StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Ponovno vrije u lokalnom komunalcu: Zbog kazenih prijava i policija istražuje rad "Škovacina"

Piše Vedrana Stočić
3. ožujka 2020. - 09:22

Ne smiruje se skandal oko smjene direktorice rogozničkog komunalnog poduzeća „Škovacin". U siječnju ove godine raspisan je natječaj za novog direktora poduzeća što je izazvalo javnu reakciju direktorice Dajane Radić koja je ustvrdila da je smjenjuju nakon što su sanirala dugove bivšeg direktora.

- Nabavili smo novo komunalno vozilo za prikupljanje otpad od kuće do kuće, uspješno smo započeli odvajanje i recikliranje otpada, poduzeće konačno u plusu i redovito isplaćujemo plaće, božićnice... Naše financijsko izvješće jednoglasno je prihvaćeno na sjednici Općinskom vijeću.-izjavila je tada direktorica „Škovacina" Dajana Radić.

Voditelj radnog pogona „Škovacina" Ljubo Županović Lebo smjeni direktorice dao je političku dimenziju, naime, u općini su mu rekli da se radi o političkom radnom mjestu, a Dajana Radić nije članica vladajućeg HDZ-a.

Obje tvrdnje izazvale su žestoku reakciju rogozničke načelnice Sandre Jakelić objavljenu u četvrtak na stranicama Slobodne Dalmacije, doduše nakon više od mjesec dana. Načelnica je opovrgnula sve navode direktorice, istaknula je brojne financijske subvencije koje je općina dostavila lokalnom komunalcu, samo u prošloj godini 2.950.000 kuna, a voditelju radnog pogona čak je zaprijetila i sudskim progonom zbog sramoćenja.

Nije trebalo dugo čekati odgovore direktorice u postupku smjenjivanja i voditelja radnog pogona.
-Već tri mjeseca nema nikakvog kontakta između Općine Rogoznica i njenog komunalnog poduzeća. Ne znamo je li izabran novi direktor, ako je izabran nije se pojavio na radnom mjestu niti smo mi dobili bilo kakvu obavijest. I dalje radim isti posao koji sam radila i protekle dvije godine-tvrdi još uvijek direktorica Dajana Radić.

-Općina je uplatila ono što je bila dužna uplatiti, jer mi održavamo sve javne površine. Divlja odlagališta prema zakonu moraju sanirati jedinice lokalne samouprave, mi smo to odradili i općina je platila. Mnoge stvari smo napravili i platili, a nisu bile u našem opisu posla kao primjerice višestruko tretiranje nasada protiv palmine pipe. Uostalom, koordinacija i suradnja općine i njenog komunalnog poduzeća su nužni-kaže Dajana Radić.

Zakašnjelo reagiranje općinske načelnice, tvrdi Ljubo Županović Lebo, izazvala je kaznena prijava protiv bivšeg direktora koju je po službenoj dužnosti podnijela sadašnja uprava komunalnog poduzeća „Škovacin". Policijski izvidi već su započeli, ispitani su članovi Skupštine društva i ostali odgovorni.

-Znali su za sve nelegalne i nezakonite radnje bivšeg direktora, a uredno su prihvaćali njegova financijska izviješća iako su dugovi bili vidljivi. Pitam se zbog čega ga Općinsko vijeće nije jednoglasno smijenilo i zašto Općina po službenoj dužnosti nije podnijela kaznenu prijavu. Čekali su da radnici odrade taj posao.-kaže Ljubo Županović Lebo.

Inače bivši direktor Marko Vidović smijenjen je u svojevrsnoj radničkoj revoluciji u travnju 2018 godine. Protiv njega su tada bili gotovo svi zaposlenici i sindikat lokalnog komunalca. Radnici su tvrdili da je Marko Vidović u razdoblju od 2010. do 2018. godine bio nelegalni direktor, sam sebi je pisao ugovor i potpisivao ga bez javnog natječaja i bez odluke Skupštine poduzeća.

- Za gubljenje tla pod nogama i loš ugled općinske vlasti i vladajuće stranke krivo je rukovodstvo, a ne pojedini članovi ili netko drugi. Demokratsko je pravo svakog građanina da se opredijeli po svojoj savjesti, da istinu iznese bez straha, jer nazivanje istine klevetom povratak je u neka davno prošla vremena. Ne želim niti pomisliti da je spominjanje institucija i suda neki oblik zastrašivanja - zaključio je svoje reagiranje Ljubo Županović Lebo.

24. travanj 2024 00:55