StoryEditorOCM
Županijaprebolili koronu

Posjetili smo Dom za starije u Tisnom: na mjesto se čeka u prosjeku dva mjeseca, a najstarija korisnica, gospođa Oliva, ima 94 godine

Piše KATARINA RUDAN
25. veljače 2021. - 17:40

U Domu za starije u Tisnome, kojeg je osnivač i vlasnik Općina Tisno, kao i u ostalim domovima u Hrvatskoj, uvijek se traži krevet više

Stoga nije neobično što je dom, kapaciteta 20 kreveta, uvijek popunjen. Prednost pri dobivanju mjesta u ustanovi imaju osobe s administrativnog područja općine Tisno, a ako se u određenom trenutku ukaže koje slobodno i na listi čekanja nema osoba s područja općine, što je rijetkost, primaju se osobe iz drugih mjesta. Do sada su to bili stariji i nemoćni iz Murtera, Pirovca, Vodica i Šibenika, doznajemo od načelnika općine Tisno Ivana Klarina.

Nažalost, ni tišnjanski dom nije ostao pošteđen pošasti COVID-a 19. Krajem studenog i početkom prosinca prošle godine, kad je stanje s epidemijom bilo najgore u Hrvatskoj, virus je ušao u dom i pedeset posto korisnika oboljelo je od korone. Na sreću, kaže naš sugovornik, sve je prošlo bez velikih posljedica.

- Nitko od štićenika nije imao ozbiljnije simptome, a početkom godine kad je stiglo cjepivo namijenjeno za cijepljenje zdravstvenih djelatnika i korisnike domova za starije i nemoćne, svi su procijepljeni, uključujući i desetak djelatnika ustanove - kaže Klarin.

Iz proračuna Općine Tisno za sufinanciranje institucionalne i izvaninstitucionalne djelatnosti ove ustanove, kroz socijalni program godišnje se izdvaja oko 850.000 kuna i na taj način indirektno pomaže korisnicima Doma. Osobama s područja općine Tisno čija mirovina ne može pokriti punu cijenu smještaja u Domu Općina plaća razliku, dok osobe koje su iz drugih mjesta plaćaju punu cijenu smještaja. Dodajmo da Dom Tisno nema sklopljen ugovor s resornim ministarstvom i stoga ne može obavljati smještaj osoba temeljem uputnice Centra za socijalnu skrb.

Hrana "na kućni prag"


U Domu je organiziran poludnevni boravak za starije osobe koje u ustanovu mogu doći i besplatno konzumirati ručak ili neki drugi obrok, što također ide na „teret“ Općine. Također, iz proračuna se sufinancira jedan topli obrok dnevno te pomoć i njega starijim i nemoćnim osobama koje žive u svojim kućama, a hrana pripremljena u Domu dostavlja im se na „kućni prag“.

- U ovih šest godina rada, a Dom u Tisnom jedini je na otoku Murteru, pokazalo se da postoje zaista velike potrebe za jednom ovakvom ustanovom koja, osim što ima smještajne kapacitete, pruža i izvaninstitucionalne usluge. Posebno je to došlo do izražaja u vrijeme loockdowna te karantene na otoku u koju je bila uključena i naša Betina. Tada su djelatnici Doma zajedno s komunalnim redarstvom dostavljali hranu, lijekove i druge potrepštine starijim i nemoćnim osobama na području općine, neovisno o tmu jesu li te osobe bile uključene u programe izvaninstitucionalne usluge ustanove. Naš cilj i želja od samog početka osnivanja ustanove za starije i nemoćne bili su maksimalno, koliko god je to moguće, voditi računa i brigu o starijim i nemoćnim osobama na području općine i to smo postigli - kaže Klarin.

Inače, na dobivanje mjesta u Domu u prosjeku se čeka oko dva mjeseca, što u odnosu na vrijeme čekanja u drugim domovima i nije puno. A najstarija stanovnica Doma je Oliva Vukorepa (94), koja se prva "uselila" u ustanovu koja je s radom počela u lipnju 2015. godine.

U centru Tisnog
Podsjetit ćemo da je Općina Tisno 2013. godine, nakon što je prije podnijela zahtjev, od tadašnje Vlade RH bez ikakve naknade u vlasništvo dobila zgradu nekadašnjeg odmarališta 'Kerametal' u svrhu izgradnje doma za starije i nemoćne osobe. Zgrada, koja se nalazi u samom centru mjesta, bila je u ruševnom stanju i njezina obnova, bolje reći gradnja doma, trajala je dvije godine. Osamdeset posto vrijednosti investicije financiralo je tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a ostatak sredstava osigurano je iz općinskog proračuna. U početku, Dom je raspolagao sa 16 kreveta, a dvije godine nakon otvaranja kapacitet doma povećan je za još četiri ležaja, tako da danas ima kapacitet od 20 kreveta. Kad je uvedena pomoć i njega u kući te dostava hrane, za potrebe Doma kupljeno je i dostavno vozilo.

20. travanj 2024 09:30