StoryEditorOCM
Šibenik‘MLADI U EU‘

Oni ne posustaju: Društveni centar Šibenik nastavlja s programima, imaju velike planove čim mjere popuste

Piše KATARINA RUDAN
4. veljače 2021. - 16:07

Doduše, druženja je prošle godine bilo znatno manje nego u normalnim vremenima, programi i radionice koji su se odvijali u "narančastoj zgradi" na Banju svedeni su na optimalan broj sudionika, sukladno epidemiološkim mjerama. Dosta toga održavalo se online, a u udruzi su posebno zadovoljni projektom Društvenog centra Šibenik, čija je realizacija počela u srpnju prošle godine.

– To je za nas zaista kapitalni projekt koji smo niz godina planirali i na određeni je način kruna rada svega što radimo za mlade i s mladima. Sada imamo prostor u kojem se može odvijati puno aktivnosti i, uz veliku prostoriju, imamo još jednu malu za to. Sada imamo sve uvjete da mladima osiguramo provođenje slobodnog vremena uz niz aktivnosti. Imamo mini knjižnicu, stolni nogomet, internet, televizor, PlayStation, računala i drugu opremu.

Organizirali smo i organizirat ćemo tu razne radionice i predavanja. Nastojimo činiti sve što znamo i umijemo kako bismo etablirali "narančastu zgradu" kao mjesto na kojem mladi mogu puno toga naučiti, doživjeti, iznijeti svoje ideje i sposobnosti. Jednostavnim riječima, da "narančastu zgradu" i Društveni centar Šibenik u njoj dožive kao mjesto na koje su dobrodošli – kaže Vinko Livaković, voditelj Info centra udruge.

Predsjednik udruge Martin Mrša dodaje da su nabavili i dodatnu opremu za rad na daljinu, kamere i mikrofon, kako bi ih korisnici mogli pratiti preko Zooma.

Brojne aktivnosti

– Duboko se nadamo da će epidemiološka situacija do Uskrsa biti bolja i da ćemo moći predavanja i radionice održavati uživo. Tijekom prošle godine smo, na primjer, održavanje radionica kuhanja organizirali uživo, s tim što smo broj sudionika zbog epidemioloških mjera sveli na deset. Kad se to odvija preko Zooma, samo je jedna osoba u prostoru, a ostali prate preko interneta. Nažalost, na to smo primorani u ovim okolnostima, ali iz iskustva znam da je rad uživo znatno kvalitetniji i daje više rezultata. Sudionici mogu postavljati pitanja, zatražiti da im se nešto dodatno objasni ili pokaže kako se radi – kaže Mrša.

Inače, projekt Društveni centar Šibenik vrijedan je nešto više od 1,7 milijuna kuna, trajanje mu je dvije godine, a sufinanciran je sredstvima Europske unije s 1,5 milijuna kuna. Provodit će se dvije godine, a partner na projektu je Veleučilište u Šibeniku. Sredstva su osigurana posredstvom Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, nakon što je projekt prošao na natječaju.

– Na projektu su na puno radno vrijeme zaposlene četiri mlade osobe, tri iz naše udruge i jedna s Veleučilišta u Šibeniku. Partnerstvo s Veleučilištem izuzetno nam je važno jer će ta osoba studentima prezentirati koje sve aktivnosti u Društvenom centru provodimo kako bismo privukli što veći broj studenata da se i sami u njih uključe. U velikoj prostoriji Društvenog centra planirano je odvijanje različitih aktivnosti, poput radionica i predavanja na određenu temu koja je zanimljiva i važna za mlade i građane te život u zajednici, planirane su večeri i druženje mladih uz igranje stolnog tenisa, pikada, turnira PlayStation, Bord game night te književne večeri.

Informatička oprema

Druga, manja prostorija konferencijskog je tipa i nju će udruge s područja Šibenika koje nemaju vlastiti prostor za rad ili opremu poput računala, printera i slično, moći koristiti za svoje potrebe. Odlično je što je dosta sredstava u ovom projektu osigurano upravo za kupnju informatičke opreme i uredskog namještaja, tako da imamo izvrsne uvjete za rad. A sve će to nakon završetka projekta ostati u vlasništvu naše udruge – govori Mrša.

Svjesni su, dodaje, da i dalje živimo u vrijeme epidemije koronavirusa te da će neke aktivnosti biti malo teže organizirati, ali nisu pesimisti. Kažu, poštovat će sve propisane epidemiološke mjere, što podrazumijeva i ograničeni broj sudionika na radionicama i drugim aktivnostima. Ako bude trebalo, radionice će ponoviti, a prijave sudionika ići će, kao i do sada, online preko mrežne stranice Udruge mladih "Mladi u EU".

19. travanj 2024 10:44