StoryEditorOCM
Županijaaktualni sat

Tko će financirati stalne ekipe hitne pomoći u Skradinu i Tisnome? Županija zasad nema rješenja

Piše Šibenski.hr
24. rujna 2021. - 11:30

Ne samo Skradin, nego i ostale jedinice lokalne samouprave u županiji izvan sezone ostaju bez stalnih timova hitne pomoći nakon ljetne sezone. Dokad tako, upitao je na aktualnom satu današnjeg zasjedanja županijske skupštine Florijan Žižić, vijećnik Hrvatskih suverenista i kako Županija može pomoći Skradinu koji je od 2016. bez stalne hitne službe, samo s jednim liječnikom u pripravnosti, a na tom području je oko 4 tisuće stanovnika.

Namjera aktualne županijske uprave je to riješiti, međutim još uvijek nemamo odgovora kako, odgovorio mu je Marko Jelić, župan. Napomenuo je da svaki tim košta nemalih 800 tisuća kuna. Usluga je iznimno skupa, no jednako tako i nužno potrebna, zaključio je župan, a dopunio ga je Tomislav Jukić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

-Tražili smo od ministrastva jedino što možemo, a to je poslati zahtjeve za Skradin i Tisno, što smo uradili odavno. Nedostaje i stručnog osoblja, ne samo kod nas i vjerujete, dajemo sve od sebe. Pet timova treba raditi da bi se služba primjereno ustrojila, napomenuo je Jukić. Prema njegovim informacijama, u pripremi je nova mreža hitne medicine, nakon aktualne uspostavljene 2016. i trebala bi popraviti stanje u hitnim službama na području cijele zemlje, kazao je Jukić.

Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati sumnja da će problem hitnih timova riješiti država, nego će se lokalne samouprave same trebati pobrinuti kako financirati taj dio zdravstva. Joško Šupe kazao je da se nikad ne smije postavljati pitanje koliko košta jedan život:

-Svi mi vijećnici ove skupštine trebamo iskoristiti svoj utjecaj da se riješi ovaj problem, ustvrdio je Šupe.

18. travanj 2024 17:58