StoryEditorOCM
ŠibenikU organizaciji Veleučilišta

Na Veleučilištu u Šibeniku održana 5. međunarodna konferencije ‘Izazovi današnjice‘

Piše PROMO
22. listopada 2021. - 09:42

Na Veleučilištu u Šibeniku održana  5. međunarodna konferencije „Izazovi današnjice“

5. međunarodna znanstvena i stručna konferencija „Izazovi današnjice“ održala se u Šibeniku od 07. do 09. listopada 2021. godine u prostorijama Veleučilišta u Šibeniku i Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut kao nastavak na prethodne četiri konferencije održane 2013., 2015., 2017. i 2019. godine.

Cilj konferencije bio je okupiti eksperte koji se u svojim stručnim i znanstvenim istraživanjima bave pitanjima digitalne transformacije društva i poslovanja te različita područja profesionalnog i javnog života kako bi zajedničkim radom tijekom konferencije došli do odgovora na ovaj izazov današnjice.

Digitalna transformacija ima velik utjecaj na razvoj gospodarstva čime ona postaje izazov, ali i prilika za jačanje konkurentnosti gospodarskih subjekata. Digitalna transformacija obuhvaća ne samo uvođenje nove tehnologije u poslovanje, već i čovjeka koji tu tehnologiju koristi te je u neprestanoj interakciji sa svim dionicima u poslovnom procesu. Stoga je naglasak ovogodišnje konferencije bio usmjeren na pravni okvir tehnološki naprednog poslovanja, implementaciju digitalnih vještina, investicije te izazove tehnologija koje podupiru digitalnu transformaciju.

Na konferenciji je predstavljeno 57 radova na hrvatskom i engleskom jeziku. Autori su obrađivali teme iz različitih perspektiva društvenih pojava, procesa, načina upravljanja i drugih teorijskih i praktičnih situacija u danim okolnostima. Prezentacija radova je bila podijeljena u pet sesija: Marketing i menadžment; Tehnologija i inovacije;  Gastronomija i turizam; Računovodstvo i financije, Pravni poredak te Strani jezici, mediji i društvo.

Autori su predstavili radove iz različitih područja s naglaskom na izazove koje susrećemo u današnjem društvu i tehnologiju čijom upotrebom nastojimo riješiti izazove današnjice. Također, na konferenciji je predstavljen velik broj radova koji se bave problematikom utjecaja COVID-19 pandemije na društvo te značaja tehnologije u izazovnim vremenima.

Na sesiji Računovodstvo i financije, autori su izložili radove nekih od aktualnih problema i izazova s ekonomskog aspekta te utjecaj digitalne transformacije na buduću ekonomiju društva.

Problematika osuvremenjivanja pravnog sustava kroz uvođenje novih tehnologija u vidu efikasnije pravne države te javne administracije je izložena na sesiji Digitalizacija i suvremeni hrvatski pravni sustav.

Novi digitalni mediji dominiraju javnim prostorom više no ikad te njihov utjecaj na društvo postaje sve značajniji, stoga su autori na sesiji Strani jezici, mediji i društvo ukazali na izazove koje susrećemo u današnjem digitalnom okruženju.

Na sesiji Gastronomija i turizam su predstavljena istraživanja vezana za razvoj pametnog turizma, gastronomsku te ukupnu turističku ponudu koja su od velikog značaja za turističku zemlju poput Hrvatske.

Na posljednjoj sesiji Tehnologija i inovacije, autori su ukazali na značaj primjene digitalnih tehnologija u procesu obrazovanja, predstavljena su moderna tehnološka rješenja u području integrirane mobilnosti, prikazana su aktualna rješenja za učinkovitije upravljanje gradom kroz proces digitalizacije te su predstavljena razna programska rješenja i alati koji se koriste u sustavu obrazovanja i u razvojne svrhe.

25. travanj 2024 15:04