pet (izvansezonskih) mjeseci nemamo priliva sredstava i kad je normalna situacija, a u ovim okolnostima nitko ne može reći što će se dalje događati ako ova pandemija potraje, žali se prvi čovjek Amadria Parka i domeće:

-Treba sačuvati ljude, treba sačuvati firmu, a imamo situaciju na koju ne možemo utjecati. Solaris je velika hotelska kuća i ima neke rezerve, ali kako izdržati godinu i pol dana bez priliva novca. Ako izgubimo sezonu, a to je gotovo izvjesno, izgubili smo godinu, a već ionako ne radimo niti prihodujemo sredstva pet mjeseci godišnje. Sada smo sveli rad na samo četiri sata dnevno, i na posao dolaze isključivo oni koji održavaju hladni pogon. Ostale i ne zovemo na posao, jer bi ih time samo izlagali opasnosti, a još i ne znamo ima li za to uopće potrebe. Jer, pitanje je što će biti od ove turističke godine i kako ćemo je preživjeti, rezigniran je Zrilić.

Da je sada listopad ili studeni, još nekako, veli više za sebe. Pripremali su objekte, otvarali ih s puno nade i optimizma, a onda je u tri tjedna sve palo…

- Najgore je što nemaš kome što reći, jer svi su u istoj situaciji, i organizatori, i vlasnici hotela, i radnici, i država. Mi veliki ćemo još naći neko rješenje i oporaviti se, ali mali turistički poduzetnici teško će ponovo stati na noge, smatra direktor Solarisa (Amadria Parka).

- Ali tko živ može reći da je za ovo itko kriv i da je itko mogao pretpostaviti da će doći do toga da i Njemačka i Hrvatska zatvore svoje granice. A mi jednako ovisimo o stanju u Hrvatskoj i u inozemstvu, jer je u našem Konvencijskom centru domaćih 20 do 30 posto, sve ostalo su strani, međunarodni kongresi i konvencije, objašnjava nam Zrilić.

Trenutno rade simulacije i planove u skladu sa situacijom i pripremaju odgovarajuće mjere sukladno tome.

- Nadajmo se da će biti dobro i da ćemo morati rezati što manje, i održati pogon spremnim da u jedan dan bude ponovo pokrenut, poručuje Zrilić kolegama u turizmu.

Kako je drugima, bit će i nama...

Josip Stojanović Jolly situaciju komentira socio-filozofski:

- Jedina je pravda u ovom što nas je snašlo da nam je svima isto, svi smo ovim jednako ugroženi!

Jolly u dva hotelska objekta u Vodicama, Olympia i Olympia sky, ima 400 soba. Zaposlenih je oko 180 i nikog nisu otpustili, niti zasad namjeravaju. Iako, svi su kod kuće. Unatoč tome, Josip Stojanović je poslovično optimističan čovjek.

- Ove godine možda ćemo nešto i imati od turističkog prihoda, jer smo blizu. Inače, mjere Nacionalnog kriznog stožera su dobre i na vrijeme su donesene, pa bi nešto od sezone možda mogli i uloviti, za razliku od Grčke ili Italije, vjeruje Jolly.

Zasad još nije prijavio zaposlenike na vladine mjere, pričekat će, kaže, još ovaj mjesec, a ako se kriza nastavi, svakako će ih prijaviti. Dio radnika je u Jollyjevim hotelima radio na određeno i vidjet će, kaže, što i kako kad im ugovori isteknu, ali zasad nitko neće dobiti otkaz.

- Planirali smo neke radove po hotelu, čišćenje, farbanje.. ali smo zbog zdravlja ljudi prestali s radovima. Sve je stalo, konstatira.

Orbanov dekret

Zatvorena je i Jollyjeva Robna kuća u centru Šibenika. A u svim objektima i tvrtkama Josipa Stojanovića radi ukupno 500 ljudi. Ali, Jollyja ne napušta dobra vjera:

- Izdržat ćemo, kako je drugima bit će nama, zaključuje.

Najteže će, bez sumnje, biti malim hotelijerima. Za njih je trenutno prava enigma kako iz ove krize izvući živu glavu, kako opstati.

Ante Mioč, suvlasnik šibenskog hotela Bellevue, s kapacitetom od 50 soba, morao je pribjeći drastičnim mjerama.

- Podijelili smo otkaze za preko 20 zaposlenih. Zapravo, ostali su na poslu samo direktorica hotela i knjigovođa. Nije bilo druge mogućnosti. Mi nemamo načina kako plaćati doprinose uz nula prihoda. A država je spremna svojim mjerama samo odgoditi plaćanje doprinosa!? Ne znam hoćemo li imati dovoljno i za plaće za ožujak, jer nemamo apsolutno više nikakvih prihoda, žali se, posve demoralizirani Mioč.

Za primjer navodi Orbanov dekret po kojem je uveden moratorij na sve kredite pravnih i fizičkih osoba, ali s tim da se zamrzavaju i glavnica i kamate. A ovo što naša država kroz svoje krizne mjere poduzima za nas je put ravno u propast! A što se tiče minimalca za radnike kod poslodavaca koji zbog koronakrize trpe goleme štete, država je trebala odmah intervenirati izravnom uplatom minimalca od 3250 kuna izravno radnicima, smatra Mioč. Hotel je zatvoren već tjedan dana, a svim zaposlenicima je rečeno da će biti odmah pozvani na posao čim se situacija normalizira.

Prema bookingu prije krize, trebala je to biti, veli Mioč, obećavajuća, odlična sezona. Prije dva mjeseca počele su im najprije otkazivati grupe iz Južne Koreje i Tajvana zbog koronavirusa, a onda su otkazali čak i oni koji su rezervirali još u rujnu. Sve je otkazano!

- Ova će pandemija dovesti to potpunog osiromašenja stanovništva na zemlji. Zbilja, iz ove perspektive teško mogu i pretpostaviti što nas sve čeka i kako ćemo se iz toga izvući- pomalo će deprimirano suvlasnik velikog gradskog hotela Bellevue, na šibenskoj rivi.

Ako je korona blokirala hotelijere, čemu se mogu nadati mali, privatni iznajmljivači koji su zadnjih godina u Šibeniku nicali kao gljive poslije kiše. Eksplozivno. Neumjereno. Uz velika zaduženja i ogromna očekivanja. Sada te kredite moraju vraćati (makar i s odgodom), a priliva novca nema. A i kad će, ne zna se. Moglo bi ovo biti dobro otriježnjenje,osobito za one koji vjeruju u laku zaradu…

18. travanj 2024 16:55