StoryEditorOCM
Šibenikslučaj ‘papak‘

Prosvjetna inspekcija zabranila nesuđenom ravnatelju OŠ Tina Ujevića da predaje i informatiku, u školi ‘zavjera‘ šutnje

Piše Marija Lončar
26. veljače 2021. - 14:41
OŠ Tina Ujevića u Šibeniku dobila je novog v.d. ravnatelja jer je Ministarstvo odbilo dati suglasnost za imenovanje Marka Papka na tu pozicijuNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Nakon što Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije potvrdilo odluku Školskog odbora OŠ Tina Ujevića da novi ravnatelj bude Marko Papak, zaposlen u školi kao učitelj informatike, za v. d. ravnatelja izabran je Emil Božikov.

Novu odluku, nakon što im je propao prvotni izbor, Školski je odbor morao brzo donijeti budući da sadašnjem ravnatelju Vladimiru Braici, koji je usput rečeno posljednju godinu dana također bio v. d., mandat istječe 1. ožujka pa vremena za raspisivanje novog natječaja više nije bilo. Božikov, šibenskoj javnosti poznat kao bivši, višegodišnji, ravnatelj OŠ Brodarica koji se do sada bezuspješno javljao na natječaje za ravnatelja nekoliko šibenskih osnovnih i srednjih škola, funkciju v. d. obavljat će godinu dana.

No, promjena na čelu OŠ Tina Ujevića nije tek puka informacija o tomu tko je bio i tko će doći na čelo škole. Otvara ona niz pitanja, među ostalim i ono o tomu tko sjedi u školskim odborima koji su glavni u vođenju škole?

Jer, kako se u slučaju "Papak" moglo dogoditi da svi članovi Školskog odbora, osim jednog, dignu ruku za kandidata koji zapravo ne ispunjava uvjete natječaja jer nema odgovarajuću stručnu spremu? Odnosno, da pristiglu dokumentaciju, pa tako i onu Marka Papka, nisu ili ne znaju provjeriti?

No, ono što nije odradio Školski odbor, nije promaklo prosvjetnoj inspekciji koja je u školu stigla svega nekoliko dana nakon što je Papak dobio "blagoslov" odbora. Tada je Papak za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako nema ništa sporno u njegovoj diplomi. Diplomirao je informatički menadžment na nekadašnjoj Visokoj školi za turizam u Šibeniku i stekao zvanje diplomiranog ekonomista za informatički menadžment. U OŠ Tina Ujevića zaposlen je na neodređeno 2015. godine kao učitelj informatike, a i prije je u toj i drugim školama predavao isti predmet. U međuvremenu je položio pedagošku grupu predmeta kao i stručni ispit.

Tvrdio je također, da je od Ministarstvu znanosti i obrazovanja dobio suglasnost da sa svojom kvalifikacijom može raditi kao učitelj informatike, odnosno da je njegova struka - stručni specijalist informatike!

Ipak, viša prosvjetna inspektorica iz Splita Neda Galešić ustvrdila je da to nije točno te da Papak ne može biti ne samo ravnatelj škole, nego mu je zabranjeno i da radi kao učitelj informatike, jer za to ne ispunjava potrebne uvjete.

U obrazloženju svog rješenja, Galešić navodi i detaljan popis tko sve u osnovnim školama množe predavati informatiku, odnosno koji se studijski programi i smjerovi moraju završiti da bi netko bio stručan za učitelja informatike. Papak, kojemu visoka stručna sprema nije dovedena u pitanje, ali jest stručnost da informatiku predaje sa zvanjem diplomiranog ekonomista za informatički menadžment, odnosno stručnog specijaliste menadžmenta, kako je kasnije svoje zvanje uskladio s bolonjskim procesom.

Istina, Papak bi mogao biti učitelj informatike samo u slučaju da se na taj natječaj nije javio nitko s potrebnom strukom, ali je u tom slučaju mogao imati ugovor o radu na svega nekoliko mjeseci, do novog natječaja i javljanja stručne osobe. Njegov slučaj u OŠ Tina Ujevića nije bio takav, jer je bio zaposlen za stalno.

Sve bi to, vjerojatno, prošlo ispod radara i Papak bi i dalje predavao informatiku, da se nije kandidirao za ravnatelja i da netko, vjerojatno, nezadovoljan njegovim izborom, nije pozvao prosvjetnu inspekciju.

Međutim, sve što je pisalo u njegovim diplomama, došlo je na stol i Školskog odbora, pa bi bilo logično da su ono što je uočila viša prosvjetna inspektorica Galešić, mogli vidjeti i članovi odbora.

Valja reći kako u cijelom slučaju ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije nevino. Tijekom obavljenog nadzora, Galešić je predočen i dopis u kojem se od Uprave za odgoj i obrazovanje tog ministarstva tražilo tumačenje stručnosti Marka Papka. U odgovoru pak jasno stoji da Papak "na radnom mjestu učitelja informatike može biti zaposlen kao stručna osoba".

Prema obrazloženju koje je Galešić napisala uz svoje rješenje, ispada da je takav odgovor Uprave za odgoj i obrazovanje - netočan.

Cijeli ovaj slučaj u OŠ Tina Ujevića nitko od mjerodavnih nije želio komentirati. Predsjednica Školskog odbora, profesorica engleskog i talijanskog jezika, Marijana Mikulandra preko tajnice škole poručila je kako ne bi razgovarala. Nakon višekratnih i višesatnih telefonskih pokušaja nije bilo moguće doći ni do sadašnjeg v. d. ravnatelja Vladimira Braice. Bez odgovara je tako ostalo i pitanje o proceduri biranja v. d. ravnatelja u školama. Prema onomu što se moglo doznati, ispada da na tu funkciju može doći "netko i s ulice", dovoljno je samo da se javi pismeno, a može i usmeno! Nismo uspjeli doznati ni to tko sada učenicima predaje informatiku, nakon Papkova odlaska, kao ni to ima li još "Papaka" u školama?

Pročelnica za društvene djelatnosti u šibenskoj gradskoj upravi Mirjana Žurić podsjeća kako školama nije lako doći do informatičkog kadra. Sličan slučaj kao što je bio Papkov, postoji, kaže, još i u OŠ Juraj Dalmatinac. No, škola je očito pazila da ne napravi grešku u koracima. Taj je učitelj zaposlen na određeno i stalno se raspisuju natječaji, kako to zakon i predviđa dok se ne nađe osoba s odgovarajućom strukom.

19. travanj 2024 15:07