StoryEditorOCM
ŠibenikDomjenak šibenskih kulturnjaka

Tradicionalno blagdansko okupljanje posvetili Jakši Fiamengu

28. prosinca 2018. - 19:10

Svi ovdje dobro znate i poznajete Jakšu Fiamenga. Puno vas je s njim bilo suradnik i prijatelj i budući da smo mi ovdje u svečanom tonu, a znajući kakav je on bio, odlučili smo ovo naše druženje posveti barba Jakši u čast! Tim je riječima glumac Jakov Bilić, od prije nekoliko dana i ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta, pozdravio šibenske kulturnjake, umjetnike i zaposlenike gradskih kulturnih ustanova na tradicionalnom okupljanju u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana. HNK je u svom foajeu ove godine bio domaćinom, pa je Bilić prvi put javno nastupio i kao ravnatelj.

-Dogurali smo do kraja i ovu godinu koja je u kulturi bila poprilično uspješna. Nadamo se da će sljedeća biti još bolja i da će kazalište s novom upravom šibenskoj kulturi dati još veći doprinos – kratko je kazao Bilić priznavši kako u ovakvim prigodama baš i nije sklon dužim „govorancijama“.
Ali je za to dobro raspoložen bio gradonačelnik Željko Burić. Čestitavši Biliću prve dane na novom radnom mjestu, poželio mu je i dobrodošlicu u svijet realnost, jer, našalio se Burić, bez obzira na Bilićevo dosadašnje iskustvo na kazališnim daskama tek će sada osjetiti što znači biti javna osoba! Burić je šibenskim kulturnjacima obećao i snažnu podršku Grada Šibenika. Je li mislio na financijsku ili prvenstveno verbalnu, nije precizirao.

-Mislim da više nikome ne treba dokazivati što kultura znači za razvoj lokalne sredine, ali i nacionalno. Sve ono što je Šibenik proteklih godina snažno promoviralo, nije ništa novo. To je ono što smo mi baštinili od naših prethodnika, ali samo sada uspjeli valorizirati i predstaviti, u prvom redu samim Šibenčanima, a onda i građanima Hrvatske, pa i šire – istaknuo je Burić te ponovio kako kultura nije namet, kako neki misle, nego motor i promotor svake sredine i cijele države.
-Ovaj, uvjetno rečeno, mali grad zato priča snažnu priču kroz, HNK, JU Tvrđava kulture, Galeriju sv. Krševana, naš muzej koji pod vodstvom ravnatelja Željka Krnčevića pokazuje da to nije samo mjesto u kojem ljudi uđu i nešto pogledaju, nego muzej može biti organizator događaja i promotor sredine u kojoj djeluje – zaključio je Burić te napomenuo kako je završen projekt građevinske obnove kazališta te njegove opreme i tehnike s kojim se želi prijaviti na neki od natječaja za EU sredstva.

Na domjenak šibenskih kulturnjaka stigao je i državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak. Neslužbeno i u „casual“ izdanju, ali je ipak održao prigodno slovo. Kazao je kako je u proteklih godinu dana diljem Hrvatske prikupio osobito dobre dojmove o Šibeniku. Oni se prvenstveno odnose na šibensku kulturnu baštinu kao što je katedrala sv. Jakova i gradske tvrđave. Istaknuo je i nekoliko događaja koji su po njegovom mišljenju obilježili šibensku kulturu u 2018. godini, među kojima je muzejska izložba u povodu 180 godina rođenja Ante Šupuka, ključne osobe za moderni Šibenik kao i promocija zbornika radova predstavljenih prije dvije godine na stručnom i znanstvenom simpoziju održanom u povodu 950 godina Šibenika.

19. travanj 2024 08:07