StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenke o uvođenju vojnog roka

Momcima bi vojska dobro došla da malo očvrsnu - a ni ženama ne bi bilo loše da nauče rukovati oružjem

6. veljače 2017. - 09:10


Hrvatska ponovno razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka, a najviše izgleda ima za usvajanje plan po kojem bi se vojni rok služio tri tjedna ili najviše mjesec dana, i to u ljetnom razdoblju, od zadnje trećine srpnja pa do konca kolovoza, u dva turnusa. Vojni rok bi bio obvezan za sve mladiće, a djevojke bi išle ako to žele. Dakle, čim mladić (ili djevojka) završi srednju školu, prijavljuje se na fakultet. I tamo se lijepo upiše. Miran je dalje sve do listopada, ima nekoliko mjeseci "praznog hoda". I tu sad "ulijeće" vojni rok. U tom razdoblju će se 21 ili 28 dana organizirati obuka tijekom koje će se mladi upoznavati s oružjem, vježbati pucanje, svladati prva pomoć, naučiti iskopati rov ili skloniti se kad pršte eksplozije i savladati slične praktične vojničke vještine.

U Ministarstvu obrane predviđaju jedan sasvim moderan pristup toj vojnoj obuci, bez ispiranja mozgova ili besmislenih marševa. Savladale bi se tehnike koje ljudima mogu pomoći u preživljavanju, ako im zatreba, a time će pomoći i drugima, pa i obrambenoj sposobnosti države. Naime, tijekom te obuke radila bi se i selekcija među mladim vojnicima (i vojnikinjama), uočavali bi se potencijalni kandidati za buduće profesionalce, pa bi se njima ponudilo stalno namještenje u Hrvatskoj vojsci, uz daljnje školovanje. Evo što o tome kažu (mlade) Šibenčanke:



KATJA ŽUPAN (39) magistra politologije

U principu je svrha vojnog roka da se svladaju vojničke vještine. I to je u redu, ali dok je stvar izbora a ne nametanja. I tako bi to trebalo i ostati. Jer, nekoj se djeci to sviđa a nekoj ne. Iako, osobno mislim da bi svima dobro došlo malo discipline jer ako ništa drugo djeca su prije u toj vojsci naučila barem napraviti krevete i pristojno se ponašati prema nadređenima. Toga danas fali! Isto je i za žene. Ako neka želi završiti vojnu obuku, zašto ne, treba joj to i omogućiti. Ali, ništa nametati. Ja osobno ne znam rukovati oružjem i ne bih htjela da nitko od moje četvoro djece dođe u prigodu s njim rukovati. A imam dva dečka i dvije curice



SUNČICA BUJAS (33) profesorica engleskog i njemačkog jezika

Tko voli nek izvoli. Ne daj Bože rata, rastaviti i sastaviti pušku, znati pucati, zaleći kad padaju granate, pronaći rov - to su stvari koje bi bilo korisno znati u to doba, bili muško bili žensko. Ali stjecanje tih vještina ne bi trebalo biti nametnuto, nego tko hoće, neka mu se to omogući. I to podjednako i muškarcima i ženama da se omogući. Ako mogu žene u Izraelu tri godine služiti vojsku i to 'pod mus' onda mogu i kod nas dobrovoljno. Ipak, mislim da je za žene prikladnije da svladaju medicinske vještine, da tu mogu više dati svoj obol, nego u nekim drugim borbenim situacijama.



GOGA ILJADICA (35) odgojiteljica

Žene i vojni rok? Ja osobno ne bih, ali tko hoće nek ide, nemam ništa protiv. Osobno, niti znam rukovati oružjem, niti želim znati. I ne vidim što će nam to jer mislim da još uvijek živimo u dovoljno sigurnom okruženju da bi nam takvo što uopće trebalo. Pa nije ovo Amerika, da oružja ima na svakom koraku. A što se tiče muških, mislim da bi vraćanje služenja obaveznog vojnog roka za njih bilo bolje nego što je ovako. Malo stege bi im dobro došlo, ništa im ne bi falilo...



JOSIPA BOLANČA (32) fotoreporterka

Mislim da bi ponovno uvođenje vojnog roka bio pun pogodak, bio bi to prvi korak kojim bi se od djece stvaralo ljude, odnosno muškarce, prvi korak ka samostalnosti. Da se znaju sami dignuti na posao i obući, sami napraviti svoj krevet, neke osnovne stvari da bi postali zrele i odgovorne osobe. Definitivno sam za to! Ovako, imam dojam da su današnji momčići više zaokupljeni izgledom i šminkom nego cure... A što se žena tiče, ko voli nek izvoli. Tko zna, možda bih se i ja, da se nisam mlada udala u 23-oj, kandidirala i pronašla u vojničkom životu.



VITA PAUK ZORIČIĆ (33) ekonomistica

Ja sam definitivno za vraćanje služenja vojnog roka. Mislim da je to potrebno zbog naše sigurnosti, da u slučaju bilo kakve ratne ugroze imamo spremne i obučene ljude koji znaju što im je raditi. To znanje nikako ne može škoditi, iako smo mi tradicionalno mirotvorci. A ne bi bilo loše ni ženama znati rukovati oružjem i ovladati vojničkim znanjima i vještinama, zašto ne, samo nisam za to da i za njih to bude pod moranje, nego samo na dobrovoljnoj bazi.



ANTONELA GALEŠIĆ (19) studentica

Mislim da je savim u redu da se uvede ponovno služenje obveznog vojnog roka za sve muškarce. A za žene? Ja osobno ne bih išla služiti vojsku, ali mislim da ima cura koje bi dragovoljno išle svladati neke vještine poput pucanja iz puške, ili neke tečajeve prve pomoći. Za muškarce bi vojska bila jako korisna, jer mislim – to je barem moj dojam - da su se malo previše feminizirali. Ne bi im smetalo da malo očvrsnu!



ANA BOBANOVIĆ (19) studentica

Ja bih se javila dragovoljno za odslužiti Hrvatsku vojsku. Tata mi je bio branitelj, u Domovinskom ratu i znam da bi bio jako ponosan na mene. Kao što je bio ponosan na moju sestru kad je pobijedila u kick boksu. Možda bih se malo i bojala, no svejedno mislim da ne bih odustala jer je to i stvar izazova. Što se muškaraca tiče, za njih bi vojska trebala biti obvezna.



FRANKA KLARIĆ (30) glumica

Ja sam pacifista. I ja taj vojnički način razmišljanja ne mogu nikako postaviti u svoj način života. I zato nisam pobornik nikakvog oružja, iako znam da se u vojsci mogu naučiti i neke korisne stvari. Ja osobno nikad se ne bih javila u vojsku, a mislim da je obvezni vojni rok i za muškarce nepotreban. Dobrovoljno se, naravno, svatko može u vojsku javiti kao i dosad, ali pod obavezno – ne, hvala. A ja se iskreno nadam da mi kao država nećemo tako skoro s nikim ratovati.



MONICA CARLETTI (21) turistička djelatnica

A priori sam protiv toga da se bilo koga prisiljava da negdje ide mimo svoje volje. I muškarce i žene, podjednako. Tko hoće, neka ide, ali samo dobrovoljno. Nemam ništa protiv znanja koje bih mogla steći u vojsci, ja bih svojevoljno i mogla otići u vojsku, posebno ako je u pitanju tri ili četiri tjedna, samo me prisila smeta. To ni u kojem slučaju ne dolazi u obzir. Država se u to ne bi smjela miješati.



SANJA ŠUNJERGA (21) studentica

Ja se slažem s prijedlogom ponovnog uvođenja vojnog roka. To je dosta dobra stvar. Većina današnjih momaka su kao cure, a ne kao muškarci. A dobro je i za žene da nauče rukovati oružjem i ovladaju vojničkim znanjima, da ne bude diskriminacije i da dokažemo da i mi možemo biti ravnopravne s muškarcima. Još pogotovo ako ta vojna obuka bude trajala tri ili četiri tjedna. To stvarno nije puno,a svima bi nam dobro došlo.

21. travanj 2024 14:07