StoryEditorOCM
ŠibenikUgostitelji nisu policajci

Provjerili smo kako žive šibenski kafići s novim mjerama: ‘Održavanje reda ne smije biti naš posao. Naše je da ugostimo ljude koji za to plaćaju‘

Piše Zdravko Pilić
2. rujna 2021. - 08:09

Od početka rujna otvaramo zatvorene dijelove kafića – najavio je Davor Božinović, predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.

I dodao "Radno vrijeme ostaje do ponoći, u tom se smislu ništa neće promijeniti". U svakom slučaju, na prvu ruku se čini kao dobro došla "relaksacija" mjera, koja stiže u pravo vrijeme, s prvim kišama i hladnim vjetrovima, što će svima onim koji žele popiti kavu ili piće omogućiti da ne budu više izloženi ćudima vremena na štekatu. S takvom se konstatacijom slaže i Roko Žura, voditelj coffe and wine bara "NaMaLo" na Starom pazaru.

'Sve ide nabolje'

– Situacija s mjerama ide nabolje, zasad. A dalje ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati. Ako smo išta naučili u ovom COVID-u, onda smo se naučili snalaziti i improvizirati. Prilagodit ćemo se! Kako nam prilike dozvole, tako radimo. Ovo nam omogućuje da ne ovisimo samo o vremenu, i štekatu, da možemo nešto raditi i kad je kiša i kad puše – kazao nam je Žura.

Vrlo slično razmišlja i jedan od poznatijih šibenskih ugostitelja Tomislav Biluš Beli, vlasnik cocktail-bara i kafića "Vintage" pokraj Poljane i restorana "Pjat" na šibenskoj rivi. I on je naučio da ne očekuje puno. Vrijeme će, veli, sve pokazati. Odluka ovakva ili onakva, ionako se može promijeniti preko noći, u sekundi, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

– Definitivno će ta odluka značiti dosta za ugostitelje koji imaju već zatvoreni dio prostora, pogotovo što ide zima i hladniji dani. Bit će to prigoda da se svi skupa probamo vratiti u "normalu" – napominje Biluš, svjestan i sam da će malo što biti kao prije. Još uvijek se, primjerice, ne zna hoće li se goste moći posluživati na šanku, kakve će se sve druge mjere morati poštovati, kakve će daljnje restrikcije biti. Treba pričekati.

– Naš posao nikad nije bio kompliciraniji, i treba imati ogromne živce i pratiti mali milijun stvari da bi se opstalo, ali, očito čovjek se navikne na sve. Nadam se da će ići nabolje, već ovu godinu smo slobodniji nego što smo bili lani, ali da nas je sve skupa uneredilo i unazadilo – jest. Dosta je kolega i propalo, zatvorilo ne samo kafiće i objekte, nego i obrte. Najviše je pogodilo ljude koji su otvorili godinu ili dvije prije korone, koji su tek počeli raditi, graditi ime, ulagali, a nisu uspjeli ništa zaraditi i stvoriti neke zalihe. Njih je korona pokosila – pojašnjava Biluš, kojem se nešto slično dogodilo s restoranom "Pjat". Otvorio ga je 2018., počeo raditi, privukao goste, 2019. su počeli dolaziti ljudi, a onda je došla pandemijska 2020. godina.

Čak je falilo i radnika

No, s druge strane, sezona je, barem za restorane, počevši tamo od polovice srpnja, bila izuzetno dobra. Čak je falilo i radnika, 15 koliko ih ima u oba objekta bilo je malo, trebalo bi ih 20, ali u ovom ih trenutku naprosto ih nisi mogao naći. A ta špica sezone trajala je dugo, čak do 29. kolovoza. Što je čak bilo bolje nego u sezoni 2019. godine.

To je za restoran, ali barovi, poput "Vintagea", nula bodova, ništa. I tu se neće puno promijeniti ni s ovim mjerama.
– Jer mi smo se bili orijentirali na koktele, i naša je najveća zarada bila vikendom od ponoći do dva sata ujutro. Tu bi, u te dvije ure, napravili prometa koliko tijekom cijelog dana. Tu se neće ništa promijeniti ni ubuduće, radno vrijeme ostaje nam isto, do ponoći – oslikava nam situaciju Biluš.

Najoriginalniji komentar je, kao i uvijek, imao Zlatko Vukičević, vlasnik "Giro Espressa".

– Prihvaćam sve, samo molim i ministra i državu da rade svoj posao, a mene puste da se bavim mojim poslom. Ja sam ugostitelj, a to znači da ja imam goste koji su došli kod mene da ih ugostim, a ne da držim matrak iza vrata i onda štapom zavodim red, pazim na razmak, glumim izbacivača ako je netko bez maske. Samo nemojte da odgovornost za ponašanje gostiju i pridržavanje mjera bude prebačena kao odgovornost nama ugostiteljima! Je li me razumite? Ja nisam ni tučaroš, niti ljudi kod mene dolaze da ih ja kontroliram, da se sa mnom svađaju, da ih ja prozivam ka da su u školi, u razredu – di ti je maska, kako to sidiš, odmaknite se jedan od drugog, ne pušite za vrat.

Na što bio to sličilo? Neka na to paze inspekcije, neka to bude odgovornost samoga gosta, neka on sam pazi na sebe, a ne da ja moram pazit na njega. Neka njega kazne, a ne nas, mene ugostitelja. Ja moram pazit ko nije dobio kavu, ko je novi sija, ko čeka, ko šta pije. Ja sam ugostitelj, nisam policajac. Je l' me razumite? – kaže Vukičević.

Kako ne! Samo ne znamo kako će reagirati drugi, bitniji za tu tematiku od nas. Ministre Božinoviću, jesti li čuli?

18. travanj 2024 17:09