StoryEditorOCM
ŠibenikPONUDA SLAVNOG FOTOGRAFA I SKULPTORA

Lupino: Darujem Šibeniku brončanu skulpturu od četiri metra

31. kolovoza 2018. - 12:18

- Želim atipičnom, avangardnom umjetniku zaželjeti dobrodošlicu, ali isto tako ga moram prekoriti. U 35 godina rada prvi put je u Šibeniku. Ipak, vjerujem da je ovo tek početak – kazao je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, pozdravljajući nedavno Stephana Lupina na izložbi 'Lupnizam by Lupino' u šibenskom Muzeju.

Izložba se održava u sklopu ovogodišnjeg Šibenik Dance festivala. Pored brojnih Lupinovih fotografija s kojima se proslavio i stekao svjetsku slavu, najveća atrakcija izložbe, baš kao i prethodno u Klovićevim dvorima u Zagrebu, bila je brončana skulptura ‘Fire Lovers’, visoka više od tri metra i teška 300 kilograma.

I očito je pogodio, jer nastavak priče 'Lupino i Šibenik vole se javno' uslijedio je ovih dana. Lupino je, naime, spreman Šibeniku ponuditi na poklon jednu od svojih skulptura koja bi se izložila u javnom prostoru. Grad bi samo trebao platiti trošak njezine izrade i lijevanja u bronci, a isto tako i odrediti mjesto na kojem će se postaviti.

Time bi se Šibenik našao uz bok njegovom rodnom Varaždinu, kojem je poklonio već dvije skulpture. Potonja, nazvana 'Vatreni anđeo', visoka je 3,8 metara i izrađena je u zagrebačkoj Ljevaonici umjetnina Ujević, a Grad Varaždin je iz proračunskih sredstava pokrio troškove lijevanja i postavljanja skulpture. Prilikom njezina otkrivanja u Parku mladih, Lupino je u svom poznatom stilu izveo i performans, a pored gradonačelnika Ivana Čehoka čitav je događaj uveličao još jedan poznati 'Varaždinec, Domovine sin', srebrni izbornik zlatnog sjaja Zlatko Dalić.

 

- Šibenik postaje kulturni centar Jadrana, jedno dinamično i vibrantno središte, puno pozitivne energije, baš kakav sam i ja sam, i bila bi mi čast i zadovoljstvo kada bi u dogovoru s gradskim ocima uspjeli realizirati ovu priču na obostrano zadovoljstvo' – kazao nam je Stephan Lupino kojeg, inače, s Krešimirovim gradom dodatno veže i dugogodišnje prijateljstvo s nekim poznatim gradskim facama, poput Ante Tanfare, koje seže još od zajedničkih dana bavljenja karateom.

Za Šibenik, veli, priprema spektakularnu, još neviđenu skulpturu, u svom prepoznatljivom stilu, visine četiri metra, isto tako u bronci. Najviše bi volio kada bi se našla na monumentalnom mjestu, na jednoj od šibenskih tvrđava, simbolima Šibenika, ali je svjestan da to ne ovisi samo o njegovim željama. Inače, Lupino je, veli, skulpture dosad izlagao u Beču, u New Yorku, u Muenchenu, Grazu, Los Angelesu, a zapažena je bila i njegova nedavna humanitarna akcija za bolesnu i siromašnu djecu Hrvatske, za koju je donirao dvije slike izrađene i inspirirane pobjedama "vatrenih" tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Isto tako, Lupino je već sada dogovorio i veliku izložbu svojih radova u Muzeju grada Šibenika, za koju su ovogodišnji 'lupnizmi' bili tek uvod.

- Za mene je Lupino bio veliko otkriće, čovjek i umjetnik s kojim je bilo gušt raditi i surađivati i unaprijed se radujem našem ponovnom susretu dogodine – kazao je Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.


Lupino:
Šibenik postaje kulturni centar Jadrana, jedno dinamično i vibrantno središte, puno pozitivne energije, baš kakav sam i ja sam

20. travanj 2024 00:59