StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdobre vijesti

U Hrvatsku uskoro stiže kućni test na koronavirus namijenjen za samostalno korištenje, pročitajte koliko će koštati i gdje ćete ga moći kupiti

Piše Šibenski.hr
12. svibnja 2021. - 13:46

U Hrvatskoj se priprema veliko otvaranje uoči turističke sezone. Nakon najavljenih kontroliranih okupljanja, ono što će sigurno olakšati proces testiranja, činjenica je da u ljekarne uskoro stižu brzi testovi za osobnu upotrebu.

Kako doznaje RTL, brzi testovi za osobnu upotrebu stižu u Hrvatsku već za desetak dana.

- Taj test će biti na pljuvačku, postoje još dvije vrste – jedna je bukalna sluznica, a drugi je na površini nosa, registracija je napravljena u Republici Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu, rekao je član uprave Medike Jakov Radošević za RTL.

HALMED je, dodaju, danas zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za “samotestiranje” koji su odobreni na razini Europske unije.

- To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci u postupku provjere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način, kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Test će se moći kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, a cijena će biti ispod 100 kuna.

18. travanj 2024 23:31