StoryEditorOCM
ŠibenikKako se studira u Švicarskoj

Menadžeri u hoteljerstvu i turizmu prvo uče postaviti stol

7. veljače 2017. - 20:46

Mladi ste, motivirani i želite ostvariti globalnu karijeru u hotelskom i turističkom menadžmentu? Ta poruka švicarskog studija
Hotel and Tourism Institute Switzerland (HTMI) bila je privlačna grupici srednjoškolaca koja je danas poslijepodne zauzela mjesta u publici multimedijalne dvorane knjižnice "Juraj Šižgorić" na predavanju o mogućnostima studija na prestižnome HTMI, kako se ta ustanova predstavlja, uz djelomičnu švicarsku stipendiju.
Zasad je na ovome studiju ukupno osmero hrvatskih studenata, kazala nam je Marija Juranović, predstavnica BHV Education, domaće agencije specijalizirane za posredovanje s inozemnim visokoškolskim ustanovama. Svakako, prilika za stipendiju u iznosu od 40 posto troškova nešto je posebno, a studenti, ističe, od solidno plaćene prakse mogu zaraditi dobar dio novca za podmirenje ostatka troškova studija.
Predavanje je na engleskome održao predstavnik fakulteta Matej Bastarda, inače Slovenac koji dobro razumije hrvatski kako je kazao, no slušateljima, mahom globalnome digitalnome i facebook naraštaju engleski jezik nije bio nikakva prepreka.
-Industrija u turizmu zapošljava danas u svijetu jednog od deset ljudi, a bit će ih još više. Nisu to samo hoteli, već i welness i kongresni turizam, a završeni studenti imaju mogućnost kasnijeg zaposlenja u lancu hotela, restorana i drugih turističkih objekata, brandova u vlasništvu fakulteta, objasnila je Juranić. Pogodnost je i njihova poslovna povezanost s cijelom mrežom najpoznatijih hotelskih lanaca.
Svakako, Švicarci svoje buduće menadžere prvo uče postavljanju stola, jer bez poznavanja temelja nije moguće dobro upravljati ugostiteljskim i turističkim sustavima. Za prijam na studij znanje engleskoga je obvezno, a visoka motiviranost je presudna karakteristika kandidata, pokaže li se takvim u intervjuu prilikom prjave; Švicarcima su ocjene u drugom planu.
Mogućnost studija u Švicarskoj ili drugdje izvan Hrvatske bila je privlačna i za tri maturantice Turističko-ugostiteljske škole.
-Tamo završiti studij, raditi neko vrijeme i vratiti se u Hrvatsku, stvarno bi bilo dobro! Ljudi te ovdje odmah više cijene i lakše dobiješ posao! - uvjerene su Ramona Klarić, Anamarija Lovrić i Ida Bešić.
















 

24. travanj 2024 14:28