StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOD 1. SIJEČNJA

Ugostiteljima od Nove godine pada porez, ali cijene ostaju iste: obećavaju da veću maržu neće spremiti u džep, evo što planiraju napraviti

30. prosinca 2019. - 12:09

Posljednji dani u ovoj kalendarskoj godini u tisućama ugostiteljskih objekata koji poslužuju gostima hranu i slastice prolaze u programiranju blagajni na novi, gotovo upola niži PDV koji će od ponoći na Silvestrovo plaćati ugostitelji u Hrvatskoj.

Umjesto dosadašnjih 25 posto, koliko je iznosio PDV na sve ugostiteljske usluge u zemlji, od prvih sati nove godine na snagu stupa odluka Vlade o novoj stopi PDV-a od 13 posto za jela i slastice, pa ugostitelji žele tu promjenu dočekati spremni. Jer, radi se o značajnom snižavanju poreza koji u ovom slučaju ide u njihovu korist pa je malo vjerojatno da će ih inspekcije ili druge službe trebati posebno upozoravati na to da će obračunom 13 posto PDV-a na svako jelo njihova marža biti veća.

Gori, doli - od 2012. do danas

Četvrta je ovo izmjena porezne stope na hranu u ugostiteljstvu od 2012. do danas. Prva je bila 2012. kad je s 25 smanjena na 10 posto, što je trajalo samo godinu dana.

Druga, u iznosu od 13 posto, primjenjivala se od 1. siječnja 2014. do 1. siječnja 2017. godine, kad je PDV ponovo povećan na 25 posto za ugostiteljske usluge, dok je za hotelski smještaj ostao 13 posto.

Sada se, pak, hrana i slastice stavljaju u istu poreznu kategoriju od 13 posto, dok pića ostaju na 25 posto PDV-a.

Ugostitelji to itekako dobro znaju i pripremaju svoje fiskalne blagajne da već u prvim minutama nakon pola silvestarske noći blagajne počnu obračunavati niži porez.

- Ugostitelji koji poslužuju hranu i slastice uglavnom su spremni na promjenu obračuna PDV-a. U njihovim blagajnama sada su programi koji obračunavaju PDV od 25 posto na sve usluge, a velika većina već je instalirala i nove programe, odnosno izmjene postojećih s novim podacima koji stupaju na snagu 1. siječnja nakon ponoći. Ti podaci se ugrađuju u program blagajne kao podaci za 2020. godinu kao „prijelaz godine“. U fiskaliziranim blagajnama oni će se automatski podizati čim prođe ponoć i blagajna registrira sat i datum te nastaviti raditi kao da se ništa ne događa, a PDV će se obračunavati 13 posto - priča nam vlasnik tvrtke koja se bavi programiranjima fiskalnih blagajni za ugostitelje.

Naravno, tako brzo prebacivanje s jedne na drugu poreznu stopu odnosi se na one koji će raditi tijekom novogodišnje noći u kojoj izmjena stupa na snagu, dok oni koji će tada biti zatvoreni imaju vremena prilagoditi kase novim porezima.

Za piće se ne računa

Što se same noći dočeka Nove godine tiče, ugostitelji nam kažu kako su za nju uplate mahom napravljene u 2019. godini, pa će i PDV koji će se obračunavati na takve račune biti 25 posto. No, kako se u veselom ispraćaju Stare godine najviše troši na piće, tu baš nikakvih ušteda ni za koga neće biti. Naime, ovaj krug poreznih rasterećenja nije obuhvatio smanjenje PDV-a na pića, tako da ugostitelji koji imaju kafiće, neće imati nikakvih promjena i njima PDV ostaje isti kao i sada, 25 posto.

Hoće li tu značajnu poreznu olakšicu osjetiti na cijenama u restoranima i slastičarnicama gosti, pitanje je koje se najčešće postavlja u javnosti. I koliko god neki mislili kako će s nižim PDV-om na hranu sada njihov rižoto, biftek ili omiljerna slastica biti jeftiniji, od toga, čini se, nema ništa.

Naime, ugostitelji su vrlo jasno u niz navrata poručili kako im je PDV od 25 posto bio omča oko vrata, dok će im ovo rasterećenje donijeti tek mogućnost da poslovno „prodišu“.

Bravo za Cappellija

- Nema nikakvih značajnijih korekcija cijena u restoranima niti ih može biti. Svi se slažemo u tomu da razlika u poreznim davanjima bude način da se povećaju plaće našim radnicima i to je pravi način da ih nagradimo i zadržimo.

Mislim da ugostitelji neće veću maržu staviti sebi u džep, nego dati u plaće zaposlenima i to je prava svrha ovog rasterećenja. U restoranima je 70 posto prometa hrana, a tek 30 posto piće, pa nam je olakšica u oporezivanju hrane velika stavka. Osim boljeg plaćanja radnika, stvara nam i mogućnost ulaganja i podizanja kvalitete - kaže Stipe Knežević iz Udruženja ugostitelja Hrvatske pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

- Od nižeg PDV-a u 2019. ne očekujemo velike korekcije cijena naniže, ali očekujemo veće plaće zaposlenima u restoranima. Sve dok gost ne osjeća da je prevaren, naša ugostiteljska ponuda nije skupa – kazao je ministar Gari Cappelli, u čijemu je mandatu porez, nakon prvotnog povećanja, sada smanjen na 13 posto, za što ugostitelji velike zasluge pripisuju upravo njemu.

Nema više 'obavijesti o plaćanju'

Do sada vrlo čest način da ugostitelji utaje dio prometa iz fiskalizirane blagajne dajući gostima takozvanu 'obavijest o plaćanju' koja nije fiskalizirana niti je evidentirana u blagajni, novim poreznim odredbama više neće biti moguć.

Naime, od 1. travnja 2020. godine sve što su ugostitelji do sada nazivali 'ponuda', 'obavijest o plaćanju', predračun i slično morat će biti evidentirano kroz fiskalnu blagajnu.

Dakle, tobožnji račun na dnu kojega bi pisalo 'ovaj račun nije fiskaliziran' više neće postojati, odnosno svaka takva naplata bit će prekršaj za Državni inspektorat.

19. travanj 2024 17:41