StoryEditorOCM
ŽupanijaSedam novooboljelih

Prvi smrtni slučaj u Šibensko-kninskoj županiji: Preminuo 91- godišnjak s Murtera; Teška situacija u Kninu

Piše šibenski.hr
7. travnja 2020. - 10:28

U utorak je zabilježen prvi smrtni slučaj zbog koronavirusa u Šibensko- kninskoj županiji. Kako su izvijestili iz Stožera civilne zaštite Šibensko- kninske županije u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije preminula je prva osoba oboljela od koronavirusa. Riječ je o muškarcu starom 91 godinu s Murtera, kroničnom bolesniku, koji je bio u kontaktu s oboljelom osobom.

Također, u utorak je potvrđeno novih sedam slučajeva pozitivnih na virus SARS-CoV19 i svi su vezani uz kninsku bolnicu. Od sedam novooboljelih dvoje je pacijenata sa Odjela fizijatrije OVB „Hrvatski ponos“ Knin, dvoje zdravstvenih djelatnika kninske bolnice i tri osobe koje su obiteljski kontakt sa zaraženom osobom.

- Zaključno s utorkom,  45 je osoba u našoj županiji oboljelo od koronavirusa- kazao je Nikola Blažević, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema njegovim riječima, na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Troje pacijenta se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

Dvije osobe, državljani Republike Hrvatske, su u karanteni.

Loša vijest stiže iz šibensko- kninske policije. Očito, lijepi proljetni dani naveli su Šibenčane da češće krše mjere samoizolacije:

- U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljeno je pet dojava o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da su tri osobe kršile navedenu mjeru- izvijestila je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko- kninske.

Zbog toga je ponovno upućen poziv iz županijskog Stožera civilne zaštite:

- Apeliramo na građane da je potrebno i dalje odgovorno se pridržavati svih mjera i uputa zdravstvene zaštite. Ostanimo u svojim kućama, održavajmo higijenu i poštujmo socijalnu distancu- rekao je Blažević.

Šibensko-kninska županija sada ima dva žarišta širenja koronavirusa. Jedno je u Murteru, koji je u karanteni još do 25. ožujka, a zadnjih dana otvoreno je i žarište u Kninu, koji trenutačno broji osam oboljelih.

- Jučer smo imali 38 pozitivnih od čega je 24 s područja Murtera. Međutim, danas imamo sedam više i to s područja Grada Knina temeljem jučer napravljenih briseva zdravstvenih djelatnika, pacijenata i članova uže obitelji onih koji su bili zaraženi. Dva su zdravstvena djelatnika među zaraženima, dva pacijenta i tri člana obitelji zaraženih djelatnika.

Imamo ozbiljnu situaciju u kninskoj bolnici. Nažalost, dogodilo nam se ono što smo maksimalno nastojali izbjeći tako da nismo davali nikakvu funkciju kninskoj bolnici u smislu spremnosti za bavljenje sa zaraženim osobama. Željeli smo je sačuvati s obzirom na njenu specifičnost jer se radi o palijativi, o produženom liječenju, radi se o starijim pacijentima koji su posebno ugroženi.

Sa zaraženim doktorom, koji ima prebivalište u Zadru, nažalost je ostvaren kontakt te se preko djelatnika proširio u krugu bolnice na jedan ozbiljan način što bolnicu stavlja u jedan dosta ozbiljan režim rada- izjavio je šibensko- kninski župan Goran Pauk za HRT4.

20. travanj 2024 10:44