StoryEditorOCM
Županijatužne brojke

Što mislite koliko se stranih turista odmara u Šibensko-kninskoj županiji? Dobili smo današnje podatke za Dalmaciju

Piše Vinko Paić/SD
22. veljače 2021. - 20:01

Iako smo tek u veljači, a zbog epidemioloških uvjeta nije najsretniji trenutak za putovanja, što zbog antigenskih ili PCR testova na koronavirus bez kojih u većini zemalja ne možete prijeći granicu, što zbog brojnih drugih restrikcija, nekima ni to ne smeta.

U trenutku kad se u Hrvatskoj od 1. ožujka sramežljivo najavljuje otvaranje terasa kafića i restorana, a i neki avioprijevoznici pompozno već sada reklamiraju skorašnje letove za Lijepu Našu nadajući se kako će im predstojeća ljetna sezona biti bolja od prošlogodišnje, odlučili smo u Turističkim zajednicima četiri dalmatinske županije provjeriti kakvo je trenutno stanje s gostima.

Uvidom u podatke koje smo dobili zaključuje se kako se na potezu od Šibenika do Dubrovnika odmara najviše domaćih gostiju, a slijede ih turisti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i ostalih europskih zemalja poput Njemačke, Poljske, Francuske... Neki su do naših krajeva potegli čak iz SAD-a, Australije, Čilea, Kine, Indije, Argentine i Južnoafričke republike.

Konkretno, s jučerašnjim danom, 21. veljače, u Šibensko-kninskoj županiji trenutno se odmara 15 stranih gostiju, najviše ih je iz Slovenije (6), Poljske (4), Nizozemske (2) te po jedan gost iz Njemačke, Turske i Engleske.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji boravilo je ukupno 946 osoba bilo da su odsjeli u hotelima, kampovima, objektima na OPG-u (seljačkom domaćinstvu), objektima u domaćinstvima te ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj.

Prema podacima sustava eVisitor na današnji dan, 22. veljače, na području Dubrovačko neretvanske županije boravi 1081 turist, od čega je 415 domaćih gostiju, a preostalo su turisti iz Bosne i Hercegovine (157), Srbije (118), Njemačke (44), Poljske (32), SAD (32), Francuske (25)...

Upit smo poslali i Turističkoj zajednici Zadarske županije, no do zaključenja pisanja teksta nismo dobili odgovor.

25. travanj 2024 07:03