StoryEditorOCM
ŽupanijaPRIPREME ZA FUREŠTE

‘Faust nam je inspiracija‘: Turistička zajednica Vodica osmislila zanimljiv projekt koji bi turistima približio genijalnog izumitelja

Piše Katarina Rudan
2. veljače 2021. - 17:18

Turistička zajednica grada Vodica, u sklopu projekta „IQM Destination“ ili u prijevodu „Integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji“, krenula je u razradu turističkog proizvoda inspiriranog velikim filozofom, povjesničarom, leksikografom, a najviše od svega izumiteljem i vizionarom Faustom Vrančićem.

Iz Turističke zajednice grada Vodica zbog toga su pozivali sve dionike na ovom velikom projektu pod nazivom „Inspirirano Fustom“ da se aktiviraju te da uz svoje proizvode i usluge uključe priču o Faustu Vrančiću.

- Programom „Integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji“ predviđeno je tijekom ove godine početi razvijati četiri nova projekta, a prvi među njima je upravo priča o Faustu Vrančiću, jer se u ovoj godini obilježava 470 godina od njegova rođenja. Partner na projektu je Memorijalni centar Fausta Vrančića iz Prvić Luke i vjerujemo da će biti puno zainteresiranih subjekata koji će se u projekt uključiti. Svojom inteligencijom, radoznalošću, životnim stavovima, načinom promišljanja i inovacijama upravo Faust može svima biti nepresušna inspiracija. Uz priču koju ćemo prezentirati gostima, proizvod ili uslugu koji su inspirirani Faustom ponudit ćemo novi doživljaj za goste, prvenstveno u vrijeme predsezone i posezone – kaže direktorica vodičke Turističke zajednice Anita Franin Pečarica.

Franin podsjeća da Faustovi najpoznatiji izumi poput mostova, mlinova, preša, satova, padobrana i danas svojom funkcionalnošću plijene pozornost i preteča su modernim strojevima.

- Boravak na otoku Prviću oblikovao je njegovo djetinjstvo i nadahnuo ga radoznalošću i inventivnošću. Svoje izume nadahnute načinom života na otoku poslije je opisao u knjizi "Machinae novae". Mlinovi za masline, preše za grožđe, sunčani sat tek su dio strojeva koji su označavali Faustova promišljanja na koji način dobiti ono najbolje od prirode: maslinovo ulje, vino, vrijeme... Odvojenost od kopna, odnosno mogućnost lakše komunikacije između otoka i kopna zasigurno je mladog Fausta nadahnulo za izradu nacrta mosta, i to ne bilo kakvog - već lančanog mosta. Ipak, najpoznatiji njegov rad je skica letećeg čovjeka "homo volansa" – podsjeća Franin.

Kako je projektom zamišljeno, lik i djelo Fausta Vrančića moguće je „uvesti“ u vinske kušaonice i podrume, uljare i kušaonice ulja, ugostiteljske objekte, hotele, kampove, wellness centre, sportske aktivnosti, suvenirnice, privatni smještaj i izletničku djelatnost.

- U priču o svojim vinima preporuka je vinarima da se uvrsti Faustov izum preše za grožđe, koja je preteča današnje preše, s naglaskom kako je Faust razmišljao na koji način iscijediti i zadnju kapljicu iz dragocjenog zrna. U priču o maslini i maslinovu ulju može se uvrstiti priča o Faustovu izumu mlina za masline kao preteču današnjih strojeva. Dragocjeno maslinovo ulje oduvijek je bilo cijenjeno, pa tako i u Faustovo vrijeme, a koristilo se u kulinarstvu, medicinskim pripravcima, ljekovitim pomadama. I tada i danas maslinovo ulje značilo je ono najvrjednije – zdravlje.

U ugostiteljskim objektima, hotelima i kampovima može biti priča, odnosno ponuda inspirirana njegovim izumima te prehrana iz tog doba kao što su: maslina, smokva, srdela, bob, biži, artičoka, riba te aromatično bilje, dok u wellness centrima to mogu biti proizvodi koje smo dobili zahvaljujući Faustovim izumima – govori Franin Pečarica.

I u sportskim aktivnostima mogu se koristiti Faustovi izumi, u privatnom smještaju goste kroz priču upoznati s ovim velikim izumiteljem, a u prostorije postaviti fotografije njegovih izuma. Suvenirnice, pak, u svojoj ponudi mogu imati različite suvenire inspirirane Faustom Vrančićem.

- Naši su prijedlozi da to mogu biti aplikacije na tanjurima ili šalicama na kojima će biti detalji padobrana, mini sunčani sat i slično. Asortiman suvenirnice može se obogatiti i proizvodima od maslinova ulja, vinom, proizvodima od aromatičnog bilja te sve to vezati uz priču o Faustovim izumima. Kad je riječ o izletničkoj djelatnosti, to je biciklistička staza Faustov otok koja povezuje dva naselja, Šepurinu i Luku, i prolazi uz prvinska polja. Nadalje, biciklističke ture obuhvaćaju posjet Memorijalnom centru Fausta Vrančića, uključiti priču o Faustu. Tu je i kajakarenje oko Prvića uz posjet Memorijalnom centru i Puntarskim dvorima.

Svakako treba navesti i Dane otvorenih vrata u Memorijalnom centru Fausta Vrančića te Kreativne dane Fausta Vrančića, uz održavanje niza radionica – na kraju će Franin Pečarica.

Turistička zajednica će svima koji se uključe u projekt „Inspirirano Faustom“ osigurati promociju te PR aktivnosti.

ALI, TO NIJE SVE...: Ostala tri projekta

Tijekom 2021. godine vodička Turistička zajednica će u sklopu programa „Integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji“ razvijat još tri projekta: „U Vodice po zdravlje“ koji obuhvaća razvoj zdravstvenog turizma, „Tamo gdje izvre užitak su Vodice“ koji podrazumijeva raznovrsne sportske aktivnosti, degustacije i manifestacije te projekt „Okusi mora, maslina i vina“ što je tipična gastro priča.

Sve to su, ističe Franin Pečarica, dugoročni projekti, baš kao i priča vezana uz Fausta Vrančića.

16. travanj 2024 10:41