StoryEditorOCM
ŠibenikOdluka na vijeću

Ovo ima samo kod nas: Ravnatelj šibenske Gradske knjižnice bit će razrješen i imenovan u jednom danu

Piše Marija Lončar
4. ožujka 2020. - 15:20

Šibenski vijećnici ovoga četvrtka na sjednici Gradskog vijeća odlučivat će i o ravnatelju Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. Naime, jedna od točaka predloženog dnevnog reda jest i razrješenje aktualnog ravnatelja Vilijama Lakića, profesora sociologije i filozofije te diplomiranog knjižničara, te njegovo imenovanje vršiteljem dužnosti do izbora novog ravnatelja.

Lakić je ravnatelj knjižnice već drugi mandat, a njegovo neočekivano razrješenje i prijedlog da ga Gradsko vijeće imenuje za v. d. mnoge je iznenadilo i nametnulo pitanje što se to događa oko izbora prvog čovjeka jedne od najznačajnijih šibenskih kulturnih ustanova.

Naime, Upravno vijeće šibenske knjižnice 21. veljače raspisalo je novi natječaj za ravnatelja, budući da Lakiću mandat istječe 27. ožujka, a rok za prijavu trajao je osam dana. Lakić je potvrdio svoju kandidaturu za sljedeće četiri godine ravnateljevanja, no nekoliko dana kasnije, 3. ožujka objavljen je ispravak i dopuna natječaja te je rok za prijavu produžen za još osam dana.

Tajnik Grada Šibenika Ante Galić ističe kako u svemu ovomu nema "nikakve priče", a Lakić će, ukoliko tako odluče gradski vijećnici, u paketu biti razriješen i imenovan za v. d. ravnatelja isključivo iz praktičnih razloga. Budući da natječaj za ravnatelja još traje, a Gradsko vijeće, koje ima zadnju riječ u izboru čelnika gradskih kulturnih ustanova, već se sastalo ovoga četvrtka, željelo se, kaže Galić, izbjeći sazivanje izvanredne sjednice.

Na upit znači li to da je Upravno vijeće knjižnice zakasnilo s objavom natječaja, Galić je kazao kako u Zakonu o ustanovama nije definiran rok do kojeg natječaj mora biti raspisan prije negoli istekne mandata aktualnog ravnatelja. Dodao je kako takva pitanja obično reguliraju same ustanove u svojim statutima, a što piše u onom iz knjižnice napamet nije mogao znati.

A nisu znali ni u Upravnom vijeću knjižnice, u kojem su, kako se doznaje, mislili da je dovoljno da natječaj raspišu mjesec dana prije završetka Lakićeva mandata. A nisu znali ni da u natječaju trebaju napisati da sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima, branitelji imaju pravo prednosti pri zapošljavanju. Kao što nisu znali ni da od kandidata ne m ogu tražiti uvjerenje o nekažnjavanju već samo uvjerenje o nevođenju kaznenog postupka. Zato su naknadno morali i objaviti ispravak te dopunu natječaja. Međutim, Galić kaže kako to nije neubičajena praksa te da zbog navedenih manjkavosti prvotnog teksta, natječaj nije morao biti poništen.

-Ovakvi ispravci i dopune događaju se i tu nije ništa sporno, a najvažnije je u tomu da se produlji rok kako bi svi kandidati na vrijeme prikupli potrebnu dokumentaciju. Ravnatelju Vilijamu Lakiću mandat istječe 27. ožujka, a na dužnost kao v. d. stupa 28. ožujka, ako tako odluči Gradsko vijeće. Time se želio izbjeći prazan hod i da knjižnica ostane bez vodstva, a natječajna procedura sada će se moći komotno obaviti do kraja – zaključio je Galić.

19. travanj 2024 06:44