StoryEditorOCM
ŠibenikIŽBENIKA

Šef šibenskog SDP-a na Fejsu napao Burića, a zaboravio na Milanovića. Tko se sve može cijepiti preko reda?

10. siječnja 2021. - 16:20
Šibenski gradonačelnik, kako je i najavio, cijepio se protiv koronavirusa, a neke je to zasmetalo...Facebook/Željko Burić

Prije neki dan je šef šibenskoga SDP-a Tonči Restović – koji je zadnjih dana 2020. izabran i na funkciju izvršnog tajnika te stranke za Dalmaciju – prozvao šibenskoga gradonačelnika da je preskočio red za cijepljenje.

"Imam lagano i poprilično jednostavno pitanje: po kojoj osnovi se danas cijepio gradonačelnik Burić. Ako i spada pod pojam zdravstveni radnik, vjerujem da ima zdravstvenih radnika koji bi zbog posla koji STVARNO obavljaju, imali prioritet u odnosu na njega. Odluke u ova teška vremena ne donosi već davno, o gubicima radnih mjesta i malih poslova ne razmišlja uopće, ali o preskakanju reda za cijepljenje vodi računa. ‘Ja, ja pa opet ja’ – to je način kako hadezeovci upravljaju našim Šibenikom", napisao je Restović na svojem Fejs profilu, na kojem je sada, pred lokalne izbore, znatno aktivniji nego prije.

Odgovorili su mu gradonačelnik – koji je vijest o svojem cijepljenju, sa slikom, također objavio nam Fejsu – s podatkom da još radi s pacijentima, u jednoj privatnoj očnoj klinici, izvan radnog vremena u Gradu Šibeniku, ali i Dijana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

"Kriteriji po kojima se cijepio gradonačelnik i više su nego jasni. Zdravstveni je djelatnik, koji radi s pacijentima, a i stariji je od 65 godina!"

I sve bi to bilo divno, krasno, normalno i za parlamentarnu demokraciju uobičajeno, vlast koja se brani i oporbu koja napada, da se dan kasnije nije javno, kao uostalom i pola Vlade RH, pred kamerama cijepio i Zoran Milanović, predsjednik RH. Pa kako to da njega, svojeg nekadašnjeg premijera, stranačkog predsjednika, koji ga je svojedobno postavio i za svojeg pomoćnika ministra zaštite okoliša, naš Tonči nije pitao:

– Alo, Zoka, po kojem si se ti redoslijedu cijepio? Jak, zdrav, prav, biku bi rep iščupao, nisi ni zdravstveni djelatnik – bar koliko smo dosad znali – a nemaš ni 65 godina. Dapače, nemaš još ni 55. Ne spadaš ni u jednu rizičnu skupinu. Pa gdje se ti guraš?!" Ali ništa, od Tončija ni mukajeta. Mukom zamukao.

U svakom slučaju, bilo bi bolje da je, slijedeći primjer Burića i Milanovića, i Tonči Restović skinuo košulju, ili crvenu duksericu – što već nosi – pa pružio nadlakticu na cijepljenje, odnosno izrazio spremnost da primi cjepivo, kad na njega dođe red.

U vremenima kada se šire razne opake i sulude antivakserske teorije, vremenima koja su izazovna i nesigurna, s pandemijama i katastrofama, onda vođe – ili oni koji to pretendiraju biti – daju primjer onima koji su ih izabrali. Pametni bi ih u tome trebali poduprijeti, ili barem šutjeti, ako ne žele ispasti smiješni i neozbiljni.

Za oponiranje će biti dovoljno vremena, kao što ga je bilo i prije. To što su ga neki potrošili uludo, pa ga misle nadoknaditi preko noći, pomoću trikova, samo je njihov problem. Naš je općeniti problem taj da je potpora cijepljenju još uvijek prilično slaba, što otvara mogućnost da brojne, skupo plaćene doze cjepiva propadnu i da se ova nesretna pandemija, s njezinim užasnim posljedicama, nastavi unedogled.

Protiv toga se mi svi skupa moramo boriti i zajedno se hrvati – uvjeravanjem, prosvjećivanjem, vlastitim primjerom. U demokraciji nema za to neke efikasne prisile ni dekreta. Ako nemamo političare, ljevicu, progresivnu i naprednu, koja to razumije, onda smo u još većem problemu.

19. travanj 2024 06:39