StoryEditorOCM
ŠibenikPodbačaj u Šibeniku

U rujnu tek 20 posto noćenja u odnosu na lani, za razliku od dobre turističke špice

Piše Katarina Rudan
24. rujna 2020. - 12:15

Nakon neočekivano dobre špice turističke sezone u srpnju pa sve do polovice kolovoza, s obzirom na okolnosti vezano uz epidemiju koronavirusa, rujan je na području koje pokriva Turistička zajednica grada Šibenika višestruko podbacio. Prema podacima eVisitora, od 1. do 19. rujna na šibenskom je području boravilo 4612 domaćih i stranih gostiju koji su ukupno ostvarili 22.521 noćenje. U odnosu na isto razdoblje u rujnu prošle godine, kad je ostvareno gotovo 26.000 dolazaka, to je tek 18 posto. Postotak je nešto viši u ostvarenim noćenjima. Lani je u tom razdoblju evidentirano 22.521 noćenje, a ove godine nešto manje od 20 posto od tog broja.
Na prvom mjestu po broju dolazaka su domaći gosti (1538), koji su ostvarili 4726 noćenja, dok je udio gostiju iz Poljske u dolascima bio znatno manji (780), ali su oni duže boravili na šibenskom području i u prvih devetnaest dana rujna ostvarili najviše noćenja – 5296. Po broju noćenja zatim slijede gosti iz Njemačke, Češke, Rumunjske i Ukrajine.
– S obzirom na to koliko smo dobru turističku sezonu imali prošle godine, očekivali smo da će ova biti još bolja. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Predsezone zapravo nije niti bilo i nakon nevjerice i očaja, dogodilo se u srpnju i kolovozu jedno iznenađenje do ushićenja, a onda je došlo razočaranje jer smo i u drugoj polovici kolovoza te u rujnu mogli napraviti puno više da države, poput Njemačke, iz kojih inače imamo najviše gostiju nisu uvele mjere samoizolacije nakon povratka kući – kaže direktor šibenske Turističke zajednice Dino Karađole.
Gledajući kumulativno, od 1. siječnja do 19. rujna ostvareno je 78.687 dolazaka domaćih i stranih turista, što je 28,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani kad je ostvareno 272.602 dolaska. U tom istom razdoblju ove je godine ostvareno 417.510 noćenja ili 35,2 posto u odnosu na lanjskih 1.186.195 noćenja. S obzirom na to da su posljedicama korona-krize najviše pogođeni hoteli, dogodilo se to i turističkom kompleksu "Solaris" kojemu je kongresni turizam jedna od glavnih djelatnosti, kojeg ove godine zbog korone nije bilo. A "Solaris" čini 65 posto turističkog prometa na području koje pokriva TZ grada Šibenika, tako da ako na kraju godine zbirni statistički podaci budu na 30 posto turističkog prometa u odnosu na lanjsku godinu, bit će dobro u ovom vremenu "novog normalnog".

25. travanj 2024 11:55