StoryEditorOCM
Županijanesposobna birokracija

‘Krive odluke zamalo su mi ‘osušile‘ 1000 maslina‘: Drago Jakelić iz Pokrovnika sprema tužbu protiv ministra Tomislava Ćorića i traži odštetu

Piše Branimir Periša
10. listopada 2021. - 18:37

Ako ministar Tomislav Ćorić ovoga ljeta u zapučku ističe bedž s natpisom „Nisam za baciti”, tada i ja njemu poručujem isto: „Nisam za baciti ni ja, a niti trudi moje obitelji na zemlji”, govori Drago Jakelić iz Pokrovnika, pokazujući pravomoćnu presudu Upravnog suda u Splitu iz lipnja ove godine, kojom je poništeno jedno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

O prijeporima oko izvora Pećina, koje je kao u nekoj sapunici zapjenio Mjesni odbor, na našem portalu smo pisali kada je OPG Jakelić, čiji je Drago ovlašteni zastupnik, početkom lanjske godine podnio tužbu Upravnom sudu protiv rješenja ministarstva.

Ćorićev je resor, naime, lani u siječnju derogirao vodopravnu dozvolu Hrvatskih voda OPG-u Mate Jakelića i time mu ukinuo pravo stečeno 2018. da iz pokrovničkog izvora Pećina, inače nepresušnog vrela, za navodnjavanje kap po kap gotovo tisuću stabala maslina i drugog voća na 8 hektara crpi 1500 prostornih metara vode godišnje. Prema argumentaciji ministarstva, oborenoj na sudu, prije izdavanja dozvole trebalo je obaviti istražne radove, budući da se s izvora Pećina uzimaju podzemne, a ne površinske vode.

Površinska voda

Ministarstvo se toga uporno držalo premda su se Hrvatske vode dvaput u svome očitovanju Mjesnom odboru Pokrovnika i u trećem navratu na zahtjev ministarstva izjasnile da je izvor Pećina površinska voda, a ne bušotina podzemne vode, za čiji je kapacitet 1500 kubika, koliko je odobreno Jakelićima, neznatna količina vode. K tome, njihov je OPG jedini registrirani korisnik u Pokrovniku s dozvolom.

Mjesni odbor predstavkama se prvo žalio Hrvatskim vodama, a kada nisu dobili što su htjeli, okrenuo se ministarstvu, koje je Jakelićima naposljetku poništilo dozvolu, na što je OPG Mate Jakelića, nemajući kuda, otvorio upravni spor.
Tako je ministarstvo bez ikakve potrebe, veli Jakelić, nastavilo "obijesno parničenje" Mjesnog odbora, kako su to u jednom svom očitovanju okarakterizirale Hrvatske vode.

image
Navodnjavane masline su kao omanje šljive
Branimir Periša

Vrlo je indikativno, a rekao bih i porazno za državnu upravu da ministarstvo u postupanju nije uvažilo stručnost splitske ispostave Hrvatskih voda (!), nastavlja Jakelić, nego se politikantski priklonilo laičkim, netočnim tvrdnjama Mjesnog odbora Pokrovnik, koji je, sipajući ništa drugo doli seoski jal, tvrdio "da će izvor presušiti ako OPG nastavi crpiti vodu, te da vode u bunaru ima uglavnom zimi, a kada se koristi za navodnjavanje, tada je nestašica".

Premda Pećina nikad u povijesti nije presušila, pa ni onda kada je ne samo za Pokrovnik, nego još neka okolna naselja bila glavno crpilište vode za ljude i nekoć brojnu stoku, argumentira naš sugovornik s lako provjerljivim činjenicama i nudi na uvid oveći snop dokumenata različitih državnih tijela i služba koji su mu donijeli prevagu na sudu.

Odštetni zahtjev

No, Jakelići se neće zadovoljiti jedino s time što opet mogu uzimati vodu s izvora, uz simboličnu naknadu od jedva 80-ak kuna godišnje, što je samo pohvalno za državu koja nastoji stimulirati agrar.

Drago najavljuje da će sudski zatražiti odštetu zbog gubitaka u prinosima, prihodima i propalim mladim voćkama tijekom dvije vegetativne sezone zahtjevom da ih se na temelju ekspertize ovlaštenog sudskog vještaka Igora Gomezelja obešteti za 70 tisuća kuna, a zbog zloupotrebe položaja i ovlasti tužit će i ministra Ćorića i njegovu pomoćnicu Elizabetu Kos, dipl. ing., koja je po ministrovu ovlaštenju potpisala rješenje kojim je ugrožen rad i opstanak OPG-a Jakelić.

Drago Jakelić, naime, tvrdi da je iz ministarstva bilo stalnih pritisaka na ljude u splitskoj ispostavi Hrvatskih voda da ponište dozvolu izdanu OPG-u, no nisu popustili, nego su držali do sebe, zakonitosti i svoje stručnosti, na čemu im zahvaljuje, dodajući kako je s time upoznao DORH.

Vraćajući Jakelićima pravo da uzimaju vodu iz Pećine, Upravni sud oborio je rješenje i argumentaciju ministarstva s obrazloženjem "da ministarstvo nije na nedvojben način utvrdilo je li vodopravna dozvola OPG-a Mate Jakelić izdana protivno odredbama Zakona o vodama".

image
Zbog Pećine je započeo upravni spor, a selo se podijelilo za i protiv OPG-a Jakelić
 
Branimir Periša

Dojam da su službe resornog ministarstva u najmanju ruku šlampavo i krajnje amaterski obrazložile poništenje vodopravne dozvole toliko važne za opstanak OPG-a Mate Jakelića u sve izraženijim sušnim razdobljima potkrjepljuje Drago riječima da je sinovljev OPG na sudu zastupao samostalno.

- Klimave činjenice u argumentaciji ministarstva meni su kao laiku bile evidentne i sve sam ih glatko pobio! A nešto valjda govori i to da se ministarstvo nije žalilo na presudu, a mi se onda pitamo zašto je percepcija rada državne administracije toliko loša.

Među razlozima da se Jakelićima ukine legalna vodopravna dozvola bio je i taj "biser" da je Pećina zaštićeno kulturno dobro. Međutim, kulturno dobro jedino je u kamenu zidana, nedavno obnovljena kućica u klasicističkom stilu koju je podigla Austro-Ugarska. Pod ključem je da štiti izvor od neovlaštenog korištenja, međutim, konzervatori nisu mjerodavni odrediti izviru li tu podzemne ili površinske vode i kako će se voda distribuirati - jasno je na Jakelićev zahtjev odgovoreno iz Konzervatorskog zavoda u Šibeniku.

Inspekcija se ogradila

Ministarstvo je na teren također poslalo i državni inspektorat, no osim konstatacije da je voda vidljiva na površini izvora, inspekcija se ogradila od svega drugog, navodeći da su za određivanje naravi vodotoka koji tu vrije isključivo mjerodavne Hrvatske vode, čija je to djelatnost. Dakle, isto ono državno tijelo čiju je dozvolu ministarstvo, kao nadređeni organ, poništilo!

- Nadalje, kao argument da su u pokrovničkom izvoru u pitanju podzemne vode, zbog čega mi, među ostalim, poništavaju dozvolu, ministarstvo navodi izvod iz katastra prema kojemu je Pećina bunar i prema tome podzemna voda. Međutim, ja sam sudu predočio jedini mjerodavni podatak, iz zemljišnika, da je riječ o izvoru koji izbija na površini i dokazao da su Hrvatske vode izdale utemeljenu vodopravnu dozvolu - iznosi Drago Jakelić i zaključuje:

- Ako sam ja kao laik u pravu tako jednostavno došao do istinite argumentacije predočene na sudu, a riječ je o javnim podacima, pitam se nakon svega, sjede li u službama ministarstva nesposobni ljudi, ili su u mome slučaju bili tendenciozni i zlonamjerni? Uvjeren je kako je riječ o ovome drugome i zato će posebno tužiti ministra Tomislava Ćorića i Elizabetu Kos.

On i njegova prva suradnica olako su, preko koljena i nezakonito, prepisujući pritužbe Mjesnog odbora, pokušali ukinuti vodopravnu dozvolu jednom uspješnom OPG-u u raseljenoj Zagori samo zato da udovolje Mjesnom odboru koji je, veli Drago, gajio nerealne planove za punjenje vode iz Pećine u boce, a na uspjeh njegove obitelji su jalni. Tako je ministarstvo niske pobude Mjesnog odbora prekrilo smokvinim listom državnog autoriteta, premda sin Mate plaća dva poreza, budući da je, osim na zemlji, stalno zaposlen u šibenskom "Vodovodu i odvodnji" - rezolutan je Drago Jakelić, ne propuštajući napomenuti da voda iz Pećine dokazano nije za piće, osim za napajanje stoke i navodnjavanje, o čemu svjedoče nalazi županijskog Zavoda za javno zdravstvo, također podastrijeti sudu.

 Preko toga ne mogu tek tako prijeći, a još manje nakon što mi je na zahtjev DORH-u za mirno rješenje spora u vezi s nadoknadom za gubitke koje smo pretrpjeli na voćkama odgovoreno da za odštetu nema zakonskog utemeljenja. I to nakon očitovanja ministarstva Tomislava Ćorića! A po čemu je utemeljeno "da mi dopustiš otvoriti pekaru, a onda mi uskratiš brašno", odnosno stečeno pravo na vodu tek tako? Moj odvjetnik na to je odmahnuo rukom i priprema tužbu: naravno da imam pravo na obeštećenje i izborit ću ga! U prošlom ratu bio sam 1700 dana u uniformi i borio se za jednakost sviju pred zakonom, pravičan i zakonit rad uprave na svim razinama i zato da svi u Hrvatskoj žive u prosperitetu - odlučan je Drago Jakelić.

Suša odnese i pola uroda

Gotovo pet kilometara cijevi za navodnjavanje kap po kap i ukupno četiri manje cisterne koje OPG puni motornom crpkom uronjenom u izvor spašavaju masline i druge voćke Jakelićevih od sve izraženijih suša. Bez vode nasadi nisu rentabilni, govori Drago Jakelić, vodeći nas u svoje maslinike raštrkane na nekoliko bliskih parcela da se uvjerimo kako izgledaju plodovi s navodnjavanih stabala, a koliko su mizerne masline koje trpe sušu. Vidi se to na fotografijama u opremi teksta, a Drago kaže da su razlike u prinosu i do 50 posto.

Jedno ministarstvo pogladi, drugo udari

Ne znam što bih rekao o našoj državi, koja s jedne strane partnerski potiče agrar preko Ministarstva poljoprivrede, a onda drugo ministarstvo sve to izokrene zabranjujući mi navodnjavanje.

Zar nije bogu plakati, veli Jakelić, da je naš OPG, otkako sam pod paskom agronoma Davorina Pamića iz Savjetodavne službe zasadio voćke, dosad ostvario više od 600 tisuća kuna poticaja iz raznih izvora, da bi me drugo ministarstvo nastojalo onemogućiti uskraćujući mi toliko potrebnu vodu, bez koje jedino mogu napustiti voćarstvo i baciti ulaganja u vjetar?

I na njegovu primjeru pokazuje se da najčešće nagrabusi onaj tko radi legalno. Jer, vodu iz Pećine koriste i stočari, neznano u kojim količinama, a za napajanje stoke služi korito s ručnom pumpom povezanom s cijevima uronjenima u izvor.

Za to nitko nema dozvolu, a Tomislav Copić, mladi ovčar iz Pokrovnika, stao je na stranu Jakelićevih, potvrđujući u izjavi ovjerenoj kod javnog bilježnika da izvor nikad ne presušuje, kako je tvrdio Mjesni odbor. Napaja svojih 250 ovaca dvaput dnevno iz toga svakom dostupnog korita, a na kamenoj kućici opet je istaknut obmanjujući natpis da je riječ o vrelu pitke vode, premda su Hrvatske vode naložile Mjesnom odboru da ga prekrije naljepnicom s odgovarujućim upozorenjem.

image
Iz poljoprivrednih poticaja europskim novcem Jakelići su nabavili i ovaj traktor
 
Branimir Periša
25. travanj 2024 23:05