StoryEditorOCM
ŽupanijaMurter

Na jesen će mališani u novi objekt vrtića ‘Pčelica‘; općina u kreditu od 10 milijuna kuna na 15 godina

Piše KATARINA RUDAN
26. veljače 2021. - 10:46

Izgradnja modernog vrtića prema svim pedagoškim standardima počela je u studenom 2019. godine i, prema riječima načelnika općine Tonija Turčinova, sve bi trebalo biti gotovo do početka lipnja.

Radove izvodi osječka građevinska tvrtka "Eurokamen", a rokovi su se, u odnosu na planiranu dinamiku izvođenja radova, malo produžili zbog objektivnih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, ali i zbog čekanja na dostavu određenih materijala potrebnih kod gradnje objekta. Inače, vrijednost investicije je oko 16 milijuna kuna. S obzirom na to da projekt vrtića zbog svoje veličine nije prošao na natječaju za nepovratna sredstva iz EU fondova kroz mjeru 7.4.1., Općina se kreditno zadužila za 10 milijuna kuna na rok od 15 godina. Na godišnjoj razini to je obveza od oko 600.000 kuna. Dio novca osiguran je u općinskom proračunu, a financijska pomoć stiže i s nacionalne razine.
– Prošlog tjedna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a našoj je Općini za izgradnju novog dječjeg vrtića i jaslica odobrilo dodatnih 650.000 kuna iz programa za razvoj otoka u 2021. godini. S ovim iznosom do sada nam je dodijelilo ukupno 2.150.000 kuna. Prijavili smo se i na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i tu očekujemo oko pola milijuna kuna za opremanje vanjskog prostora i nabavu igrala za djecu. Vjerujemo da ćemo povući novac i iz EU fondova jer je prilagođeni projekt dječjeg vrtića i jaslica prijavljen razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije i stavljen na listu prioritetnih projekata u županiji, koji bi trebali biti financirani iz Mehanizma za oporavak i otpornost RH. Dobijemo li taj novac retroaktivno, odmah ćemo otplatiti kredit – kaže Turčinov.

Osnovana ustanova


Trenutačno u Murteru djeluje ustanova Dječjeg vrtića Općine Tisno, i to u objektu koji je u najmu. Taj prostor ne zadovoljava minimalne tehničke uvjete, kao ni pedagoške standarde, zbog čega se Općina i odlučila na izgradnju novog objekta i osnivanje vlastite predškolske ustanove. Na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, kaže nam načelnik Turčinov, imenovat će ravnateljicu vrtića koja će dalje raditi na ustrojavanju ustanove. U svibnju će biti raspisan natječaj za prijem djece u vrtić i jaslice, a useljenje bi trebalo biti na jesen, s početkom nove pedagoške godine.
– Bez pretjerivanja, gradimo jedan od najboljih vrtića u Dalmaciji, kako po konstrukciji, tako i po infrastrukturi, prostornom uređenju, veličini prostora, kvaliteti materijala i opremljenosti. Dok su druge općine uglavnom imale vlastita zemljišta, mi smo imali puno problema s otkupom terena na kojemu se vrtić gradi. Morali smo otkupiti nekoliko čestica, nekoliko ih je poklonjeno od strane mještana i ustupljeno od strane Župe. Za razliku od drugih sredina, neka zemljišta u državnom vlasništvu morali smo platiti. Nije nam žao, jer naša će djeca konačno imati moderan objekt u kojem će boraviti i odgajati se brojne generacije – kaže Turčinov.
Kapacitet vrtića je za smještaj 90-ero djece svih vrtićkih uzrasta, koji su sada na tri lokacije: u starom murterskom vrtiću, Tisnome i Betini. Podsjetimo, aktualni načelnik općine Toni Turčinov, koji je još u 28. siječnja objavio kandidaturu za novi načelnički mandat, svrstao je projekt izgradnje dječjeg vrtića među prioritete još 2016. godine, kad je na prijevremenim izborima u općini Murter-Kornati izabran za načelnika.

Pristupni put


Prije desetak dana Općina Murter-Kornati potpisala je i ugovor o izgradnji pristupnog puta do novog dječjeg vrtića s izvođačem radova, tvrtkom "Sarađen" d.o.o. u vrijednosti nešto većoj od 1,1 milijun kuna.
– Radi se o prometnici koju je propisao Detaljni urbanistički plan (DPU) Sv. Mihovil i koja vodi u zonu u kojoj se nalaze i novi vrtić i jaslice, župna crkva i pripadajući veliki parking, budući Amforarij, a ujedno je i pristup jednoj od mogućih lokaciji za dom za starije i POS stanove.
Bez ovog pristupnog puta ni vrtić, ni starački dom ni Amforarij jednom kada se izgrade ne bi mogli dobiti uporabnu dozvolu. Projekt ceste sadrži oborinsku odvodnju, pristupni pločnik do crkve, rasvjetu i svu ostalu infrastrukturu. Dakle, ne radi se samo o pristupnom putu do vrtića, nego u čitavu zonu DPU-a Sv. Mihovil. Ali, on je važan za vrtić i radi sigurnosti djece jer će zgrada vrtića biti ograđena sa strane glavne ceste – na kraju će Turčinov.

Pet odgojno-obrazovnih skupina

Zgrada dječjeg vrtića gradi se na građevinskom zemljištu površine 2739 kvadrata, prema projektu arhitekta Matije Galošića iz arhitektonskog ureda 'Crta' iz Zadra. Površina zgrada vrtića i jaslica je 1052 kvadrata, što zadovoljava sve propisane standarde za predškolske ustanove. Shodno programu i potrebama, predviđa se organizacija pet odgojno-obrazovnih skupina, i to za djecu jasličkog uzrasta, za mješovite skupine vrtićkog uzrasta te za djecu s teškoćama u razvoju.

18. travanj 2024 16:12