StoryEditorOCM
ŠibenikMUKE ŠIBENČANA

U Podsolarsko se ne može bez mirisnog borića oko vrata. Ili barem maske

7. kolovoza 2020. - 13:18

Ni "asepsol-aerosol", kamoli "mirisni borić", ne može Šibenčane osloboditi oštrog vonja fekalija koji se iz kanalizacijskog pročišćivača razliježe dobrim dijelom grada.

Za uklanjanje te neprilike što otpočetka mori stanovnike Podsolarskog zbog blizine glavne crpne postaje kolektora, trebat će ni manje ni više nego 85 milijuna kuna predviđenih projektom "Aglomeracija Šibenik", izvijestio je gradonačelnik Željko Burić odgovarajući na pitanje vijećnika Joška Šupe (SDP) na protekloj sjednici Gradskog vijeća.

– Sredstva postoje, izabran je čak i izvođač radova, međutim uslijedile su žalbe drugih sudionika natječaja i dok Upravni sud ne donese pravorijek, ruke su nam vezane. "Vodovod i odvodnja" d.o.o. do toga trenutka ne može započeti otklanjati uistinu težak problem stanovnicima Zablaća, Podsolarskog, hotelskog naselja "AM Adria park" (bivši "Solaris"), pa i šire zone grada – napomenuo je gradonačelnik.

U pogledu Mandaline, koja je još jedan gradski punkt izložen neugodnom vonju zato što je tamošnja precrpna stanica pročišćivača određena za mjesto iskrcavanja specijaliziranih kamiona cisterni za crpljene septičkih jama, Burić je napomenuo da je gradska uprava još prije nekoliko mjeseci s dobrim izgledima u povoljan ishod obavila razgovore s direkcijom šibenskog "Vodovoda i odvodnje" o mogućnosti da se u tu svrhu odredi neka druga lokacija, podalje od naselja.

SDP inače Buriću i njegovoj administraciji zamjera da je svojoj gradskoj upravi podigao sasvim dovoljno "spomenika" koji su, doduše, preobrazili grad u povoljnom smislu, no građanima ne olakšavaju svakodnevicu, te je Šupe također postavio pitanje i o nogostupu od pružnog prijelaza u Mandalini do porte nekadašnjeg "Remonta". Pješaci na tom potezu bez ikakvog nogostupa svakodnevno nose glavu u torbi, a zbog toga nije lako ni vozačima.

Neugodan kontrast pojačava i činjenica da je u neposrednoj blizini izgrađena suvremena komunalna lučica, u što je uloženo 50 milijuna kuna, pa je prava ironija da se u tolikom novcu nije moglo izdvojiti djelić za izgradnju nogostupa radi bolje sigurnosti prometovanja na tom vrlo frekventnom mjestu.

Prema Burićevim riječima, gradska uprava nije zanemarila taj dio grada, naprotiv.
– Projekt nogostupa već postoji, no zalazi u imovinu koja nije u gradskom vlasništvu i stoga treba pričekati još neko vrijeme da se okonča postupak prenošenja na dugoročno korištenje ili u trajno vlasništvo nekadašnje Vojarne Ante Jonića, gdje Grad planira daljnji razvoj visokog školstva. Tek tada bit će moguće sveobuhvatno prometno rješenje od semafora kod "Vinarije" do ulaska u bivši "Remont" – naglasio je gradonačelnik.

Odgovarajući na pitanje Nenada Samaržije (Hrast) što je zapelo u vezi s rekonstrukcijom Inine crpke na obali namijenjene također opskrbi plovila i hoće li grad ubrzati postupak, Željko Burić bio je vrlo kratak i odrješit:

– Koliko mi je poznato, Ina je podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole potrebne prilikom rekonstrukcije crpke na obali, a ja nikome neću ni oko čega pomagati. Ako ina ne ispuni tražene uvjete za rekonstrukciju crpke na obali, onda neka tako i ostane! Tada se neće graditi i za Grad Šibenik s time je cijela priča završena.

Budući da je riječ o crpki namijenjenoj opskrbi plovila, Samaržiji je pri srcu i nautički promet, u šibenskom akvatoriju inačenajgušći na Jadranu, a također su ga zanimale trenutačne prilike na Obonjanu. Tko je sada investitor na otoku i podmiruje li novčane obveze prema Gradu Šibeniku?

– S time je sve u redu i dokle god se koncesionar pridržava ugovora, dotle mi nemamo nikakvih teškoća. Pojave li se, mi ćemo istoga trenutka reagirati, a dotle nas ne zanima s kim je koncesionar u partnerstvu – kazao je Burić.

– A za javnost najvažnija informacija jest da koncesionar nema nikakvih dugova prema Gradu Šibeniku. Sve je do danas ispunio – napomenuo je Burić, dodajući kako je, doduše, nastupila prva godina u kojoj gradska uprava očekuje uplatu koncesijske naknade za korištenje Obonjana prema utvrđenim odnosima.

Ako tu što zaškripi, Grad će u svakom slučaju žurno reagirati u zaštiti svojih prava.

19. travanj 2024 05:11