StoryEditorOCM
ŠibenikUsusret lokalnim izborima

Slažu se liste i ističu prve službene kandidature: može li Jelić pomrsiti račune ‘doživotnom‘ županu Pauku?

Piše Davorka Blažević
25. veljače 2021. - 19:32
Izborne liste političkih stranaka i opcija u Šibensko-kninskoj županiji još se kroje, i samo su one najveće – HDZ i SDP- bez puno premišljanja javnosti predstavile svoje takmace za ključne funkcijeCropix

Ni tri mjeseca nema do lokalnih izbora, a kao da većina potencijalnih aktera još hibernira u pandemijskoj izolaciji ili eventualno rade kalkulacije o dobitnim kombinacijama. Izborne liste političkih stranaka i opcija u Šibensko-kninskoj županiji još se kroje, i samo su one najveće – HDZ i SDP- bez puno premišljanja javnosti predstavile svoje takmace za ključne funkcije – gradonačelnika Šibenika i župana šibensko-kninskog.

Nema tu nikakvih iznenađenja, ali one karte koje još nisu na stolu možda bi na kraju mogle vrijediti i više od glavnih aduta. U najkraćem, bit će ovo zanimljivi lokalni izbori, čak i s mogućim iznenađenjima.

Ali, idemo redom.

HDZ s Paukom u utrku - doživotno!

HDZ u Šibeniku ponovo nominira Željka Burića za još jedan (treći) mandat gradonačelnika, a njegova bi desna, zamjenička ruka, pobijedi li, bio aktualni mu dogradonačelnik Danijel Mileta.

SDP je prvi službeno objavio kandidaturu šibenskog odvjetnika Tončija Restovića, šefa gradskog SDP-a, za funkciju gradonačelnika i glavnog Burićevog konkurenta. Tko će još s njima u ring za šibenski "zlatni pojas", nije poznato. Iz Nezavisne liste Stipe Petrine potvrdili su nam da će svog kandidata za gradonačelnika imati, ali o imenu još ne bi govorili, pogotovo jer ih čekaju i unutarstranački izbori koje će iskoristiti da anketiraju članstvo o njihovim preferencijama za sve lokalne dužnosti, ali će voditi računa i o onome što građani, birači, misle i koga bi najradije vidjeli na čelnim pozicijama.

Doduše, kuloarski se priča o Ivi Glavašu, recentnom pridošlici u "društvo" Stipe Petrine, kao gradonačelničkom kandidatu u Šibeniku, a neki bi pak na tom mjestu radije vidjeli Iris Ukić Kotarac. Za koga će se NL Stipe Petrine odlučiti, saznat ćemo po svoj prilici tijekom ožujka.

I u Mostu još šute, kao i u Domovinskom pokretu, no, moguće je da se ponovo u igri za prvi stolac u Gradu nađe suverenist Hrvoje Zekanović, koji već ima iskustvo te utakmice, ali neuspješno.

Iz SDP-a ne otkrivaju svoje ostale izborne akvizicije, dok je HDZ jasno i glasno deklarirao opredjeljenje da s aktualnim županom Goranom Paukom igra za tu poziciju- doživotno!

Mali problem je HDZ-u zadao Nikola Blažević koji se zaigrao u nevrijeme. Ususret lokalnim izborima. Mimo epidemioloških preporuka, iako je i sam tada bio načelnik Stožera civilne zaštite u županiji, okupio je "sedam veličanstvenih" i u jednom kninskom hotelu feštao sretan obiteljski događaj. Netko od onih za stolom, poput prljavog dilera kompromitirajućim materijalom u svrhu zarade, distribuirao je medijima corpus delicti za Blaževićevu "egzekuciju", i začas je kninski dožupan postao bivši. Bar što se tiče njegove pozicije na čelu Stožera i kandidature za još jedan mandat Paukova zamjenika (dožupana).

To, doduše za Blaževića i ne bi bio smak svijeta, ukoliko se ne ospori njegov politički come back u Knin, gdje bi rado u utakmicu za tamošnjeg gradonačelnika. U osnovi, to i jest bila njegova želja, ali je nije planirao realizirati na ovako turbulentan i posljedično, moguće porazan način.

Blažević, dakle, za zamjenika župana više ne dolazi u obzir, ali ga je njegov kninski HDZ nominirao za gradonačelnika. Čeka se bijeli dim iz središnjice…

Marko Jelić u utrci za župana?

A što je Blažević izgubio, Paško Rakić, trenutno drugi Burićev zamjenik u Gradu Šibeniku, je dobio. Kako više neće biti dva dogradonačelnika (zahvaljujući Meleničinoj tzv. reformi javne uprave i lokalne samouprave ukidaju se drugi zamjenici), Rakić je ostao ni na nebu ni na zemlji. No, kad je Blažević iskočio iz tračnica, na njih je baš lijepo i taman po mjeri, sjeo Rakić. Kandidat za Paukovog zamjenika. Dožupana.

Ima tom prijedlogu HDZ-a poprilično zamjerki, jer proizašlo bi da se s vrha županije brane samo boje Šibenika, a što je s Kninom i Drnišom, s obzirom da su i Pauk i Rakić sa šibenskom adresom, mada Rakić dolazi iz drniškog kraja, ali odavno se smatra Šibenčaninom. Hoće li to kome smetati osim dežurnih novinarskih grintala, vidjet ćemo…

SDP-ov suparnik Pauku, gotovo je izvjesno, bit će Joško Šupe, čelnik ŽO SDP-a, mada službeno socijaldemokrati svoje kandidate najavljuju obznaniti polovinom ožujka.

Na taj su termin fokusirane i gotovo sve ostale političke stranke i opcije koje imaju ambicija okušati se u izbornom nadmetanju nominirajući najbolje iz svoje vrste. Stoga, svi ostali koje ćemo spomenuti kao moguće sudionike izborne utrke 16. svibnja, spadaju u rubriku- neslužbeno.

E, sad, tu ima poprilično i očekivanih imena, rekli bismo standardnih, ali i pokoje iznenađenje. Recimo, Stipe Petrina, zbog iznimno vrijednih projekata općine Primošten koje treba realizirati, kako veli njegova bliska suradnica Iris Ukić Kotarac, kandidirat će se ponovo za primoštenskog načelnika, iako su ga mnogi već vidjeli i u utrci za župana.

Stipe u toj utakmici neće biti, ali se naveliko spekulira da bi Pauku na megdan mogao izaći, s potporom nezavisnih političkih opcija u županiji, kninski gradonačelnik Marko Jelić, i sam bez stranačke legitimacije i preferencije. Jelić tu spekulaciju ne potvrđuje, o tome je, kaže, prerano govoriti. - Ako, i kad bude, znat ćete- suzdržano će. U kandidaturu za gradonačelnika Knina neće, tu palicu grada prepušta svojim dosadašnjim zamjenicima Mariju Ćaćiću i Kristini Perić. Ukoliko im najjači konkurent bude Blažević, kako se čuje iz njihovih redova, HDZ će im učiniti veliku uslugu...

A kad je riječ o Jeliću kao kandidatu "neovisnih" za župana, treba reći da ga redom podupiru neovisni načelnici u zapadnom dijelu županije, Toni Turčinov iz općine Murter-Kornati, Ivan Gulam iz Pirovca, Marko Grubelić iz Tribunja, a ne prođe li u drugi krug SDP-ov kandidat Šupe nego Jelić, imat će, čini se, i podršku SDP-ovog načelnika Tisna, Ivana Klarina, ali i šibenskog SDP-a, odnosno socijaldemokrata županije. U drugom krugu bi ga podržala i NL Stipe Petrine jer je to, kako kaže Ukić Kotarac, viši cilj, da se napokon sruši HDZ-ova vlast u županiji koja nije ništa dobrog donijela njezinim sve malobrojnijim stanovnicima.U tom smislu bi i Šupe, uđe li u drugi krug, uživao podršku većeg dijela oporbe.

SDP-ov Klarin dvoji oko kandidature...

I dok Turčinov potvrđuje ulazak u trku za novi mandat načelnika općine Murter-Kornati, ali ovaj put kao nezavisni kandidat jer su ga političke stranke razočarale svojom nedosljednošću, jednako kao i Ivan Gulam u Pirovcu, i Marko Grubelić u Tribunju, aktualni tišnjanski načelnik Ivan Klarin (SDP), međutim, kandidaturu za novi mandat općinskog načelnika još nije istakao. Čeka da se u stranci dogovore o svim kandidatima, i nerado govori o svojoj daljnjoj političkoj sudbini. I on, poput Jelića, tvrdi da još nije vrijeme za to. Ali, ostavlja dojam čovjeka koji je tu fazu u svojoj karijeri – apsolvirao...

Nezavinsi Turčinov i Grubelić najavljuju početak kampanje, koju ne kane voditi prljavo, nego isključivo na projektima, s ciljem da prije svega, veli Turčinov, pomognu "malim ljudima" da razvijaju poslove, ponajviše u tirizmu i gastronomiji, čime će pridonositi i razvoju Murtera.Konkurenata ima, kažu, ali ih se ne boje. Pogotovo, dodat će Grubelić, onakvih poput Mile Perkova kojeg je HDZ novminirao za načelnika "za jedan dan"!Objavio je kandidaturu, a sutradan je povukao, navodno, jer mu je glazbena karijera ispred političke (?!)

U Skradinu nema nikakvih novosti- Antonijo Brajković, HDZ-ov trenutni gradonačelnik računa na kontinuitet i svoju je kandidaturu već objavio. No, ovih se dana nekim Skradinjanima zamjerio zbog virtualnog načina sazivanja sjednice Gradskog vijeća u čiju regularnost neki vijećnici, poput nezavisnog Frane Formentija, otvoreno sumnjaju. Formenti smatra da je "kvaka22" u tome što je trebalo na brzinu donijeti odluku o ulasku Grada Skradina u urbano područje Grada Šibenika radi sufinanciranja nekih projekata za koje se bez tog povezivanja ne bi mogla osigurati sredstva. – Možda je to dobro rješenje, ali Grad je bio dužan provesti javnu raspravu, informirati građane, objasniti prednosti, kazati nam što time dobivamo i što eventualno gubimo.

Ništa od toga nije učinjeno nego nam je u materijalima za sjednicu GV-a dostavljen dokument od osam stranica koji je neozbiljan i toj problematici neprimjeren- tvrdi nezadovoljno Formenti. A uvjerava nas da uživa potporu dobrog dijela Skradina.

Vodice s dva kandidata HDZ-a?

Vodice su priča za sebe. HDZ je na svojim stranačkim tijelima jednoglasno odlučio kandidirati za gradonačelnika Antu Cukrova Desta koji je i dosad bio stranačka alfa i omega u Vodicama. U međuvremenu, na Facebooku je kandidaturu objavila i vijećnica Liste našeg mista Sanja Radin Mačukat, ali navodno, bez znanja Liste, pa je ostala bez njihove potpore, a Lista našeg mista najavila drugog kandidata za gradonačelnika. A tog drugog kandidata podržat će i NL Stipe Petrine.

Kuloari bruje kako je to bila perfidna igra Sanje Mačukat Radin kojoj je istekao mandat ravnateljice Gradske knjižnice, pa je objavom kandidature, navodno, već dva tjedna poslije, nagnala HDZ da joj produži mandat. I tako, vele neki u Vodicama, HDZ sada u izbore ide s čak dva kandidata: Cukrovom i Radin Mačukat!

Očekuje se da će se po onom olimpijskom načelu, važno je sudjelovati, okušati i SDP-ov "igrač" Marko Udovičić, koji nema neke ozbiljnije šanse, jer Vodice odavno više ne nose atribuciju "crvenih"…

U Drnišu se provodi najdemokratskija moguća nominacija kandidata za gradonačelnika, tvrdi sadašnji gradonačelnik Josip Begonja (HDZ). Naime, svaki član stranke može sudjelovati u kandidacijskom postupku i istaknuti kandidata za kojeg misli da bi bio najbolji na čelu grada, a nakon toga, stranačka tijela će odlučiti glasanjem o onome koga će i službeno istaknuti kao kandidata. Begonja ne želi ništa prejudicirati, zato se suzdržava od bilo kakvih komentara, pa čak i od isticanja osobnih ambicija i preferencija. Neka članovi odluče, kaže, da ne bi sutra bilo kako je njih par u Predsjedništvu stranke donijelo odluku, a da nikog ništa nisu ni pitali.

U zaleđu županije, u općinama Ervenik, Civljane, Kijevo, Kistanje, Biskupija, Unešić, Ružić, Promina, teško da će biti nekih promjena. Nisu to baš mjesta za koje se ljudi jagme. Ali, valja ipak pričekati službene kandidature, a svi redom obećavaju- bit će do polovine ožujka.

Kako sada izgleda, županijska utakmica mogla bi biti i zanimljivija od gradske, šibenske, iako u njoj, kako vidimo neće biti Stipe Petrine, no, nikad se ne zna, možda bude i iznenađenja. Treba se samo sjetiti kako je svojedobno Pauk umalo izgubio izbore od SDP-ove kandidatkinje za županicu Anite Bare, koja je ostala "kraća" za manje od tisuću glasova.

Ovog puta, mnogi bi se kladili, u nezavisnog Marka Jelića, kao neku vrstu "igrača s klupe", koji je još donedavno želio trajno raskrstiti s politikom jer čovjeka previše uzima, troši, ali sad se ipak premišlja. Teško je reći hoće li Jelić biti faktor iznenađenja, ali je činjenica da nakon 16 Paukovih godina na vrhu županije, mnogi smatraju da je vrijeme za promjene. Koliko je takvih, vidjet će se na izborima.

Ni nezavisni nisu uvijek iskreni

Iris Ukić Kotarac:
- Mi "mali" jesmo za suradnju, ali suštinsku, kakvu smo priželjkivali i svojedobno kad smo išli sa SDP-om i HNS-om, ali je to neslavno završilo, a oni kojima smo davali podršku često su nas razočarali.Zato sada, s iskustvom koje imamo, lakše prepoznajemo neiskrenost i zato smo suzdržani oko takve suradnje.

Već smo sudjelovali u jednoj nezavisnoj političkoj opciji koju je "sredio" Ivica Relković i sve nas posvađao.Dosad smo sve nezavisne liste podržavali s ciljem da se ruši HDZ, ali ni svi nezavinsi nisu uvijek iskreni...

Mi nemamo novaca za skupi PR i fotošopirane plakate, kao Željko Burić, zato idemo u kampanju sirovo, onakvi kakvi jesmo, bez uljepšavanja, pa što bude. Ako građani žele HDZ, to je njihov izbor, ovo je demokracija.

18. travanj 2024 19:29