StoryEditorOCM
ŽupanijaOdličan finalni proizvod

Ne mogu im ništa mraz, suša ni krupa: U drniškim vinogradima sazrelo odlično grožđe

Piše Matilda Jelčić Stojaković
13. rujna 2017. - 14:52

Unatoč silnim vremenskim nepogodama koje su proteklih šest mjeseci pogađale drniški kraj, posebno vinograde u osjetljivom vremenu dozrijevanja grožđa, finalni proizvod bit će vrhunske kvalitete.

Tvrdi to Marijo Tomić, pročelnik Savjetodavne službe Šibensko-kninske županije, te savjetuje svakodnevno mjerenje šećera i kiselina.
– Vremenske prilike nisu bile nimalo blagonaklone vinogradarima. Vinograde je pogodio mraz, i to krajem travnja, u trenutku kada se mraz najmanje očekivao. Osim mraza, pogodile su nas i velike suše, požari, a prije desetak dana i tuča. U određenom trenutku mislili smo da će biti loša godina i vrlo loše razdoblje za vinogradare. Međutim, dogodio se posve drukčiji scenarij.

Imamo, istina, određenih lokacija na kojima stanje možemo ocijeniti lošim, ali ipak ne toliko lošim kao što smo predviđali. Štete su na nekim područjima malo veće, negdje malo manje. Na nekim potezima ih nema ili su dobro došle jer su reducirale prevelik urod, koji naši ljudi znaju ostaviti u vinogradu. Pojedini vinogradari bi mogli imati vrlo dobru godinu – najavljuje Tomić.



Stručnjak očekuje za ovu godinu kvalitetno grožđe. To, dodaje, ponajprije ovisi o kemijskim aspektima kao što su kiseline i šećeri. Nadzor je obvezan.

– Mraz nije nanio štetu kakva se isprva činila. Koliko znam, nema prijavljene štete od suše i požara. Ako i ima, riječ je o minornoj površini. Objektivno, imamo prilično solidnu situaciju. U nekim vinogradima bit će vrlo dobri rezultati berbe, a pritom mislim i na kvalitetu grožđa. S druge strane, kako je ova godina specifična, vinogradarima i vinarima preporučujem ne samo mjerenje šećera, nego i mjerenje kiselina. Naglašavam da su u slučaju merlota šećeri dosta dobri, a kiseline relativno niske. Mnogi vinogradari na području Promine svoje su vinograde obrali, a onima koji nisu poručujem da čekanje ne dolazi u obzir – savjetovao je Marijo Tomić.

18. travanj 2024 14:13