StoryEditorOCM
ŠibenikKikaš u Šibeniku

Hrvat iz Kanade, koji je uhićen nakon što je avionom dopremio 19 tona oružja za hrvatske vojnike, položio vijenac poginulim braniteljima; U Cinestaru prikazan film o njegovom životu

6. veljače 2019. - 20:03

Anton Kikaš, ugledni Hrvat iz Kanade i uspješni poduzetnik, jučer je zajedno sa članovima šibenskih braniteljskih udruga položio vijenac i zapalio svijeću pred spomenik poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

Uoči šibenske premijere dokumentarno-igranog filma redatelja Jakova Sedlara “Nisam se bojao umrijeti – Domoljubna misija Antona Kikaša 1991.” kojoj je i sam prisustvovao, Kikaš je izrazio zadovoljstvo što je posjetio Šibenik, grad heroj, kako ga je nazvao te u slavu poginulih branitelja izrecitirao stihove svoje pjesme posvećene Vukovaru i svim hrvatskim braniteljima.

Kikaš, inače jedan od najuglednijih članova hrvatske iseljeničke zajednice, javnosti je u svojoj domovini koju je napustio krajem 60-ih godina prošlog stoljeća da bi se skrasio u Kanadi, postao poznat u osvit Domovinskog rata.

U Hrvatsku je u kolovozu 1991. boeingom dopremio 19 tona oružja za MUP i ZNG, no višemilijunska donacija kanadskih Hrvata je na zagrebačkom aerodromu zaplijenjena, a Kikaša je JNA uhitila i tri mjeseca držala u vojnom zatvoru u Beogradu, da bi ga potom razmjenila za generala Milana Aksentijevića.

O tom razdoblju novije hrvatske povijesti, Kikaševoj ulozi i domoljublju govori i film koji je prikazan u Cinestaru Šibenik. Događaj je, inače, organiziralo Dokumentacijsko-informacijsko središte, a suorganizatori su bili općine Bilice i Unešić, UHBDDR Boban Vodice, UHBDDR Primošten te ŽZU HVIDR-a Šibensko-kninske županije.

20. travanj 2024 13:50