StoryEditorOCM
Županijateška odluka

Smrt Korejaca potaknula raspravu: Možda se zabrani kupanje na Skradinskom buku

16. kolovoza 2019. - 10:13

Smrt dvoje turista iz Južne Koreje u Nacionalnom parku Krka, za koje se pretpostavlja da su otac i kći, a čija su tijela proteklog vikenda pronađena podno Skradinskog buka, na dubini od tri metra, ponovno je pokrenula rasprave o opasnostima koje vrebaju u primamljivim, ali hladnim i nikad do kraja predvidljivim rijekama. Iako se sve dogodilo na lokaciji na kojoj je dopušteno kupanje i na kojoj je lokalno stanovništvo ljetno rashlađenje pronalazilo i davno prije negoli je Krka proglašena nacionalnim parkom, ova je tragedija ipak potaknula upravu da razmisli o zabrani kupanja na Skradinskom buku. Premda, napominjala je to ovih dana i glasnogovornica NP-a Krka Katja Župan, baš zbog te tradicije kupanja na tom dijelu rijeke, odluka o mogućoj zabrani neće biti ni brza ni laka.

– Novi pravilnik o zaštiti i očuvanju NP-a Krka, među ostalim, bavi se i mogućnosti kupanja u nacionalnom parku, no još je prerano da bi se točno moglo reći hoće li na Skradinskom buku ubuduće biti zabranjeno kupanje. Na pravilniku se aktivno radilo dvije godine, a trebao bi naslijediti aktualni pravilnik o unutarnjem redu. On je sada predan Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje ga treba odobriti, a u tom postupku još su moguće promjene i dorade pravilnika i zato se za sada decidirano ne može govoriti hoće li biti zabranjeno kupanje kod Skradinskog buka – govori Župan.

Ploče i čuvari

Podsjeća kako je u NP-u Krka, osim kod Skradinskog buka, kupanje dopušteno još samo na dijelu Roškog slapa. Još 80-ih godina prošlog stoljeća ljudi su se kupali i skakali sa sedrenih barijera, što je nerijetko dovodilo i do oštećenja toga temeljnog fenomena rijeke Krke. Zbog toga, a nadasve sigurnosti kupača, jer su i takvi skokovi ponekad imali tragičan ishod, to je danas zabranjeno. Jedina dva mjesta za kupanje u cijelom NP-u Krka ograđena su plutačama, a na sigurnost posjetitelja, veli Župan, paze i čuvari sedrenih barijera.


– Naši čuvari sedrenih barijera su educirani i za pružanje prve pomoći. U NP-u Krka postavljene su i ploče za posjetitelje na kojima piše kako je zabranjeno skakanje sa sedrenih barijera, a isto tako i s mosta. Tamo gdje je kupanje dopušteno također stoje ploče koje posjetiteljima skreću pozornost da zbog brzine vodenih struja, vodostaja i temperature, u vodu ulaze na vlastitu odgovornost – objašnjava Župan i podsjeća kako se s obzirom na činjenicu da Krkom, osobito ljeti, dnevno prođe na tisuće ljudi, tragedije i utapanja rijetko događaju. Točne podatke ipak nema jer takvu statistiku, kaže, NP Krka ne vodi, ali podsjeća kako smrt u vodi ne vreba samo turiste, strance i one koji ne poznaju ćud i narav rijeke, ali i svoje mogućnosti. U ožujku prošle godine, 20 metara od otočića Visovca, prevrnuo se čamac s četvero maloljetnika. Jedan od njih, 16-godišnjak iz Laškovice, zauvijek je izgubio bitku s vodom.       

18. travanj 2024 16:07