StoryEditorOCM
ŠibenikGotov je glavni projekt

Izgradnja školske sportske dvorane Osnovne škole Brodarica i dodatnih učionica među prioritetima šibenske gradske uprave

Piše Katarina Rudan
26. veljače 2021. - 11:59

Godinama se govori o nužnosti izgradnje sportske dvorane i dodatnih učionica za potrebe Osnovne škole Brodarica, koja je ove godine obilježila 20 godina rada. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Paška Rakića, osnivač škole Grad Šibenik, realizaciju ovog projekta stavio je među prioritete gradske uprave.

- U srijedu smo dobili kompletno izrađen glavni projekt proširenja i rekonstrukcije Osnovne škole Brodarica koji podrazumijeva izgradnju školske sportske dvorane te dodatnih učionica. Svjesni smo da je ta škola prekapacitirana, što je u konačnici dobro i znači da se Brodarica razvija te ima sve više školske djece. Uz to, školu u Brodarici pohađaju i učenici iz drugih mjesta kao što su Žaborić, Jadrtovac, Grebaštica i Ražine. Projekt, kojeg je izradila tvrtka "Verus projekt" d.o.o., sada ide u postupak ishodovanja građevinske dozvole, a procijenjena vrijednost investicije je oko 11 milijuna kuna. Naravno, očekujemo da će se i resorno ministarstvo uključiti u sufinanciranje projekta - kaže Rakić i dodaje da je nerealno i nezahvalno, posebno u ovo predizborno vrijeme, govoriti o tomu kad bi se s izgradnjom moglo početi.

- Naravno, želja nam je da krene što prije. Tada će konačno i djeca koja pohađaju Osnovnu školu Brodarica dobiti adekvatne uvjete za rad. Sportska dvorana i dodatne učionice omogućit će poboljšanje učeničkog standarda u održavanju nastave tjelesnog odgoja te predmetne nastave – reče.

Inače, postojeća građevina brodaričke osnovne škole ukupno je neto površine nešto veće od 1.153 četvornih metara, a nakon dogradnje školskog prostora i dvodijelne školske sportske dvorane imat će ukupnu neto površinu od 2.571 četvornih metara.

Četiri nove učionice

Projektom rekonstrukcije predviđena je izgradnja sportske školske dvorane s pratećim sadržajem te četiri nove učionice. U etaži prizemlja nalaze se prateći prostori dvorane: sanitarni čvor, četiri svlačionice s praonicama, sanitarna prostorija za osobe smanjene pokretljivosti, kabineti nastavnika, spremište sprava i opreme, spremište čistačice, te vertikalna komunikacija, odnosno dizalo i stubište.

Na etaži kata se iz zajedničkog prostora za okupljanje odvajaju dva hodnika, na sjevernu i na južnu stranu. Iz svakog se pristupa u nove učionice i kabinete i to: učionica hrvatskog jezika, učionica stranog jezika te kabinet hrvatskog jezika i stranog jezika na sjevernoj strani, te učionica matematike i informatike s kabinetom matematike na južnoj strani. Kabineti hrvatskog jezika, matematike te stranog jezika imaju izlaz na vanjski atrij preko kojeg dobivaju prirodno osvjetljenje i zračenje. U nastavku dogradnje na sjeveroistočnoj strani je planirano kombinirano vanjsko igralište.

 

 

 

 

18. travanj 2024 01:31