StoryEditorOCM
ŠibenikIvica Kostanić

Šef policije objasnio što se događa s vozačima koji odbiju test na drogu i alkohol: Izvolite platiti 15.000 kuna, a može i 2 mjeseca zatvora

Piše Katarina Rudan
21. veljače 2019. - 20:00

Policijska uprava šibensko-kninska i u ovoj je godini nastavila s pojačanim kontrolama u cestovnom prometu. One se obavljaju ciljanim preventivnim represivnim akcijama, koje se najavljuju putem medija, što ima pozitivan preventivni karakter koji se ogleda u padu ukupnog broja prekršaja tijekom 2018., s tim da je policija pojačala represiju u odnosu na počinitelje najtežih prometnih prekršaja, kojih je 2018. bilo znatno više u odnosu na prethodnu godinu.

Na području koje kontrolira, bez prometnih nesreća, lani je evidentirano 20.909 prekršaja što je pad od 1,3 posto u odnosu na godinu prije. U toj brojci je 5970 prekršaja zbog nepropisne brzine, i tu je zabilježen pad od 12 posto. Evidentirano je 1176 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola što je porast od 17 posto u odnosu na 2017. godinu kad ih je bilo 1006.

Porast od 4,6 posto zabilježen je i kod prekršaja korištenja sigurnosnog pojasa. U 2018. tih je prekršaja bilo 3233, a prethodne godine zabilježeno je 3092 prekršaja, kao i prekršaja nekorištenja zaštitne kacige porasli 16,5 posto. Tijekom prošle godine 60,8 posto porasli su prekršaji korištenja mobitela za vrijeme vožnje a zabilježeno ih je 1002, dok je godinu ranije bilo 623 prekršaja.

Ono što "bode oči" je podatak da je prošle godine evidentiran izrazito velik broj prekršaja zbog nepodvrgavanja alkotestiranju i odbijanja testa na drogu. Zabilježeno je ukupno 413 odbijanja testiranja što je porast čak 228 posto u odnosu na prethodnu 2017. godinu kad je bilo 126 prekršaja.

Težak prekršaj

– To je težak prekršaj, jer ako se netko ne podvrgne alkotestiranju, predviđena kazna je kao i ona za vožnju pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila alkohola, odnosno kao da je pozitivan na drogu, ako odbija test. Za ove prekršaje kazne su drakonske, od 5000 do 15 tisuća kuna ili dva mjeseca zatvora i zabrana upravljanja motornim vozilom do dvije godine. Odbijanje testa na drogu signal je da se možda radi o operativno zanimljivoj osobi koja možda preprodaje drogu ili je narko-diler – kaže načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić te dodaje da već ovaj vikend nastavljaju s pojačanim aktivnostima u prometu.

– Te aktivnosti su usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, a to su tzv. "četiri glavni ubojice u prometu" – alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel, s tim što su naši policijski službenici posebno usmjereni i prema recidivistima, odnosno ponavljačima teških prekršaja u prometu. Zakon o sigurnosti prometa na cestama je dosta rigorozan, ali ni visoke kazne, očito, ne sprječavaju vozače da čine teške prekršaje u prometu. Na primjer, za vikend od 1. do 3. veljače imali smo pojačan nadzor na području koje pokriva naša PU, i samo u ta tri dana bilo je 178 prekršaja. Od toga se 51 prekršaj odnosio na nepropisnu brzinu, 21 je bila vožnja pod utjecajem alkohola, 20 vozača je zatečeno bez sigurnosnog pojasa, 11 prekršaja je bilo zbog korištenja mobitela u vožnji te 10 zbog odbijanja testa na drogu. Među prekršiteljima su bila i četiri recidivista. Inače, u akciju je bio uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koji se koriste u nadzoru i kontroli prometa, a vozači su nadzirani na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja, koji su najčešće i uzroci prometnih nesreća s težim posljedicama – rekao je Kostanić.


(Ne)kultura i vozača i pješaka
Rezultati preventivno-represivne akcije provedene 12. veljače u Šibeniku bili su usmjereni na suzbijanje prekršaja vozača prema pješacima i prekršaja pješaka, koji su također zabrinjavajući.
– U samo četiri sata akcije zabilježeno je čak 83 prekršaja. Zbog nepropuštanja pješaka na pješačkom prijelazu kažnjena su 42 vozača te 14 pješaka zbog nepropisnog prelaženja ceste u blizini označenog pješačkog prijelaza. Također, 12 vozača je kažnjeno jer nisu vezali sigurnosni pojas, dok je 10 vozača za vrijeme vožnje koristilo mobitel – rekao je Kostanić.

16. travanj 2024 04:09