StoryEditorOCM
ŽupanijaUnatoč traženju Ivana Klarina

Ostaju u karanteni: Epidemiolozi i policija gledaju Murter i Betinu kao jedno mjesto - administrativna granica za virus ne znači ništa!

Piše Zdravko Pilić
9. travnja 2020. - 15:42

Načelnik Općine Tisno, Ivan Klarin, zatražio je ponovno od županijskog Stožera civilne zaštite da se za mjesto Betina, koje pripada Tisnom, ukine karantena.

Naselja Murter i Betina, koja su inače spojena ali se nalaze u različitim općinama, u karanteni su od 25. ožujka zbog velikog broja oboljelih na otoku Murteru, iz kojeg su svi oboljeli. Iako u Betini nema zaraženih, u su ovom slučaju kolateralne žrtve.
Klarin je već prije tjedan dana odbijen, kada je prvi put tražio ukidanje mjera karantene za Betinu.

Župan Pauk pozvao se tada na preporuku epidemiologa, kazavši kako je na temelju nje donesen zaključak kako još nije vrijeme za izuzeće Betine iz karantene.

Klarin je novi dopis naslovio na Nikolu Blaževića, predsjednika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije:
"Poštovani g. Blažević ovo što se trenutno događa u Betini je sramota. Ljude bez ijednog pozitivnog slučaja već 14 dana držite u karanteni iz razloga 'jer je to za županijski stožer praktično isto naselje'. To obrazloženje jednostavno ne drži vodu nego je problem u organizaciji županijskog Stožera civilne zaštite koji ne može ili prije ne želi kontrolirati sve one koje trebaju u mjestu Murter. Kao načelnik Općine Tisno izražavam svoj protest zbog nehumanog ponašanja prema mještanima Betine koji su se kao kolateralna žrtva našli u potpunoj nepravednoj i nehumanoj situaciji." - napisao je načelnik Tisnog, apelirajući da se još jednom razmotre mjere ukidanja karantene za mjesto Betina već u četvrtak na sastanku Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Nikola Blažević, dožupan Šibensko – kninski, načelnik Stožera CZ Šibensko – kninske županije, kazao nam je kako je svakodnevno u kontaktu s tišnjanskim načelnikom Klarinom i tamošnjim načelnikom stožera CZ, donačelnikom Miljenkom Meštrovom, da razumije njihovu zabrinutost za mještane Betine, i da može zamisliti kako se i sami Betinjani osjećaju.

'Moraju biti u karanteni, a praktički su mjesto bez zaraženih, a to svakako nije lako. No, te odluke nisam donio ni ja osobno, niti itko iz Stožera samoincijativno, nego kolektivno, na preporuku struke, epidemiologa koji je kazao da oni ne gledaju Murter i Betinu odvojeno, nego kao na jednu cjelinu. I policija je isto tako kazala da oni ne bi mogli jamčiti provođenje mjera sigurnosti, da je to fizički nemoguće s obzirom na činjenicu da se praktički ne zna gdje počinje jedno, a gdje završava drugo mjesto. Dakle, ne mislim da je ovo ikakvo političko pitanje, slušali smo struku i mislim da je to u ovom trenutku jedini ispravan put' – kazao nam je Blažević koji kaže da je s čelnicima Tisnog osobno tražio rješenja koji bi mogla dovesti do toga da se udovolji njihovim zahtjevima, uz poštivanje svih protuepidemioloških i sigurnosnih standarda, ali da ih u ovom trenutku nije bilo moguće drugačije provesti.

- 'Znam da mještanima Betine, kao ni otoka Murtera, nije lako. Ali koliko god bilo teško, toliko je potencijalna šteta koja se može dogoditi puno gora. Ovo je za njihovo dobro, i dobro svih oko njih. Mi i danas imamo tri osobe s Murtera pozitivne, sve koje su bile u kontaktu sa zaraženima, što znači da se bolest ne širi izvan lanca infekcije, te da su mjere karantene dale rezultata. Nismo nikog zaboravili, pratimo situaciju ne samo iz dana u dan, nego i iz sata u sat, i mi se nadamo da će za Betinu, Murter i sve nas doći vrlo brzo bolji dani.' - kazao nam je Blažević

20. travanj 2024 02:33