StoryEditorOCM
ŠibenikPravo i (ne)pravda

‘Dali su mi otkaz na bolovanju, a zatim mi je HZZO ukinuo osiguranje!‘: najstarija djelatnica šibenske Komore progovorila o nevjerojatnom slučaju

Piše Branimir Periša
6. rujna 2021. - 20:41
U ovom slučaju, danas, 7. rujna, zakazano je zaključno ročište pred Općinskim sudom u ŠibenikuNikša Stipaničev/Cropix

HGK-ova Županijska gospodarska komora Šibenik i njezin v.d. predsjednika Josip Laća, uz odobrenje središnjice i čelnika Luke Burilovića, obrušila se na Jagodu Vlahov, dugogodišnju djelatnicu u resoru međunarodnih odnosa pri šibenskoj Komori.

Nikad teže životne prilike opisuje sama Vlahov u svome obraćanju našoj redakciji i objašnjava:

– Kao da smo u državi kojoj je na čelu kakva hunta, gdje su ljudska i radno-socijalna prava zadnja rupa na svirali, a ne u članici EU-a duboko u 21. stoljeću. Najprije sam tijekom bolovanja, 24. rujna 2020., dobila poslovno uvjetovani otkaz, da bi krajem kolovoza ove godine od svoga liječnika doznala da sam izbrisana s liste osiguranika HZZO-a!

Bez ikakve odluke

Bez ikakve službene odluke, unatoč tome što mi od kraja lanjskog kolovoza traje neprekinuto bolovanje, a sudski postupak u kojem osporavam zakonitost i opravdanost poslovno uvjetovanog otkaza tek treba završiti danas, 7. rujna, kada je zakazano zaključno ročište pred Općinskim sudom u Šibeniku!

I Kafka bi ustuknuo pred scenarijom kakav je sastavljen na štetu Jagode Vlahov. Kao da nije bilo dosta prijašnjih tegoba s venama na nogama, ovog proljeća oboljela je od teškog oblika COVID-a 19 s naknadnim zdravstvenim komplikacijama, apscesom desne potkoljenice i prijetnjom sepse zbog čega je i operirana, no rana do danas nije zacijelila.

Svakodnevno je posjećuje patronažna sestra i previja ranu koja našoj sugovornici znatno otežava hodanje, no kako će dalje, ako joj je nečijom samovoljom ukinuta zdravstvena zaštita!? O njezinu slučaju Slobodna Dalmacija je pisala lani u sklopu teksta o 150 otkaza unutar cijelog HGK zbog racionalizacije poslovanja uslijed pandemije koronavirusa.

Tada je Vlahov, inače proglašena tehnološkim viškom, ustvrdila da se našla na listi vala otkaza samo da bi Josip Laća, nekadašnji čelnik ureda Komore u Kninu za područja od posebne skrbi, a sada još uvijek volonterski v.d. predsjednika HGK u Šibeniku, zaposlio sebe i svoju tajnicu sa srednjom školom s kojom je povezan kumstvom. Tako šibenska Komora bez ikakve potrebe, ima dvije tajnice, govori naša sugovornica.

Najviše staža od svih

– U HGK Šibenik radim 28 godina, imam najviše staža od svih. U Šibeniku nitko nije trebao dobiti otkaz, najmanje ja kao najstarija djelatnica bez mrlje i prekršaja u karijeri, s nizom uspješnih projekata. I to tako da se nekog izbacuje, a dovodi drugu osobu – ističe Vlahov, te dodaje:

– No, da bi se Josipu Laći produžila funkcija vršitelja dužnosti, trebao je imati svoj resor, te mi je dao otkaz da bi preuzeo moje poslove. On i njegova kuma su zapravo postali viškom s ukidanjem ureda u Kninu, nitko drugi.

Šibenka je sudski postupak pokrenula na vrijeme i utoliko je ostala zgrožena zadnjim činom svoga poslodavca koji ju je u teškom zdravstvenom stanju prebrisao s liste zdravstvenih osiguranika, i to, kako tvrdi, bez zakonskog utemeljenja. Kako je to uopće moguće, ako HGK-u nije držao svijeću netko iz HZZO-a, zbog toga što se takvo što drugačije ne može provesti, pita se Vlahov, jer iz HZZO-a nije dobila suvisli odgovor.

Njezin brat i opunomoćenik Tomislav u šibenskoj ispostavi Zavoda dobio je samo odgovor da im je e-mailom(!) iz zagrebačke središnjice naloženo da prebrišu Jagodu Vlahov s popisa osiguranika.

Isplatili joj otpremninu

– Čelnici Burilović i Laća postavili su se u ulogu liječnika i suda koji tek treba donijeti odluku – veli Vlahov.
Isplatili su joj i otpremninu na račun, premda je to zakonski moguće tek nakon isteka četveromjesečnog otkaznog roka i korištenja godišnjeg odmora za ovu godinu. No, prije toga, treba zaključiti bolovanje što je u ingerenciji isključivo liječnika ili liječničke komisije, navodi Vlahov koja je zbog toga USKOK-u, DORH-u i policiji podnijela kaznenu prijavu za zločin protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva adresiranu odgovornim osobama HGK.

– Ovo je presedan nad presedanima u Hrvatskoj, ako ne u cijeloj Europskoj uniji. Nečuveno za jednu instituciju međunarodnoga renomea, za tako nešto nisu čuli profesionalci u pravu, a neki od njih su i pri kraju radnog vijeka – govori Jagoda Vlahov.

Posebni sudski postupak, za mobing, pokrenuo je na šibenskom sudu Branimir Zmijanović, njezin odvjetnik koji je zastupa u radnom sporu. I on je osupnut potezima kojima se služi HGK ne bi li iz svojih redova isključio dugogodišnju djelatnicu.

– Priznajem, dosad se nikad nisam susreo, niti sam čuo za primjer da se poslodavac do te mjere obračunava sa svojim zaposlenikom. Posljednji čin brisanja iz evidencije zdravstvenog osiguranja kao odvjetnika me ostavlja u nedoumicama, jer iza te odluke nema ikakvog valjanog dokumenta službeno dostavljenog mojoj branjenici – ističe odvjetnik.

Ma što da jest, takav papir, ako postoji, nije pravovaljan, napominje Zmijanović, dodajući kako je sudu dostavio podnesak s tim u vezi:

Suđenje zbog mobinga

– U slučaju Jagode Vlahov moje je čvrsto stanovište da se poslodavac vodi subjektivnim, a ne imperativima zakona i zakonitosti.

Vlahov je u tom pogledu trenutačno nigdje, ostavljena u limbu i sretna je okolnost što je zaključno ročište blizu, ma s kakvim ishodom. Odvjetnik je prilično siguran da su s tim završnim potezom u HGK namjeravali prinuditi njegovu klijenticu da pristane na otkaz i prekine sudovanje, kako bi, s obzirom na zdravstveno stanje, mogla ostvariti medicinsku zaštitu.

– Oduzeli su mi tri godine života, otkada traje mobing, na koji se Josip Laća samo nastavio. A o tome što se događalo prije, dalo bi se napisati brdo novinskih tekstova – zaključuje Vlahov.

Komora: Ne možemo mi odjaviti radnika s HZZO-a

– U tijeku je postupak koji se vodi pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem će se meritorno odlučiti o načinu i razlozima otkazivanja ugovora o radu radnice Vlahov – podsjećaju iz HGK-ove Službe za komunikacije odakle nam stiže odgovor na naša pitanja upućena e-mailom.

Prenosimo ga u cijelosti, naznačenog između navodnika i vidljivo je kako je HGK, i prije današnjeg zaključnog sudskog ročišta HZZO-u odjavila mirovinsko osiguranje Jagode Vlahov zbog prestanka ugovora o radu. Za HGK, Vlahov očito više nije njihova djelatnica i prije sudske odluke: kako i zašto, odlučit će sud, kako i sami napominju, ne osvrćući se na očitu kontradikciju. Nisu oni, nego je HZZO reagirao na Komorinu odjavu Vlahov s liste zaposlenika.

"Poslodavac nema nikakvih ovlasti utjecati na liječenje radnika niti ga može odjaviti s liste zdravstvenih osiguranika jer je za to nadležan HZZO. HGK je putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje odjavio staž mirovinskog osiguranja spomenute radnice zbog prestanka ugovora o radu.

S obzirom na trajanje parničnog postupka, na ostale Vaše upite koji se sadržajno odnose na predmet parničnog postupka i odluke suda, ne možemo se očitovati do pravomoćnog okončanja postupka. Pitanje kaznene prijave pripada u nadležnost tijela zaduženih za kazneni progon te svatko ima pravo zatražiti od tijela kaznenog progona otkrivanje počinitelja i kažnjavanje za počinjeno kazneno djelo."

18. travanj 2024 22:46