StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Afera ‘Vjetroelektrane‘ iz drugog kuta: Problem je što bi mi htjeli kapitalizam, a preziremo kapitaliste i tjeramo ih da, ako već nisu, postanu lopovi!

2. travnja 2021. - 16:39

Evo je USKOK iskopao još jednu vjetroelektranu kod Josipe Rimac. Pored Krš Pađene, zbog koje je već pod istragom, USKOK sumnja da je bivša državna tajnica svojim vezama htjela pogurati još jedan projekt tvrtke C.E.M.P. čiji su vlasnici Milenko Bašić i Dragan Stipić.

Radi se o još jednoj vjetroelektrani, onoj u Žujinom polju između Knina i Gračaca, piše Telegram. I za to je Rimac, sumnjaju istražitelji, trebala iskoristiti svoj uticaj državne tajnice. Prema pisanju Telegrama Uskok tvrdi da ju je Milenko Bašić za to već bio angažirao. Osim vjetroparka Krš Pađene i Vjetroelektrane Žujino polje, Milenko Bašić planirao je u Hrvatskoj realizirati i Vjetroelektranu Vučje polje iznad Peruće i Ravno na Dinari. Kao ukupna vrijednost sva tri projekta spominjano je 4, 5 milijardi kuna.

Nisu humanitarci

No, ajmo se sad, za trenutak, iz crne kronike prebacit malo na gospodarstvo, socijalnu i demografsku politiku, stvari posložiti malo drukčije. Dakle, taj Bašić i taj Stipić, ne švercaju kokain niti dilaju drogu, ne prodaju oružje i ne deponiraju nuklearni, niti neki drugi nuklearni otpad, nego žele na prostoru dalmatinske zagore, Bogu iza nogu, poharanom ratom i okupacijom, uložiti u obnovljive izvore energije.

Je l' za to svi kod nas navijaju, zazivaju reindustrijalizaciju, elektrifikaciju i hrvatskih i srpskih sela koja još ni danas na tom području nemaju struju? Je l' time otvaraju nova radna mjesta, je l' to zelena energija, ekološki čista? Je! OK, idemo dalje. Hoće li to barem malo, minimalno, zaustaviti iseljavanje o tome, ili omogućiti povratak i novo useljavanje. Hoće, bar malo.

Naravno, da oni nisu humanitarci, nego biznismeni, oni na tome žele zaraditi, ali zaradit će od toga i svi drugi – neke će firme to graditi, neke će prodati željezo, instalirati opremu, stanovnici tih zabiti dobit će ceste i mukti javnu rasvjetu kao što su dobili i drugdje gdje su te vjetroelektrane došle. A donosi i prihod lokalnoj samoupravi, tim malim općinama, jednu lipu po kWh godišnje. Ne izgleda puno, ali skupi se. A tu je i prihod od komunalne naknade i doprinosa.

Svi kod nas, čak i u Zagori govore o turizmu i razvoju, ali kako ćeš se razvijat ako nemaš struje, ako ne gradiš nove elektro – energetske objekte, ne instaliraš novu snagu, na što ćeš te nove objekte koje gradiš ili misliš graditi spojiti? A da i ne govorimo da će nam danas - sutra gosti i u Zagoru dolaziti električnim automobilima, kojih je u EU sve više. Gdje će ih puniti? I te punionice trebaju struju, i to dosta struje. Zar je bolje da umjesto vjetroelektrana gradimo gore neku termo elektranu? Na plin ili ugljen? A, to ne bi!

Naš je problem što bi mi htjeli sve, a ne bi dozvolili ništa, što bi htjeli kapitalizam, ali preziremo kapitaliste i tjeramo ih da – ako već i nisu – postanu lopovi. Jer, bi li taj Bašić i taj Stipić angažirali Josipu Rimac, da su mogli u nekom razumnom roku ove svoje projekte, vrijedne 4,5 milijarde kuna – a mi, vau, non – stop, kao, plačemo i krokodilske suze lijemo, za investicijama i stranim ulaganjima – ostvariti u redovnoj proceduri? Pa, vjerojatno ne bi. Ali, nisu mogli. I u tome je naša tragedija. Ili barem jedan njezin dobar dio!

Koga je sve morala zvati?

Jer, ako je državnoj tajnici, visokopozicioniranoj HDZ-ovki, prijateljici do jučer svemoćnih Zdravka Mamića i pokojnog Milana Bandića, ženi koja je nogom otvarala sva vrata u državi, trebalo nekoliko godina da 'požuri i ubrza' ovu investiciju, odnosno samo jedan njezin dio, možete zamisliti koliko bi trebalo nekakvom sirotom menadžeru kojeg bi Stipić i Bašić angažirali da im vodi ovaj projekt legalno, preko vrata – kuc, kuc – a ne kroz institucije sistema, u kojima je Josipa plivala kao riba u vodi? Desetljeća bi im trebala! U kojima ne bi napravili ništa, kao što i nisu, jer se samo projekt Krš – Pađene razvija još od 2003. godine. Bezuspješno, sve dok ga se nije dohvatila Josipa Rimac. I sad pogledajte koga je sve morala zvati, koju nepreglednu šumu institucija i prepreka, za koje je danas tereti USKOK.

Kontaktirala je predstavnike čak deset ministarstava (!) Državnog inspektorata, Hrvatskih šuma d.d., HERA -e, HROTE, HOPS-a, HEP-a., HBOR-a, HPB-a, Ureda za zakonodavstvo Vlade RH... 'kao i brojne druge dužnosnike.' I zamislite, ako su Josipu tako vozali od jednog do drugog, koliko bi vozali nekog drugog.

Jer, nije sve oko tih vjetroelektrana bilo kriminalno i nezakonito. Uostalom i sam USKOK kaže za Josipu Rimac da je gore navedene ' u tajno snimljenim kontaktima požurivala ih je te, kako se sumnja, U POJEDINIM SLUČAJEVIMA TRAŽILA DA DONESU I NEZAKONITE ODLUKE potrebne za razvoj projekta Vjetroparka Krš Pađene'. Što implicira da je bilo - još i više - i onih sasvim zakonitih, koje je isto trebalo gurati i požurivati, kao i one nezakonite. Za to, nažalost, neće nitko odgovarati, nego će svi i dalje ostati na svom mjestu. Čekati nove Jope...

20. travanj 2024 13:46