StoryEditorOCM
ŠibenikPovijest šibenske vodoopskrbe

Predstavljena monografija Ante Grubelića

29. prosinca 2016. - 16:17

U Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" danas je predstavljena monografija "Razvoj vodoopskrbe i odvodnje šibenske regije" inž. Ante Grubelića, dugogodišnjeg tehničkog direktora "Vodovoda i odvodnje", javnog poduzeća utemeljenog prije 137 godina.
Objavljena u povodu obilježavanja 950. obljetnice od prvog spomena Šibenika, monografija obuhvaća razvoj vodoopskrbe od 1066. godine do danas, kada se šibenski "Vodovod" razvio u red najvećih u zemlji, podsjetio je Grubelić.
Nakon čestitke okupljenim djelatnicima "Vodovoda" na dugogodišnjem uspješnom radu gradonačelnik Željko Burić precizirao je kako je manje poznato da ovaj kraj ima najbolju pokrivenost vodoopskrbom i odvodnjom u cijeloj zemlji, a Miho Mioč osvrnuo se na davne početne probleme Šibenika u dostavi pitke vode.
-Grad Šibenik, kako je navedeno i u ovoj monografiji, imao je u početku velike probleme sa dostupnošću vode. Na gradskom području naime, nije bilo izvora ‘žive vode’, no, na našu sreću imali smo ljude koji su razmišljali puno ispred svog vremena i prije 137 godina počeli razvijati vodovod, istaknuo je Mioč dodajući kako su pred ovom gradskom tvrtkom prvenstveno veliki projekti ulaganja u odvodnju.
 

19. travanj 2024 22:24