StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Sve ide u Zagreb! Prvo je Bulat potpisao za Dinamo, a sad Pravoslavna crkva uzima i Nikodima!?

Piše Ivo Mikuličin
26. veljače 2021. - 19:32

NIKODIM SE SELI U ZAGREB!?

Šibenčani ne bi bili Šibenčani kad i najozbiljnije situacije ne bi začinili crnim humorom, zafrkancijom, cinizmom ili barem provokacijom.

– Sve će nam uzeti Zagreb! Najprije je nogometaš Marko Bulat potpisao za Dinamo, a sad se šuška da će se dalmatinski episkop Nikodim također odseliti u glavni grad. Da će zamijeniti Porfirija na mjestu zagrebačko-ljubljanskog mitropolita – čuje se u šibenskim kuloarima. Ljudi bliski dalmatinskom episkopu nisu zanijekali takvu mogućnost.

Valja podsjetiti da je Nikodim prezimenom Kosović iz Zemunika Donjeg, mjesta pokraj Zadra, te da je kod ustoličenja u Šibeniku posegnuo za izjavom: – Sretan sam što sam ustoličen u rodnoj Dalmaciji!

MIŠO JE TIPIČNI ŠIBENČANIN

Iako je omiljeni šibenski glazbenik (i bivši policijski inspektor) Mile Perkov odustao od kandidature za načelnika općine Tribunj, HDZ barem posredno nastavlja odavno poznatu priču o pjevačima koji vole plivati u političkim vodama. Potencijalnog HDZ-ova načelnika općine Rogoznice Marija Mladinića pamtimo ne samo kao uspješnog turističkog djelatnika, nego i kao pobjednika "Prvog glasa Rogoznice".

Dakako, od HDZ-a se u tom smislu nimalo ne razlikuje Domovinski pokret sa Škorom i Drelom, a ni SDP, koji se u ne tako davnoj prošlosti dičio Vicom Vukovom na svojoj saborskoj listi.

Mišo Kovač nikad se nije kandidirao ni za jednu stranku, ali se u praskozorje Domovinskog rata "proslavio" dvjema kontradiktornim izjavama.

– Ako pobijedi HDZ, odselit ću se iz Hrvatske – oglasio se brkati Šibenčanin prije prvih višestranačkih izbora.

Samo koji mjesec poslije kao tipični Šibenčanin potvrdio je staru šibensku izreku "Je..š čovika koji danas kaže jedno, a sutra isto."

– Slijedit ću predsjednika Tuđmana te, ako zatreba, puškom u ruci braniti moj Šibenik i Tribunj – izjavio je dobri stari Mišo ljeta 1991.

POKLON JURJU

U više nego dobrom ozračju prošla je promocija časopisa "Juraj", koji je, kako je otkrio Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac", tiskan u rekordnoj nakladi.

Promocija nas je samo asocirala na ne tako davnu izjavu Gorana Zrilića, šibenskog direktora "Amadria Parka" (čitaj: Solarisa), koji je društvo obilato donirao, uz posebno obrazloženje.

– Našim hotelima poslije uređenja šibenskih tvrđava ne treba posebno ulagati u propagandu. Naša najbolja reklama je grad Šibenik. A uvjeren sam da je posao oko revitalizacije Krešimirova grada svojom aktivnošću iniciralo društvo "Juraj Dalmatinac" – potencirao je Zrilić.

I Grad Šibenik darivao je društvo "Juraj Dalmatinac" ustupivši mu prostor za rad u blizini Gradske vijećnice.

HVALA NAŠOJ BLANKI!

Hvala našoj Blanki! Što drugo kazati poslije definitivnog oproštaja jedne od najboljih hrvatskih sportašica od atletike!?
Ono "našoj" ima dodatnu težinu kad je riječ o žiteljima Šibensko-kninske županije. Blankin otac i trener Joško iz tišnjanske Dubrave, koju posjećuje najmanje jednom mjesečno, dok je majka Venera, rodom iz Jezera na otoku Murteru, bila uspješna u skijaškom trčanju, atletici i rukometu.

– Ja sam kao tinejdžerica ljeta najčešće provodila u Jezerima. Zato sam uvjerena da bolje znam murterske vale nego mnogi Šibenčani – pozitivno nas je iznenadila Blanka u našem zadnjem razgovoru.

Zato ćemo još jednom kazati hvala našoj Blanki, jer nikad nije zaboravila na svoje korijene.

RODICA MAJA

Malo iznenađenje. Poznato HRT-ovo lice Maja Sever na šibenskom je pazaru kupovala salatu i krumpir!

– Ne trebate biti iznenađeni. Jedan djed mi je Berović iz šibenskog Doca, suprug je s otoka Prvića, a bliski rod mi je i obitelj Obratov iz Tisnoga. Zato mi se drugi put, kad zoveš telefonski, ne trebaš obraćati službeno, nego traži rodicu Maju – (polu)ozbiljno se obratila Maja mladom kolegi iz šibenskog studija HRT-a.

20. travanj 2024 16:33