StoryEditorOCM
ŠibenikŽIRJANI OGORČENI

Opet na suhom: nakon nedavnog nasukavanja, jutros katamaran Komiza ponovno nije isplovio prema Šibeniku; Ovaj put je razlog kvar na motoru

Piše Ante Talijaš
12. veljače 2019. - 11:31

Žirjani nemaju sreće s Komižom ili Komiža nema sreće otokom Žirjom. Nakon što se prije šest dana katamaran 'Komiža' nasukao na hridi u uvali Muna na Žirju, u utorak ujutro ponovno problemi sa ovom brodskom prugom koja povezuje ovaj najudaljeniji otok s Kaprijama i Šibenikom. Naime, u šest sati katamaran Komiža nije isplovila zbog kvara, a dvadesetak putnika nije mogla do Šibenika, već je morala pričekati trajekt koji isplovljava u 11 sati.

-Na žalost došlo je do kvara akumulatora koji napajaju motore. Naši mehaničari rade na otklanjanju tog kvara. Za tu liniju uputit ćemo naš drugi katamaran 'Fora'. Riječ je o plovilu u kojeg je naša tvrtka nedavno investirala oko dva milijuna kuna i s kojim neće biti problema kao s Komižom. Inače, katamaran Komiža, prema ranijeg planu ide ovih dana na redoviti godišnji remont – kazao je Igor Lučić, iz splitskog brodskog prijevoznika 'Catamaran Line' koji ima viđegodišnju koncesiju na liniji Šibenik – Kaprije –Žirje.

Za podsjetnik je da se katamaran Komiža zbog jakog udara tramontane nasukao prošle srijede u uvali Muna. Pretrpio je manja oštećenja propelera i trupa, a nakon pregleda u šibenskom Remontnom brodogradištu Lučka kapetanija ponovno mu je izdala dozvolu za plovidbu. Mještani Žirja, inače, već su godinama ogorčeni s postojećim katamaranom Komiža.

-Ne znamo više što nam je činiti. Dosadni smo sami sebi. Ovo je već treći put da je katamaran Komiža zakazao u zadnjih nekoliko mjeseci. U više navrata obraćali smo se relevantnom ministarstvu i Državnoj agenciji za brodski linijski prijevoz koja dodjeljuje koncesije. Tražili od njih da nam postojeći koncesionar stavi na raspolaganje novi brod ili da se koncesiju dodjeli nekom drugom brodskom prijevozniku koji ima kvalitetne i novije brodove. Ova splitska tvrtka s katamaranima starim 40 i više godina ne može održavati našu liniju. Na žalost, svi su se oglušili na naše apele i dalje nam se dešava da naši mještani ne mogu do Šibenika zbog kvarova na katamaranu Komiži – rekao je Žirjanin Anton Dobra, vijećnik u Gradskom vijeću Šibenika.

24. travanj 2024 21:34