StoryEditorOCM
ŠibenikOdmah iza Plitvica

Drugi najuspješniji nacionalni park u Hrvatskoj u ovoj godini očekuje velike investicije: uređuje se ulaz na Skradinski buk u Lozovcu vrijedan 106 milijuna kuna

Piše Joško Čelar
3. siječnja 2019. - 15:33

Završila je još jedna uspješna godina rada Javne ustanove Nacionalni park Krka, koji se svrstao među ponajbolje nacionalne parkove u Hrvatskoj - po svim pokazateljima zauzeo je drugo mjesto, odmah iza NP Plitvička jezera.

O tome kako je protekla 2018. godina, što je u njoj bilo značajno i što predstoji u ovoj godini govorila nam je Katia Župan, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka.

- Kroz cijelu godinu na poznatim lokacijama parka bili su u funkciji sadržaji i aktivnosti za svakog posjetitelja, kroz raznovrsna kulturna, poučna i promotivna događanja, ona vezana za biciklističke i pješačke staze i druga mjesta središnje i gornje Krke. Uz zaštitu prirode, glavni nam je cilj udovoljiti posjetiteljima koji obilaze najprivlačnija područja NP Krka. Uz razvoj srednjeg i gornjeg toka Krke uklopile su se upravo te brojne biciklističke staze, duge čak 450 kilometara. Sami biciklisti su, inače, jako osviješteni ljubitelji prirode koji puno pridonose toj zaštiti - ističe Župan.

Ona potvrđuje da je Krka, unatoč velikom broju posjetitelja, izuzetno čista krška rijeka. Nastojanja zaposlenika Parka vezana uz njezinu zaštitu kroz protekle 34 godine tako pokazuju izvrsne rezultate.

Odlični rezultati

- Uz to, razvijamo i velike infrastrukturne projekte, kao što su projekt "Nepoznata Krka" na gornjemu toku, posebno znanstveno-istraživački centar, kampus u Puljanima, ne zaboravljamo ni naš najposjećeniji lokalitet Skradinski buk. Na tom mjestu rekonstruirat će se ulaz u NP sredstvima EU-a. Ukupna vrijednost toga projekta je oko 106 milijuna kuna, od čega će EU fondovi sudjelovati s udjelom od 85 posto. Ondje će se odvijati radovi tijekom ove godine, pa to moramo uskladiti s ritmom i načinom pristupa posjetitelja, samih Šibenčana, ali i žitelja obližnjih mjesta - ističe Župan.

Uspoređujući broj posjetitelja, glasnogovornica precizira da je 2017. godine park posjetilo milijun i 350 tisuća gostiju, a lanjski će rezultati biti oko pet posto veći. To je, ističe, izvrstan rezultat s obzirom na stalni rast broja posjetitelja prošlih godina.

U njezinu i društvu Tihane Jurić, zaposlenice iste službe NP-a, obišli smo i neke lokacije u Nacionalnome parku Krka i vidjeli kako izgledaju sada, kad na njima gotovo i nema posjetitelja.

Krenuli smo prema Skradinu, pa odatle šumskim putem lijevom obalom rijeke do Skradinskoga buka. Krka je bila prilično nabujala. Neočekivano smo susreli i manju skupinu Slovaka koji su svome zimskom putovanju Dalmacijom skrenuli i u Skradinski buk.

Put nas je dalje odveo u skradinsko zaleđe, u Dubravice, gdje smo obišli novi vidikovac nad brinom sedla Graovo, odakle puca prelijep pogled na Visovačko jezero, njegov uski prolaz Među gredama i franjevački samostan na Visovcu.

Dubravičko Graovo, njegov dio nad Krkom, vrlo je staro naselje toga kraja, s više nenastanjenih i ruševnih kuća. Ali i s nekoliko novosagrađenih lijepih zdanja, što bi moglo značiti da se i u taj kraj poneko vraća. Izići na novi vidikovac kraj uzvisine i brda nad selom bilo je istinski užitak, pa valja pretpostaviti da će ubuduće i sve više posjetitelja NP Krka zalaziti i u te manje posjećene krajeve uz rijeku.

25. travanj 2024 07:12