StoryEditorOCM
ŠibenikRuglo na Jadriji

Ružna slika u omiljenom gradskom kupalištu: Hrpe otpada rastu noću, kao gljive poslije kiše

Piše Branimir Periša
29. srpnja 2020. - 08:31

U hladu borova na dijelu Jadrije prema Srimi stalno je pun parking i upravo automobili zaklanjaju poveću hrpu odbačenog, suhog granja od prvog pogleda prolaznika. Drugi pogled razjašnjava da je dio toga otpada zapakiran u veliki najlon, pa je netko povrh svega nabacio još dvije tri slomljene, plastične stolice, pokidane prostirke za plažu od spužve presvučene platnom i tako ta gomila otpada stoji usred borova kao nekakav nesretni identifikacijski znak.

Ironično, naslagana je ispod vidljivog upozorenja Mjesnog odbora pribijenog na stablo da je na tom mjestu zabranjeno odlaganje otpada. Kud će suza nego na oko!

Ništa novo, s turistima ili bez njih, a nije neka novost što je hrpa otpada nastala na Jadriji, šibenskoj gradskoj četvrti najviše udaljenoj od urbane matice. U naselju je petsto kuća, a stalnih stanovnika dvjestotinjak: slični problemi redovito se pojavljuju pred sezonu, kada se kuće pripremaju za ljeto, iznajmljivanje ili prilikom preuređivanja. Zašto bi se netko brinuo o krupnom otpadu i hrpama granja o vlastitome trošku kada je daleko jednostavnije sve to istovariti nekome pred kuću, usred jadrijske šumice ili na prilazima naselju!? Pa poslije turistima, kojima će iznajmiti apartman, svoju destinaciju reklamirati kao bogomdano mjesto!

- Ovo je ovdje je već tri tjedna, govori J. L., čovjek kojemu je iz njegove kuće, zbijene do niza drugih, svaki pogled na tu hrpu – prvi pogled.

Slika jest ružna, no barem je otpad bez neugodnog mirisa ako to uopće može biti utješno – dok netko ne odloži i kućno smeće, pa onda možete misliti kako to bude.

- Otpad privlači otpad - trpko se nasmijao, potom objasnio zašto želi ostati anoniman.

- Živio sam i radio dugo u Njemačkoj i poznavajući naše ljude, ne bih htio da kažu kako "onaj Švabo opet nešto soli pamet". No, vidite i sami kako to izgleda: bez obzira na to što je Mjesni odbor na stablo postavio obavijest, hrpica se gomila i nitko je ne odnosi. Doduše, sve ovo vrijeme, a dvadeset godina ima otkako sam kupio kuću, na tom mjestu nikad nije bilo prljavo.

Mjesni odbor, kazuje, zdušno se poduhvatio posla u opsežnoj akciji čišćenja Jadrije uoči ljeta. Neko je vrijeme sve bilo čisto, bez ikakve zamjerke. Potom je na tome mjestu bio postavljen privremeni kontejner za krupni otpad i granje, no neki su i dalje nastavili odlagati upravo tu. I zato mi je u neku ruku drago što ovoga ljeta neću boraviti na Jadriji, ispričao nam je taj građanin.

Njegove riječi potvrđuje Ivica Ninić, predsjednik Mjesnog odbora, i kaže da je fotografiju te hrpe otpada, zajedno s još jednom, kod stare gusterne, prijavio gradskom komunalnom redarstvu. Prema protokolu, oni će to evidentirati i izdati nalog "Zelenom gradu" da na trošak gradskog proračuna odvezu taj otpad na deponij.

- Kada iskrsnu ovakvi incidenti treba pričekati, jer nitko baš ne može pohitati u izvanredne intervencije. Stvar je u tome da se granje i krupni otpad odvoze u privatnoj režiji, a naši građani jako slabo koriste svoje pravo da im "Zeleni grad" jednom godišnje besplatno odvozi najviše tri tone takvog otpada, podsjeća Ninić.

- I sada se, nastavlja, stalno odvija ta igra mačke i miša, jer neki među nama pod okriljem noći istovare ono za što se sami ne žele pobrinuti kako treba i mirno se vrate kućama.

Donedavno uvijek smećem i otpadom zatrpan ulaz u naselje na početku Guštine vale već duže vremena je čist, no sada je nešto udaljeniji, pogledu zaklonjen šumarak uz cestu prema Šibeniku postao odlagalište svega i svačega – krupnog otpada i granja najviše, te ga je "Zeleni grad" ovih dana očistio po nalogu komunalnog redarstva. Komunalni redari lani su uspjeli pronaći i oglobiti dvoje ili troje prekršitelja i to je, smatra Ninić, uvijek dobra mjera.

S druge strane, govori, Jadrija je specifična i "Zeleni grad" bi možda mogao, premda mu nije obveza - kada odvozi kućni otpad, pokupiti i granje koje ljudi ostave pored svojih kanta, budući da uslugu ipak plaćaju cijelu godinu.

Gradski čistači će odvesti jednu, najviše dvije vreće, no više od toga u pravilu ne, objašnjava Ninić, zalažući se za zrno više kompromisa s komunalcima.

Jer, poslije je lako pretpostaviti gdje će te vreće završiti – na hrpama poput ove s fotografija i na trošak gradskog proračuna...

Nema pomaka bez visokih kazni

Građani imaju pravo jednom godišnje na besplatni odvoz tri tone otpada, a "Zeleni grad" nije hitna pomoć, govori Novica Ljubičić, direktor "Zelenog grada". Gomile otpada poput ove na Jadriji svatko može prijaviti komunalnom redarstvu, potom ćemo izići na teren prema njihovom nalogu.

Na Jadriji stanje jest bolje nego što je bilo, no šumarak pun otpada koji smo nekidan čistili opet obeshrabruje. Kućno smeće, krupni otpad... Katastrofalno! A trebalo je tek vidjeti što smo očistili kod Morinjskog mosta. I s turizmom i bez njega, mi smo naprosto takvi, ocjenjuje Ljubičić.

Njegova služba doslovce se ubija od posla, sve su to izvanredni troškovi i uvjeren je da bez visokih globa i konstantnog rada komunalnih redara u tom pravcu, neće biti pomaka nabolje.

23. travanj 2024 08:24